PÉCS Zárt ülésen döntött a nyári szünet előtt a pécsi közgyűlés arról, hogy a következő négy évben, ha lesz útfelújítás Pécsett, azt a Strabag fogja elvégezni, jelentette be sajtótájékoztatón most csütörtökön, egy héttel az ülést követően a Jobbik két pécsi városházi képviselője. Gyimesi Gábor és Fogarasi Gábor a pécsi költségvetésben lévő újabb kétmilliárdos hiányról még ennél is lesújtóbban beszéltek.

A cikk a hirdetés után folytatódikEz utóbbi ugyanis Gyimesi Gábor szerint nagy gond, nemhiába tette szóvá a közgyűlésen, hogy tisztázni kellene, hogy mire is megy a dologi kiadásokat növelő tétel. Ha tényleg az uniós pályázatokra, akkor csak egy részükre, vagy teljes összegre és az nullára futhat majd ki vagy sem. Az idei költségvetés első módosításával kapcsolatos jobbikos kérdésre akkor Decsi István fideszes alpolgármester válaszát a nap felszólalásának minősítettük, hiszen azt mondta, hogy részben, majd azt, hogy nagy részben.

Gyimesi mindenestere most csütörtökön azt mondta, hogy mindez azt követően történt, hogy a reptér eladását is be kellett tenni az előző évi büdzsébe, utólag. Vagyis már azzal is 5 milliárdos hiányt fedeznek ingatlanok betervezett, valószínűleg összesen soha meg nem valósuló eladásával, amihez jött még legutóbb a 2 milliárdos hiány, amelyet most a folyószámlahitel bővítésével foltoznak be, papíron. Legalább ilyen gond szerinte, hogy a sok-sok milliárdos uniós TOP-pénz szerinte nem hoz érzékelhető munkahelyszám-növekedést Pécsett.

Ha lesz pénz, jöhet a Strabag 

Arról is beszélt, hogy a kormányzó pártok városi többsége megszavazta, zárt ülésen azt, hogy a következő 4 évben kizárólag a Strabaggal köt szerződést utak felújítására Pécsett az önkormányzat. Ha az önkormányzat uniós forrásból nyer pénzt útfelújításra, jön a Strabag és nekiállnak a munkának. Gyimesi szerint ez elképesztő. Kérdésünkre elmondta, hogy a város ezt megelőzően közbeszerzést írt ki egy négy éves uniós pénzből történő útfelújításra, ezt nyerte meg a Strabag. Azt is érdeklődésünkre mondta el, hogy ha nem nyer forrást Pécs, a Strbagnak nem kell bánatpénzt fizetni, ez csak egy keretmegállapodás, ami leendő munkára szól. Szerintük akkor kellett volna egyedileg szerződni, ha majd tényleg lesz nyertes pályázat. A Szabad Pécs felvetette, hogy talán így akár olcsóbb lesz a jövőbeni munka is, mintha frissibe? kellene alkudozni mindig valakivel, illetve gyorsabban lehet majd talán a munkának nekiállni. Gyimesi Gábor viszont ebben egyáltalán nem volt biztos, viszont abban igen, hogy a pályázatra így esélyesek köre már szűkebb lehet, amiből helyi kisebb vállalkozók kimaradhatnak.

És végül a sport-pénz

Épül a ?Rátgéber-akadémia”

Fogarasi Gábor szerint látható tehát, hogy Pécs csődközelben  van,   ahogyan abból is, hogy a helyi sportegyesületeknek tavaly három évre szóló támogatási tervet fogadtak el, ám az abban szereplő támogatásokat eddig nem fizették ki. És, ha nem fogják tudni,  jövőre majd duplán kell, ha addig a sportszervezetek életben tudnak egyáltalán maradni. Mindezt Fogarasi ellentétbe állította azzal, hogy szerinte két korrupciógyanús beruházást mégiscsak tud támogatni a pécsi önkormányzat: a ?Rátgéber-akadémiának?, megszavazott újabb 200 milliós támogatást, közművesítésre. Illetve a PVSK-nak 100 milliót csarnoképítésre.

KategóriákMETÁL