ATOMHULLADÉK – Aláírásgyűjtést kezdeményez a Lehet Más a Politika a Pécstől néhány kilométerre lévő Bodára tervezett atomhulladék-lerakó létesítése ellen. Ma este kilenckor Putyin képét fogják a pécsi Konzumra vetíteni, ezzel akarják felhívni a figyelmet az Orbán-Putyin-paktumra.

A cikk a hirdetés után folytatódikNyugodtan, kényelmesen megírhatom ezt a tudósítást az LMP mai pécsi sajtótájékoztatójáról, nem fogja másik médium megelőzni a Szabad Pécset. Hogy miért nem? Mert egyedül mi mentünk el meghallgatni a Széchenyi téren Szél Bernadettet, a párt társelnökét, országgyűlési képviselőt, Keresztes László Lóránt pécsi önkormányzati képviselőt, és Kóbor József volt önkormányzati képviselőt, biofizikust.

A sajtótájékoztató témája pedig nagyon is helyi és sokat sejtető volt:

Döntsenek a pécsi emberek a nukleáris hulladéklerakóról!

Bodán és környékén már évek óta kutatófúrások zajlanak annak megállapítására, hogy az itteni agyagkő alkalmas lehet-e majd évtizedek múltán a paksi atomerőmű elhasznált fűtőelemeinek az elhelyezésére. Az atomtemető 2070-ben fogadná az első fűtőelemeket. Mivel máshol az országban nem zajlik ilyen kutatófúrás, a projekt ellenzői arra következtetnek, informálisan már eldőlt, hogy ide kerül az atomhulladék.

Szél Bernadett szerint elfogadhatatlan, hogy a paksi atombiznisz szemetét ide hozzák Pécs határától néhány kilométerre. A képviselő szerint felháborító, hogy a pécsi polgároknak semmi beleszólása nincsen abba, hogy mi legyen ezzel az erős aktivitású tárolóval. ?Úgy tűnik, hogy a pécsi önkormányzat nem a pécsi polgárok érdekeit képviseli ebben az ügyben? – tette hozzá.

Szél Bernadett elmondta, az LMP beadott egy törvényjavaslatot, ami kibővítette volna hulladéktároló létesítése esetén azoknak a településeknek a körét, amelyek beleszólhatnak az ügymenetbe, azzal a szándékkal, hogy a pécsieknek lehetőségük legyen a véleményük és akaratuk kifejezésére. ?Az országgyűlés ezt leszavazta, a pécsi országgyűlési képviselők is szégyenletes módon leszavazták ezt a törvényjavaslatot? – fogalmazott a politikus.

Az LMP, mivel látja, hogy a kormány nem hátrál Paks2-től, újra be fogja adni ezt a törvényjavaslatot.

Szél Bernadett kifejtette, minden országnak magának kell gondoskodnia a nukleáris szemetéről, és nagyon úgy tűnik, hogy ennek a kötelezettségnek Pécs lesz a szenvedő alanya.

?Nem gondoljuk, hogy a pécsiek megkérdezése nélkül Orbán Viktor és kormánya dönthet ebben a kérdésben? – fogalmazott.

Keresztes László Lóránt hozzátette mindehhez, hogy az atombiznisz nem csak a lerakó miatt érintheti Pécset, hanem a nemrég újraindult uránbányászati kutatások és egy azokból következő esetleges bányanyitás miatt is. A Kismélyvölgy dűlőben, egy gyönyörű zöldövezeti részen, a Mecsekoldalban például a napokban kutatófúrások kezdődtek, mondta az önkormányzati képviselő.

Indul a kutatófúrás a pécsi Kismélyvölgy dűlőben. A tervezett uránbánya Kővágószőlősről indulva benyúlna a város alá.                                                                                                                                             Forrás: LMP

 

?Mindkét projekt nagyon nagy veszélyt jelent a pécsiek számára, nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági kockázatot is jelent, hiszen a város nem erre építette fel a gazdasági stratégiáját, nem erre építette fel a jövőjét, ráadásul itt mindkét esetben a nukleáris technológia legveszélyesebb részéről van szó? – fejtegette Keresztes László Lóránt.

A képviselő szerint Orbán Viktor két éve becsapta a pécsieket, amikor azt mondta, hogy a pécsiek nélkül a nukleáris lerakó kérdésében nem lesz döntés. Ehhez képest az országgyűlés megszavazott egy ezzel kapcsolatos stratégiai programot, tehát a döntés megszületett, ráadásul már több milliárd forintot elköltöttek erre a kutatási projektre – tette hozzá a politikus.

Keresztes elmondta, az elmúlt másfél évben nagyon sok fórumot rendezett a párt Pécsett, az elmúlt néhány hónapban pedig kérdőíves konzultációt tartottak ebben a témában.

A bodai tervekről a megkérdezettek 75 százaléka hallott már, 78 százalékuk hallani sem akar egy Pécs határától nyolc kilométerre lévő atomtemetőről. Az uránbányászati kutatásokról csak a megkérdezettek 40 százaléka hallott, de az elutasítás itt is egyértelmű, 69 százalék nem szeretné, ha újrakezdődne az uránkitermelés a város közelében – mondta Keresztes László Lóránt.

?A városvezetés nem csinál semmit, ezért nekünk kell cselekednünk? – fogalmazott a politikus. Az LMP azt szeretné – tette hozzá – hogy a helyi polgárok közvetlenül is elmondhassák véleményüket, ezért helyi népszavazást kezdeményeznek a hulladéklerakó kapcsán.

Két évvel ezelőtt már volt egy hasonló kezdeményezés, de akkor azt a döntést hozta a helyi választási bizottság, hogy mivel ez nem helyi közügy, nem lehet helyi népszavazást tartani.

?Egyeztettünk jogi szakértőkkel és körvonalazódik egy olyan jogi megoldás, ami adna törvényes lehetőséget arra, hogy a pécsiek elmondhassák véleményüket a kérdésben? – mondta Keresztes. A következő hónapokban ezt akarja előkészíteni az LMP, céljuk, hogy az őszi időszakban meg lehessen tartani a népszavazást.

Kóbor József biofizikus elmondta, tíz évvel ezelőtt, a Tubes-ügyben a város megmutatta, hogy össze tud fogni, itt az idő, hogy egy sokkal súlyosabb ügyben is megtegye.

?A nukleáris technológia egy lánc, aminek van eleje, de nincsen vége, mi kapjuk a piszkos elejét (uránbányászat), és mi kapjuk a piszkos ?végét? (a hulladékot)? – mondta a volt LMP-s önkormányzati képviselő.

Az LMP ma este kilenc órától fényfestéssel tiltakozik a “Putyin-Orbán paktum ellen” a pécsi Kossuth téren, az orosz elnök képét fogják a Konzum áruházra vetíteni.

KategóriákMETÁL