A kulturális közfoglalkoztatottaknak június végével végleg megszűnik a szerződésük, mehetnek munkát keresni a szabad piacra, vagy esetleg becsatlakozni más programokba, értesült a hírről a Szabad Pécs. Az eredeti, ?nagy? közmunkaprogram ugyanis folytatódik júliustól, bár érzékelhető mértékben csökkentett  formában.

A cikk a hirdetés után folytatódikA legtöbbeket érintő, eredeti közmunkaprogram folytatódik a nyártól, ez már eldőlt, igaz, valóban kevesebb pénz van rá, mint a korábbiakban volt, de ez  valamelyest rímel is azokra a korábbi hírekre, hogy a kormány szépen lassan, kivezetheti, vagy legalábbis leépítheti az állami/önkormányzati foglalkoztatási programot. Most egy kisebb, de már érzékelhető lépést tesznek, mintegy 40 milliárddal csökken a Start programra fordítható összeg éves szinten, mintegy 270 milliárdról, mintegy 225 milliárdra. Az új szerződések azonban júliustól élhetnek, akkortól folytatódik a közmunkaprogram. A kormány két okból dönt a fokozatos csökkentés mellett, az egyik, hogy egyre kevésbé valósul meg az eredeti fő cél az elsődleges, piaci alapú munkaerőpiacra történő visszajutás, másrészt, hogy az elmúlt években jelentős munkaerőhiány alakult ki az országban számos területen. Reméljük, a kormánytagok fejében most már inkább ilyen, szakmai alapú gondolatok kavarognak a közmunkáról, hiszen láttunk olyat is, hogy valakinek egészen más jutott róla az eszébe. És már csak azért is fontos ennek a programnak a léte az olyan megyékben, mint például Baranya, mert egészen más lenne a matek

A közmunkaprogram tehát marad és folytatódik is egyelőre. Nem úgy a jóval kevesebbeket érintő, de egy fontos területen segítő munkaerőpiaci program, a kulturális közfoglalkoztatás, értesült a Szabad Pécs. Arra ugyanis kimondták a napokban, hogy vége, június végén végleg befejeződik. A Szabad Pécshez olyan információ is eljutott, hogy volt olyan kulturális közfoglalkoztatott, aki SMS-ben kapott értesítést arról, hogy júliustól megszűnik a munkája, ezért majd fáradjon be egy kormányirodába, és érdeklődjön a lehetőségekről. Mindeközben az őt foglalkoztató cég addig semmilyen hivatalos értesítést nem kapott erről. Nem tudjuk, hogy ez egyedi eset-e, de történt ilyen is. (Amúgy az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy a kulturális közfoglalkoztatottakat nem érte etlejsen váratlanul a programn leépítése, hiszen ezt már lebegtették, és a választások miatt így is kaptak még néhány hónap pluszt, mert a szerződésük eredetileg már korábban lejárt – április 8. előtt nem mondták ki ugyanis hvatalosan a a talán nem túl népszerű verdiktet.)

 

 

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete korábban egy szakmai anyagban így írt a kulturális közfoglalkoztatásról: ?aA közfoglalkoztatottak önkormányzatoknál, közművelődési, kulturális feladatokat ellátó intézményeknél, egyházaknál, civil és művészeti szervezeteknél dolgoznak napi nyolc órában, 1263 településen. A programot a Nemzeti Művelődési Intézet dolgozta ki, és nyújtotta be a Belügyminisztériumnak. A cél a helyi közösségek megerősítése és a kultúra terjesztése. A kulturális közfoglalkoztatottak olyan feladatokat láthatnak el, amelyekre ma a kistelepüléseken, különösen a hátrányos helyzetű kistelepüléseken nincs emberi erőforrás”.

 

Fontosabb, hogy a kulturális közfoglalkoztatás ugyan az egyik legköltségigényesebb állami munakerőpiaci program, ugyanakkor fontos területen segítenek vele, olyan szervezeteknek, amelyeknek minden ilyen lehetőség akár a talpon maradáshoz is kellhet. Illetve legalább ilyen fontos, hogy bár ez a fajta program nem a legolcsóbb, de bizonyos szempontból a legsikeresebb: a   kulturális közfoglalkoztatottként, még a program lejárata előtt az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedők száma megközelíti a 25 százalékot, amelyhez hasonlót a többi hasonló program eddig nem tudott. Ez utóbbiról Hoppál Péter egy korábbi, még kulturális államtitkárként megtartott pécsi sajtótájékoztatót követően beszélt a Szabad Pécsnek.

KategóriákMETÁL