A zűrös ügy a pécsi Király utcai Aranyhajó Fogadó értékesítése. Még pontosabban ezen ügy kapcsán, a pécsi ügyvédnőnek letétbe utalt 108 millió forint sorsa miatt indult el az ügyvédi kamarai fegyelmi vizsgálat. Nem különben érinti ez lapunk értesülése szerint az ügyvédi letét kezelését, az ügyvédnő számlázását és kötbérigényét is. Mindezzel párhuzamosan a rendőrség is nyomoz. A hírről, a Pécsi Ügyvédi Kamara leveléről Péterffy Attila, Pécs polgármestere adott ki pénteken délután sajtóközleményt. FRISSÍTVE!!

A cikk a hirdetés után folytatódik



Frissítés – 19.30. Reagált az ügyvédnő, eljárást indít

Írt lapunknak dr. Kamondi Mónika cikkünk megjelenését követően, azt írta, hogy Péterffy Attila polgármester, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében tett nyilatkozatára reagálva az alábbi nyilatkozatot teszi:

„Péterffy Attila polgármester ügyvédi tevékenységemmel kapcsolatosan  kiadott sajtóközleménye, amely a politikai boszorkányüldözés újabb eleme, hamis és megtévesztő állításokat tartalmaz. Emiatt jogi eljárást indítok.”

Korábban írtuk

Mint abban olvasható, a 2019-es választási kampány során vállalta Péterffy, hogy a pécsi önkormányzat cégeit és intézményeit átvilágítja. Ennek egyik első eredményeként 2020 januárjában feljelentést tett a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. jelenlegi vezetője a korábbi cégvezetés gazdálkodási gyakorlata miatt.

A nyomozás egyebek mellett hűtlen kezelés, sikkasztás, illetve okiratokkal kapcsolatos bűncselekmények ügyében folyik.

Az egyik feljelentést generáló ügy az Aranyhajó Fogadó eladása volt, amelynek 158 millió forintos vételárából összesen 33 millió forint folyt be a vagyonkezelő kasszájába.

Beérkezett azonban dr. Kamondi Mónika ügyvédtől – aki a vételárat letétként kezelte – összesen 104 millió forintnyi számla, s csaknem 33 millió forintos kötbérigény.

Péterffy a letét kezelése miatt, mert az szakértők szerint számos gyanút felvetett, az érintett ügyvéddel kapcsolatban még 2019 decemberében bejelentéssel élt a Pécsi Ügyvédi Kamara felé.

A kamara az ügyben írt levelét most kapta kézhez. Abban a szervezet leírja, hogy Kamondi Mónika ellen fegyelmi eljárást kezdeményeztek. A kamara előzetes vizsgálata megállapította ugyanis, hogy az ügyvéd több ponton megsértette az ügyvédi törvényt.

Mint arról a Szabad Pécs már korábban írt, Kamondi Mónika Bánki Erik baranyai fideszes országgyűlési képviselő, a Fidesz régióigazgatójának ügyvédje, több cégének is kézbesítési megbízottja, és ügyvédi irodája Pécsett Bánki Erik országgyűlési képviselői irodájának címén, illetve ugyanabban a pécsi történelmi belvárosi házban van.

Bánki Erik testvérével közös cége van Vári Attilának

Bánki Erik a valódi irányítója a pécsi politikai és gazdasági folyamatoknak. Ez a tételmondat egy évtizedes politikai pletykát takar. A tételmondat úgy folytatódik, hogy valójában Bánki kezében öss…

 

Péterffy Attila, Pécs MJV polgármestere közleménye

„A 2019-es választási kampány során vállalt, a pécsi önkormányzat cégeit és intézményeit érintő átvilágítás egyik első eredményeként 2020. januárjában tett feljelentést a Pécsi Vagyonhasznosító (PVh) Zrt. jelenlegi vezetője a korábbi cégvezetés gazdálkodási gyakorlata miatt. A nyomozás egyebek mellett hűtlen kezelés, sikkasztás, illetve okiratokkal kapcsolatos bűncselekmények ügyében folyik, egyelőre a nyomozó hatóság által meg nem nevezett gyanúsítottakkal szemben. 

Az egyik feljelentést generáló ügy az Aranyhajó fogadó eladása volt, amelynek 158 millió forintos vételárából összesen 33 millió forint folyt be a vagyonkezelő kasszájába. Beérkezett még dr. Kamondi Mónika ügyvédtől, aki a vételárat letétként kezelte összesen 104 millió forintnyi számla, és egy csaknem 33 millió forintos kötbérigény.

Mivel a letét kezelése számos gyanút felvetett, az érintett ügyvéddel kapcsolatban még 2019 decemberében bejelentéssel éltem a Pécsi Ügyvédi Kamara felé, az ügyben pedig most kaptam kézhez a tájékoztatásukat. 

A szervezet levélben arról tájékoztatott, hogy Kamondi Mónika ellen fegyelmi eljárást kezdeményeztek. A kamara előzetes vizsgálata megállapította, hogy az ügyvéd több ponton megsértette az ügyvédi törvényt. Egyebek mellett

  • a 108 millió forintnyi letétet nem volt jogosult magánál tartani, sem pedig abból bármilyen vélt vagy valós munkadíjat beszámítani.
  • a 108 millió forintnyi letétet 2019 december 9-én jelentette be. A számlán való jóváírás és a letét módosítása helyett azon a napon, amikor a letét megszűnt.
  • 33 millió forintnyi vitatott kötbért elégített ki az általa egyébként jogosulatlanul kezelt letétből.
  • 2017 és 2019 között több alkalommal teljesítette a letétből saját megbízási díját úgy, hogy számlát nem adott az összegekről.

A kamara többek között a fentiek miatt négy rendbeli szándékos fegyelmi vétség miatt eljárást indított az érintett ügyvéd ellen. A kamarai határozat is alátámasztja azt a gyanút, amit korábban a már említett feljelentés is érintett, hogy az érintett ügyvéd a letétből, a pécsi adófizetők pénzéből jogellenesen vehetett el több tízmillió forintot.

Ajánlom figyelmébe a fentieket mindenkinek, aki szerint az önkormányzati cégeknél folyó átvilágítás felesleges pazarlás, és azok figyelmébe is, akik szerint ma egy valódi jogi munkát igazoló dokumentum jelenti a valós veszélyt a pécsi adófizetők pénzére. Mi nem változtatunk a gyakorlaton. Munkadíjat csak ellenőrzött, igazolt tevékenység után fizetünk ki, folytatjuk az előző városvezetés idején folytatott gazdálkodási gyakorlat átvilágítását, és ha törvénysértő ügyeket találunk, elszámoltatjuk a felelősöket.

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere”

KategóriákMETÁL