Rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett az Összefogás Pécsért Egyesület csütörtök délelőttre, amin elsősorban a 2019-es önkormányzati választásokra hangoltak.

A cikk a hirdetés után folytatódikVozár Pál, alelnök felvezetőjében elmondta, hogy az ÖPE elnöksége már tavaly eldöntötte, hogy a polgármesteri posztért Kővári Jánost indítja. Hozzátette, megvizsgálták a 2014-es önkormányzati választásra írt programjukat, és azt 5 évvel később is aktuálisnak tartják, így ahhoz igazítják a munkájukat. Vozár szerint politikai oldalakon átívelő együttműködésre van szükség, hiszen mind a bal- és jobboldali pártosodás leszerepelt a városban. Egyelőre nem kötöttek még szövetséget senkivel, ami azt is jelenti, hogy senki előtt nem nyitottak és nem is zárták be az ajtókat, mivel ügyek mentén bárkivel együttműködnek. A volt önkormányzati képviselő úgy látja, hogy az ÖPE nem volt sose a Fidesz szatelitpártja, és nem is lesz.

Kővári János kijelentette, hogy derűs és dinamikus városvezetést szeretne. A ?rabszolgatörvény” kapcsán kialakult tüntetéshullámra is reagálva elmondta, hogy a dinamizmus, számukra nem azt jelenti, amit az erőszakos tüntetők, vagy a mások szabad véleménynyilvánításhoz való jogát elnyomók számára. A politikus olyan kampányt képzel, amiben többször, adott témákban vitázhatnak a polgármesterjelöltek a nyilvánosság bevonásával. A programpontok közül a gazdaságfejlesztést, a helyi értékekre való koncentrálást és azok megmutatását emelte ki. Hangsúlyozta azt is, hogy mivel országgyűlési képviselő volt, egykori padtársaival – mai államtitkárokkal, kormánypárti politikusokkal – jó kapcsolatot ápol, azaz a kormányzattal is együtt tudnának működni.

Fazekas István, az ÖPE elnökségi tagja, a Patrónus Nkft. vezetője szerint olyan intézményi fejlesztéspolitikára van szüksége, ami nem eredményez újabb állami függőséget. Ehhez hatástanulmányokra is szükség volna. Fazekas úgy látja, hogy a cégek kényszerpályán mozognak a pályázatok tekintetében, ami megintcsak kedvezőtlen a fenntartható működés szempontjából.   

A Szabad Pécs kérdésére Kővári János elmondta, hogy bár az LMP Vicze Csillát,  az ÖPE elnökségi tagját nevezte meg, mint támogatható ellenzéki polgármesterjelöltet szerintük ennek nincs realitása. ?Nyilatkozhat bárki bármit, és akár az is lehet, hogy minden párt jelöl egy ÖPÉ-s elnökségi tagot. Így még egyszerűbb lesz az összefogás. Ha a Keresztes László Lóránték Vicze Csillát látnák alkalmas polgármesterjelöltnek, az azt is jelenti, hogy az ÖPE politikáját hitelesnek tartják. Úgy gondolom, hogy lesz miről beszélnünk velük, akárcsak más pártokkal ” – tette hozzá.

KategóriákMETÁL