Nemrég még jobbikos volt. Még mindig pécsi városházi képviselő. És április 3-a után is az marad. Ki az?

A cikk a hirdetés után folytatódikA találóshoz még pár dolgot oda lehetett volna tenni, de aki a fentiből nem nem tudja, kiről van szó (a többség), annak a pluszinfók sem segítenének.

Például így folytathattuk volna: elindul az országgyűlési választáson, egyéniben, párt nélküliként, függetlenként, elviekben az ellenzéki oldalon, de semmi esélye a negyedik helynél jobbat elérni (ellenzék/Fidesz/Mi Hazánk/MKKP), és ezt nyilván ő is tudja.

Az már csak kapcsolódó (és nyitott) kérdés, hogy a végül rá adott befolyásolhatják-e érdemben a választást – múlhat-e rajta végül érdemben bármi is.

E cikk írója él a gyanúperrel, hogy Hencsei Zsolt neve csak mostanában, s még így is csak a közélet iránt fogékonyabb pécsieknek, s azoknak is csak egy részének lett valamennyire ismert. Akkor, amikor kilépett az ellenzéki összefogásból, majd még inkább akkor, amikor lapunk elsőként beszámolt arról, hogy Hencsei úgy döntött, elindul az országgyűlési választáson, s ő is képviselőjelölt lesz, csakúgy, mint Bognár Szilvia. Utóbbi már szintén nem tagja a 2019-ben nyertes eredeti pécsi ellenzéki összefogásnak.

Mi magunk arra jóval nagyobb esélyt láttunk, ezt meg is írtuk anno, hogy Bognár Szilviának sikerülhet (tiszta módszerekkel) az aláírásgyűjtés, mint Hencseinek. Bognár ugyanis hozzá képest politikus szupersztár, tényszerűen pedig volt alpolgármester, akinek neve szintén forgott a médiában a Péterffyékkel való viharossá váló kapcsolata miatt.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a több éve létező, parlamenten kívül erősen politizáló, a közéletben jó ideje erősen jelenlévő, számos aktivistával (=passzivistával) rendelkező Kutyapárt jelöltjeinek is nehezen jött össze az 500 aláírás, egyes körzetekben össze sem jött.

Az aláírásgyűjtés azóta történelem. Mind Bognár Szilviának, mind Hencsei Zsoltnak összejött az érvényes 500 aláírás, noha mögöttük, egyikük mögött sem állt, sem párt, sem szervezet (hivatalosan), amely segítette a gyűjtést. Hencsei magát a plakátján az emberek képviselő-jelöltjének nevezi.

Bognár Szilviának volt pultja, talpalt is érte, lépcsőházról lépcsőházra járva, és fogadott megkereséseket is, amelyekre elvileg elment személyesen az aláírásért, persze egyesek szerint – és itt jó ideje pultozó, aktivistáskodó személyeket értünk egyesek alatt – még így is meglepő/megsüvegelendő teljesítmény. Az persze, nála sem lehet kérdés, hogy nyerhet-e.

Hencsei Zsolt 500 érvényes aláírása azonban már tényleg kisebb csoda. Ő ugyanis különösebb politikai vagy közéleti múlt nélkül lett a Jobbik színeiben 2019 őszén pécsi városházi képviselő, az ellenzéki összefogás zászlaja alatt, de jobbikos színekben. A közgyűlésben rendszerint nem szólalt meg, nem is igazán tudjuk felidézni, milyen témában hallatta a hangját. Habár azt tudni kell, hogy Meszesen, ahol a mandátumot nyerte, viszonylagosan ismert ember, építőiparban dolgozik vállalkozóként és zenélt is, Meszesen nőtt fel, ott él a mai napig.

Vele kapcsolatban azt hallottuk, hogy egy Meszesen aktív civil szervezet tagjai segítették a gyűjtését. Igaz, ezt a szervezetet inkább Fidesz-közeliként, mint ellenzékiként ismertük. Hallottunk olyat, hogy az aláírásgyűjtés során az indoklásban keveredhettek a civil szervezet és a választáson induló jelölt ügyei, de ezt nem tudjuk bizonyítani. Ami biztos, az az, hogy legalább 500 érvényes ajánlás összejött Hencseinek is.

Hencsei Zsolt sokáig nem beszélt a a kilépéséről sem, pláne arról, hogy elindul a választáson, ám néhány napja egy Facebook-os üzenetben elmondta, miért tette, vagy legalábbis ezzel a céllal írta meg a posztját. Amelyből az alábbiakban kiemeljük a legfontosabbakat.

Először is Hencsei arra emlékeztette a követőit, hogy a képviselői feladatait immáron függetlenként látja el a 2. sz. választási körzetben.

Azt írta, próbál a jövőben is maradéktalanul megfelelni annak a döntésnek, amit a választók hoztak 2019 őszén. És annak az ígéretének is, hogy Meszes felzárkózhat Pécs fejlettebb városrészeihez, habár úgy látja, “ez még várat magára egy picit”.

Mint írja, 12 javaslata volt Meszest és Mecsekszabolcsot illetően, de “a városüzemeltetés” mindet elutasította. Próbálkozásai nagyrészt kudarcba fulladtak, ígéreteket kapott, de azok megmaradtak ígéreteknek, leginkább pénzhiányra való hivatkozással.

Arra is utalt, hogy eddig nem tudott minden dologról őszintén beszélni: “függetlenként kinyilváníthatom esetleges nemtetszésem bizonyos dolgokban és reményeim szerint így végre eljut a hangom az illetékes városvezetőkhöz”.

Még mindig a helyi városházi ellenzéki frakcióból történő kilépésre utalt itt: „Sokan sok mindent gondolnak a döntésem mögé. Pedig csak egy fő ok van. Az pedig a városrész és az itt élő emberek!

Aztán beszélt az országgyűlési képviselő-jelöltségről.

„Saját elhatározásom és hosszas gondolkodás után jutottam erre a döntésre” – hangsúlyozta.

Hencsei ezután tér rá a posztban valójában az országgyűlési választásra. A fideszes Hoppál Péterről, a körzet képviselőjéről bíráló szavakat mond. Szerinte 12 év alatt sem ő, sem más kormánypárti parlamenti képviselő nem tudott, vagy nem akart lobbizni azért, hogy Meszesen is történhessen bármilyen jellegű újítás, építés.

Szerinte mindenki szépen csendben hagyta leromlani az utak, járdák állapotát. Magukra hagyták az itt élő embereket kitéve a drognak, a prostitúciónak, a garázdaságnak, és még sok más negatív dolognak. Pedig ez a városrész kemény munkából épült fel, a bányászok szíve-lelke ott van velük nap mint nap Meszesen.

Most nem állnak mögöttem pártok és felügyelő emberek. Nem szólhatnak rám ha, elmondom a véleményem. Mindent megírhatok, megoszthatok Önökkel” – közölte.

Ami biztos – és ez szerinte mindenki számára látható –, hogy az országgyűlésben az elmúlt időszakok alatt senki nem emelt szót, és senki nem próbálta felzárkóztatni Pécs keleti városrészét. Ő azonban ezt megpróbálná, ami persze nagyon nehéz lesz, de azt írta, a parlamentben több lehetősége lenne pénzforrást biztosítani a területre, mint városi szinten. Ez a legfőbb oka annak, hogy indul a választásokon, indokolt a Facebook-posztban Hencsei.

KategóriákMETÁL