PÉCS-BUDAPEST-DERECSKE Csizi Pétert és a rezsibiztos Németh Szilárdot egyszer valóban képviselte egy sajtóperben, nyilatkozta a Szabad Pécsnek dr. Bíró Balázs pécsi-budapesti ügyvéd. A pécsi önkormányzat által működtetett Médiaközpontnak ma is jogi képviselője, de már több mint tíz éve, folyamatosan dolgozik az önkormányzatnak. Valóban nyertek a földpályázatokon, és tényleg jó ismerőse, barátja Belénessy Csabának.

A cikk a hirdetés után folytatódikPengellére állította a magyar sajtó, immáron nem először, mondjuk, na, hogy nem először fideszes ügyvédként beállított dr. Bíró Balázst. A Pécsi Stop.hu pedig rendszeresen Csizi Péter ügyvédjeként hivatkozik rá. Dr. Bíró Balázst legutóbb annak kapcsán vették elő – ezt a Szabad Pécs is megírta ?, hogy Derecskén, az ő résztulajdonában álló, nemrégiben alapított cég nyert el rádiófrekvencia-pályázaton sugárzási jogot. Felemlegették azt, amit vele kapcsolatban már korábban is, hogy a volt pécsváradi polgármester, dr. Bíró Ferenc fia. Hogy ő és családtagjai nyertek korábban a fideszes földpályázatokon, hogy nagyon jó barátságban van, a Fidesszel megint csak jó kapcsolatban álló Belénessy Csabával, s hogy ő Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő ügyvédje. Másutt a rezsibiztos Németh Szilárd ügyvédjeként is emlegetik. Valamint, hogy a fideszes vezetésű pécsi önkormányzatnak rendszeresen számlázhat, mert megbízási jogviszonyban állnak egymással.

A Szabad Pécs megkereste dr. Bíró Balázst, aki nyilatkozott lapunknak a vádakkal kapcsolatban. Már csak azért is, mint mondta, mert nem szokták megkeresni, amikor róla írnak.

A pécsi önkormányzat által működtetett Médiaközpontnak valóban a jogi képviselője, de nem a közelmúlttól, és nem is Páva Zsolt 2009-es újraválasztása óta, hanem jóval korábbról: már a néhai Toller László alatt is dolgozott pécsi önkormányzati érdekeltségű médiumoknak, a Pécs Tv és a Pécsi Hírek megbízott jogi képviselője, és azóta is folyamatosan. Azaz a szintén elhunyt, ugyancsak szocialista volt pécsi polgármester, Tasnádi Péter ideje alatt is, s közben vagy öt-hat médiaközpont-vezető váltotta egymást, tehát messze nem igaz az, hogy csak Páva Zsolt alatt kapott volna megbízatást. Mindemellett azt is mondta, hogy a vele kötött szerződések nem titkosak, azok bárki számára hozzáférhetőek, szerinte tisztességes áron szerződtek vele, van egy havi alapdíj, nem is biztos, hogy ő kapja a legmagasabb díjat az így foglalkoztatott ügyvédek közül, mindenesetre az ő ügyvédi irodájuk tisztességes munkát végez a megbízás alapján most is, korában is azt tette, mint fogalmazott

?soha nem politikai, hanem szakmai alapon?.

Egyébként elsősorban médiajoggal foglalkozik, a kezdetektől a 42 éves szakember, és nagyon hosszú ideje együtt a közös irodát fenntartó cégtársával, dr. Litter Zsuzsannával. Mindig is volt olyan cége, cégük, amely médiajogi szolgáltatással, s ezek között esetleg konkrét médiaüzemeltetéssel is foglalkozott, elsősorban egyébként a rádiós piacon, mert ebben dolgozott a legtöbbet.

Korábban a Magyar Nemzetnek, a HírTv-nek és a Lánchíd Rádiónak is dolgozott médiajogászként., valamint – többek között – a Helyi Rádiók Országos Egyesületének és a Klubrádiónak is. Emellett a régi Rádió 1-nek is szintén ők voltak az ügyvédeik. Akkor 19 vidéki frekvenciája volt a Rádió 1-nek, amely azonban elveszítette a frekvenciáját, így 2011 után szétesett. Vidéken önálló rádiók alakultak, a budapesti meg is szűnt. Most viszont újra van Budapesten, és újra ők látják el az összes ezzel kapcsolatos jogi feladatot kolléganőjével és üzlettársával. Vagyis korábban is dolgoztak a budapesti Rádió 1-nek, és most is.

A nemrégiben alapított, a Médiatörvénynek mindenben megfelelő új közös cégük, az LB Rádió Kft.-t is rádióüzemeltetési célra alapították elsősorban.

A hálózatba kapcsolódás jogintézményével kapcsolatban sok a tévhit és a félretájékoztatás, érdemes ezt is tisztázni szerinte. Önálló, napi 24 órás médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkező helyi rádiók – a médiatörvény vonatkozó rendelkezései alapján – dönthetnek úgy, hogy műsoridejük egy részében hálózatba kapcsolódnak egy másik médiaszolgáltatással. Szigorú szabályozás vonatkozik erre, hangsúlyozta. Minden esetben a Médiatanács jóváhagyása szükséges ehhez. Jelenleg az országban nagyon sok ilyen típusú hálózatos együttműködés létezik, ez nem újdonság. A hálózatos működés minden esetben a médiaszolgáltatásokat üzemeltető társaságok kereskedelmi megállapodáson alapuló saját gazdasági döntése.

Pécsett egyébként ma kizárólag hálózatos rádiók üzemelnek, a Lánchíd Rádió, a Katolikus Rádió és a Rádió 1 Pécs is így működik, országos szintén is nagyon sok a a hálózatos együttműködés a helyi rádiók között.

Igaz az a hír is, ebben sincs semmi titok, hogy a családja nyert a korábbi földpályázatokon, de azóta is ebben dolgoznak többen is. Valóban jó ismerőse, barátja a pécsi Belénessy Csabának, az MTI és a Lánchíd Rádió volt főszerkesztőjének. Hogy neki is van olyan cége, amely indul frekvenciapályázatokon, az egy dolog, de ez két külön ügy, Belénessynek ehhez a pályázathoz és céghez nincs köze.

Dr. Bíró Balázs továbbra is Pécsett él. Budapesten és Pécsett tart fenn ügyvédi irodát, a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja.

Biztos benne, hogy Csizi Péternek remek ügyvédei vannak, és ő tényleg képviselte egyszer. A Pécsi Stoppalszemben, választási kampányidőszakban, egy rezsi fórumról szóló cikk miatt. A polgári perben képviselte Csizit és Németh Szilárdot, felkérésre.

KategóriákMETÁL