MÉLYVÍZ Miközben mindenki a vizes VB-n pörög, a háttérben javában folynak a tanuszodák építési munkálatai. Vagy mégsem?

A cikk a hirdetés után folytatódikA tervezett 25-ből eddig egyetlen uszoda épült meg a tanuszodaprogram keretében – adta hírül a Inforádió a Magyar Nemzetre hivatkozva. 

Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök 2014-ben bejelentette: a kormány azt a célt tűzte ki, hogy rövid időn belül mind a 175 járásközpontban legyen legalább egy-egy uszoda. Ennek érdekében a kabinet vállalta, hogy első körben – 2015 végéig – 32 fedett medencét építtet.

Ez azonban nem sikerült.

Három év elteltével ugyanis Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő (MSZP) írásbeli kérdésére szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Fónagy János elismerte: a beígért tanuszodákból mindössze egy készült el az egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.

 

Az ügy Baranyát is érinti. 

Ahogy arról a Magyar Narancs beszámolt, Sásdon már folynak az építkezések, azonban a körülmények némiképp furcsák. A még fel sem épített uszoda korszerűsítésére ugyanis már most 100 millió forintot nyert a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Korlátolt Felelősségű Társaság (NFSI).

Vajszlón, a másik érintett településen még ennél is kacifántosabb a történet. A községben ugyanis egyáltalán nem adottak a feltételek ahhoz, hogy ott rövid időn belül uszoda épülhessen. Szintén a Magyar Narancs írta meg, hogy az egyik legfőbb gond az, Vajszlón jelenleg nincs szennyvízcsatorna. Ennek kiépítése kb. 700 millió forintba kerülne, vagy 47 millióból építhetnének – csak az uszodának – két darab harminc köbméteres szennyvíztározót. Eddig azonban egyikre sem volt pénz.

Ahogy az Fónagy válaszából kiderült, a helyzet ma sem sokkal jobb, hiszen a főváros XI. kerületében és Vajszlón még csak most zajlik a közbeszerzési eljárás előkészítése. A kulcsrakész uszodától tehát még midig nagyon messze vannak az ormánsági faluban.

Kiemelt projekt

A csúszás egyébként azért is meglepő, mert a kormány 2014 áprilisában külön határozatot fogadott el a program felpörgetése érdekében – mutatott rá az Inforádió. Vagyis, a tanuszodák és tornatermek építését nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, lerövidítve a szakhatósági eljárásokat. A 2014-es kormányhatározat érdekessége, hogy már csak 25 tanuszodát tervez, miközben korábban még 32-ről volt szó.

A kérdés már csak az, végül mennyi, és mikor épül fel?

KategóriákMETÁL