HARKÁNY A Nagy Csaba által vezetett Baranya Megyei Önkormányzaton keresztül 1 milliárd 13 millió forintos európai uniós, decentralizált területfejlesztési pályázati támogatás (TOP) érkezik Harkányba – jelent meg a keddi Magyar Közlönyben. Ne beszéljünk félre: Harkánynak ennél sokkal régebben és sokkal több hazai és/vagy uniós pályázati forrást, célzott támogatást is ki lehetett, sőt ki kellett volna osztani. És az is biztos, hogy ennél nagyságrendekkel több pénzt jó célra el lehetett volna ott költeni, az úgymond kötelező 10 vagy 20 százalékos visszaosztás (magyarul lopás) nélkül is. Szóval jó helyre kerül a pénz, 1 milliárd is. De tényleg ne beszéljünk félre: Harkány az egyik legnagyobb települése annak a választókerületnek, ahol jövőre minden eddigi infó szerint Nagy Csabát indítja jövőre a Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltként. Vele kapcsolatban ennél súlyosabb vádak is vannak azonban.

A cikk a hirdetés után folytatódikDicséretes gyorsasággal, rögtön a friss Magyar Közlöny megjelenésének napján tartott sajtótájékoztatót a fürdővárosban a pályázati döntésről Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat és Közgyűlés elnöke, valamint Baksai Tamás, Harkány, szintén fideszes polgármestere. A Szabad Pécs nem vett részt a kedd koraesti sajtótájékoztatón, ugyanakkor a Harkányi Hírek közölt az eseményről beszámolót és videót is.

Abból is kiderült, hogy az európai uniós település- és területfejlesztési pályázati program, a TOP terhére (a baranyai decentralizált keret első pályázati köréről van szó) 1 milliárd 13 milliió forint jut a Zsigmondy sétány és környezete fejlesztésére, Harkány Zöld város pályázatának végrehajtására. Baksai Tamás szerint e hír Harkány és a harkányi fürdő fejlesztésének talán legfontosabb állomása. Ez ugyanis a legnagyobb összegű pályázati döntés, amely 2014 óta a fürdővárosnak kedvez.

Baranya vonatkozásában pedig kiemelten fontos pályázatnak nevezte Nagy Csaba a harkányi fejlesztést, amellyel szerinte a magyar kormány immáron sokadszorra bizonyította azt, hogy Harkány mellett áll.

Teljesen megújulhat a fürdőt övező Zsigmondy sétány, egy park és parkoló, a katolikus templom parkolója és járdái, a teljes Őspark revitalizálása, felújítása is megtörténik, és a szabadtéri színpad és kiegészítő épületének energetikai korszerűsítése és felújítása is megtörténik.

A fürdőre tehát ebből a pénzből nem jut, ugyanakkor annak környezetének fejlesztése is elengedhetetlen ahhoz, hogy Harkány ismét sikeres üdülővárossá váljon. A Szabad Pécs ráadásul úgy tudja, a fürdő komoly, több milliárdos tervezett fejlesztése napirenden van.

Mindenesetre a mostani döntés kapcsán azt is érdemes megjegyezni, hogy a Baranya Megyei Közgyűlésen keresztül elosztott megyei TOP-forrásokból minimum egymilliárd forintos támogatást kap annak az országgyűlési választókerületnek az egyik legnagyobb települése, ahol Nagy Csaba lehet a Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltje 2018 tavaszán. Ráadásul ő részt vett a háromfős pályázati előkészítő döntőbizottság munkájában is.

Súlyosabb vád is érte Nagy Csabát

Nagy Csabát azonban ennél súlyosabb vád is érte a napokban. A HVG is kiszúrta, hogy Berkecz Balázs szigetvári főépítész, az Együtt alelnöke, és egyik 2018-as pécsi országgyűlési képviselő-jelöltje posztja szerint Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnökeként tavaly többször is egyeztetett olyan települések vezetőivel, amelyek ellenzéki irányítás alatt állnak.A blogbejegyzés szerint a baranyai fideszes vezető politikus világossá tette a számukra, hogy az uniós pénzek elosztásakor háttérbe szorulnak majd, legfeljebb akkor juthatnak némi forráshoz, ha a megyei önkormányzattal konzorciumban indulnak a pályázatokon. A minden megyének külön keretként, egy-egy adott összeggel rendelkezésre álló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatáról beszélt így nekik.

Berkecz a napokban elmondta azt a Szabad Pécsnek, hogy például Szigetvár mind a 11 TOP-os kiírásra pályázott, ebből hármat a megyei önkormányzattal könzorciumban adtak be. Kettő volt csupán nyertes, a három konzorciumi közül kettő, amivel Szigetvár 539 millió forintot nyert.

A szintén független polgármester által irányított Siklósnak is csupán két nyertes pályázata volt, összesen 253 millió forint értekben, az MSZP-s politikus által vezetett Sellye viszont egyetlen fillért sem kapott. Miközben az Ormánság fővárosának tartott Sellyének éppen mintavárosnak kellene lennie, szerinte az EU ugyanis éppen az ilyen települések felzárkóztatása miatt adott pénzt ilyen célra hazánknak.

Ehhez képest Baranya fideszes fellegvárai milliárdokhoz jutottak. Mohácsnak 11-ből 10 pályázata nyert, így ez összesen 3,3 milliárd forintot hozott a városnak. Komló több mint 1,5 milliárd forinthoz jutott. Igaz, a független Bóly, Baranya egyik legfejlettebb települése, amely ráadásul nem csak a megyében, hanem országosan is minta település lehet, 1,4 milliárdot kapott. Miközben fele annyi lakosa sincs, mint Szigetvárnak, s alig ezer fővel többen élnek Bólyban, mint Sellyén.

Berkecz Balázs a Szabad Pécsnek azt mondta, a fentiek miatt hivatali visszaélés, költségvetési csalás, illetve hanyag kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz ismeretlen tettesek ellen. Valamint az Európai Unió csalásellenes hivatalánál, az OLAF-nál is bejelentést tesz, és így fognak tenni még két másik megye, Veszprém és Békés hasonló gyakorlata miatt.

Írtunk Nagy Csabának két napja, hogy kívánja-e kommentálni Berkecz Balázs bejegyzését, amit már a HVG is idézett, de egyelőre nem reagált lapunknak.

KategóriákMETÁL