Sajtóközleményben jelentette be Péterffy Attila, Pécs polgármestere kedden délután, hogy személyiségi jogi pert indít egy magánszemély és egy szervezet ellen. Szerinte ugyanis a nevezettek csak azért, hogy őt lejárassák, még a múlt őszi választási kampányban hazudtak róla. Mint már azt ma, Pécs polgármestereként írta, ezt akkoriban meg is ígérte, és most beváltja ezt az ígéretét. Ha nem tudnánk ebből azonnal magunktól is, hogy a magánszemély dr. Vicze Csilla pécsi ügyvédet, a Civilek a Mecsekért Mozgalom korábbi arcát és szóvivőjét jelenti, akkor sem maradnánk támasz nélkül, a Fidesz új pécsi médiája, a Pécs Aktuál, illetve az ÖPE.-KDNP, sőt Kővári János híroldala, a Pécsért is beszámolt már minderről. Vicze Csilla ugyanis kiadott egy közleményt erről még a polgármester előtt, ki tudja miért, de de nyilván nem a politikai függetlenség jegyében, és egészen biztosan nem is véletlenül, a Szabad Pécsnek Vicze Csilla nem küldött közleményt. És ügyvédi elfogaltságaira hivatkozva, a kérdéseinkre sem válaszolt az elmúlt órákban, estére jelezte, hogy válaszol a kérdéseinkre, amelyeket az általa közhírré tett témában tettünk fel neki.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint emlékezhetnek, a 2019. őszi önkormányzati választási kampány legsötétetebb fejezete (habár kimondható az is, hogy legmocskosabb fejezete) Pécshez kötődik, az akkor még csak a majdnem teljes ellenzéki összefogás pécsi polgármester-jelöltjét támadták a legbunkóbb és legaljasabb módon, ami elképzelhető egy Fidesz-közelinek gyanítható “közvéleménykutató” társaság olyan kérdést is feltett a választással kapcslolatban, amelyből arra is gondolhatott az egyszeri, feltárcsázott pécsi választópolgár, hogy Péterffy Attila családon belüli erőszakot követett el. Megmondtuk, 2019 talán legaljasabb politikai akciója volt ez.

A hírt a Szabad Pécs írta meg, lett is belőle országos botrány, és vagy emiatt, vagy mert valaki visszafogta azokat a lovakat, amelyek közé előzőleg odacsapatott, vége is lett ennek a választói kikérdezésnek. Persze, az is lehet, hogy a cél ez volt, habár nem hisszük, hogy volt öt főnél több, akinek ez a hírt bogarat ültetett volna a fülébe.

A másik, Péterffy Attilát ért sokkal rendszeresebben visszatérő vád már jóval izgalmasabb volt, és minimum arra elég volt, hogy elgondolkozzanak róla a választók. Ennek a karaktergyilkossági kísérletnek a munkacíme a Péterffy, az ERDŐÉGETŐ volt. Ami annyiban mindenképpen érdekes volt, hogy Péterffy Attila valóban volt a Pécsi Hőerőmű vezérigazgatója, és valóban égettek mecseki fákat IS. A Fidesz politikusai, illetve pécsi és országos revolvermédiája által a választás előtt folyamatosan napirenden tartott téma tárgyalásába beszállt Vicze Csilla is. Aki ugyan nem lett pécsi polgármesterjelölt, de az “erdőégetésről” elmondta a véleményét. Igaz, mások is elmondták aztán, például egy erdőmérnök is, nem egészen azzal az előjellel. És persze még polgármesterjelöltként Péterffy Attila is tartott egy hosszabb sajtótájékoztatót, amelyen ezeket a vádakat akarta tisztázni, csakhogy arra, habár a kampánystáb elmondása szerint a pécsi fideszes médiának is küldtek meghívót, nem volt kíváncsi senki.

Ez volt az a sajtótájékoztató, egyébként:

Mindenesetre Vicze Csilla ma közleményt juttatott el néhány helyi fideszes vagy Fidesz(KDNP/ÖPE)-közeli laphoz, amelyek le is hozták a hírt arról, hogy a polgármester perel (Itt az ÖPE/KDNP-közeli Pécsért.hu, illetve ITT van a Fidesz-közeli Pécs Aktuál írása). Sőt, nyilvánvalóan azonnal egy folyamatos politikai támadás- és leszámolássorozat részeként adták el a sztorit (például erről is így beszéltek korábban), és a tematika alapján még azt is mondhatni, hogy azt is igyekeznek a helyi médiapiac szereplői sugallni, hogy Péterffy ugyanúgy bánik most a Civilek a Mecsekért Mozgalommal, mint annó Páváék az Emberség Erejévellel (erről, illetve az egész pécsi politikai cirkuszról külön jegyzetben beszélünk majd a későbbiekben).

Vicze Csilla nem érezte úgy valami miatt, hogy a “közleményt” a Fideszhez közeli lapokon túl bárki másnak is el kellene küldenie, ami azért sajnos már előljáróban elég sokat sejtet erről az egész ügyről és a hátteréről, de nem legyen igazunk.

Már csak azért se, mert a Tubesre tervezett katonai lokátor ügyében a CMM és Vicze Csilla szerintem valóban nagyon fontos dolgot tett azzal, hogy jogi úton sikerült megakadályozni, hogy Pécs fölé potenciális katonai célpontot telepítsenek és a NATURA 2000-es természetvédelmi területre megálmodott beruházással a mecseki karsztbázist is veszélyeztessék. Sőt, ha már itt tartunk Vicze Csilla az “erdőégetéssel” kapcsolatos megszólalóként is hiteles volt abból a szempontból, hogy ő még akkor támadta az akkoriban tarvágásoknak mondott fakivágásokat, amikor Péterffynek semmiféle politikai ambíciói nem voltak még. Az már más kérdés, hogy akár ő, akár a Tubesre telepítendő radar ellen is fellépő öpe-kdnp-s képviselő, Kővári János amúgy igazat és a teljes igazat mondta-e el a kampányban. Az egészen biztos, hogy Kővári János több esetben sem mondott pontosat. S hogy a szándéka mi is lehetett, azt jelzi, hogy amikor a Szabad Pécs erre rákérdezett több alkalommal is, akkor arra inkább “nemes” egyszerűséggel inkább nem válaszolt.

Az egész erdőégetőzésről és annak politikai vetületeiről annak idején a Szabad Pécs elmondta a véleményét.

Sőt, még Hoppál Péter baranyai országgyűlési képviselő, egykori kulturális államtitkár és volt Fidesz-szóvivő is szóvá tette ezt a saját Facebook-oldalán. A talán legaktívabb Facebook-oldallal rendelkező baranyai országgyűlési képviselő volt az egyik arca amúgy az Emberség Ereje elleni hazugsághadjáratnak, amelynek valószínűleg nem is az évek óta a megyében és a régióban a hátrányos helyzetű emberekért is dolgozó alapítvány lejáratása volt a fő célja, hanem a bevándorlást és menekültkérdést, meg persze Soros Györgyöt akkor a középpontba helyező országos politikai kommunikáció folytatása helyi szinteken. Hoppál most a posztjában Vicze Csillát igazi civilnek nevezi és ezzel védi, s egyúttal utal vissza az általuk szekált és Pécsről kiutálni próbált alapítványra is, kimondatlanul is.

Hazudott Pécs önkormányzata az Emberség Erejével Alapítványról, amikor Soros-kampányközpontot kiáltott

Bíróság kötelezte a pécsi önkormányzatot arra, hogy hozza le azt az ítéletet, miszerint hamis színben tüntették fel a pécsi Emberség Erejével Alapítványt, amikor azzal vádolták őket, hogy Soros-kam…

Mindenesetre a fideszes médiumok cikkeit követően a per kezdeményezéséről eddig nem beszélő Péterffy Attila is kiadott egy sajtóközleményt. (Azt persze nem tudjuk, hogy ez tervben volt-e már, s ha igen, akkor akár Vicze Csilla maga, akár a Fidesszel jóban lévő lapok tudhatták-e, hogy mire készül Péterffy, s előbb léptek.)

A pécsi polgármesteri sajtóközlemény szerint mindenesetre Péterffy Attila azt mondja, hogy az októberi választásokat megelőző kampányban

“többen tettek kísérletet a lejáratásomra hazugságokra épülő vádakkal”.

És arra is emlékeztetett, hogy már a kampány során ígéretet tett arra, hogy velük szemben a jog eszközével fog fellépni. Mint írja, a választások véget értek, s beváltotta az ígéretét: egy magánszemély és egy szervezet a kampány idején tett kijelentései miatt személyiségi jogi pert indított.

„Megpróbáltak lejáratni, pert ígértem, pert indítottam – érthetetlen számomra mindenkinek a reakciója, aki most úgy tesz, mintha csodálkozna ezen”, írta Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere.

A Szabad Pécs délután egy óra után kereste meg Vicze Csillát kérdéseivel, aki néhány órája azt írta, hogy este fog tudni válaszolni a megkeresésünkre, addig sürgős ügyvédi munkáival kénytelen foglalkozni. Amint kapunk választ, új cikket írunk, esetleg ezt a cikket frissítjük.

Egyebek mellett azt is megkérdeztük Vicze Csillától, hogy mi fog szerinte akkor történni , ha valóban végigmegy a pécsi polgármester által kezdeményezett per. Nyilván azt is megkérdeztük, mit fog tenni, ha neki adnak igazat a bíróságon, és azt is, hogy ha Péterffy Attila javára döntenek.

Vicze a fideszes lapoknak kiküldött közleményében egyebek mellett azt írta, hogy

„Meglepődve értesültem arról, hogy Pécs polgármestere „jó hírnevének megsértése miatt” személyiségi jogi pert akar indítani a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője, azaz személyem ellen, amiért vélemény-nyilvánítási jogommal élve, jogosan és tényszerűen bíráltam a hőerőmű vezérigazgatójaként végzett tevékenységét egy évvel ezelőtt”.

KategóriákMETÁL