PÉCS A pécsi Jakovali Haszan pasa dzsámi is külön programmal készül a mai Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvényre. Egészen biztosan az egyik legkülönlegesebb helyszín lesz. Nem lesznek azonban könnyű helyzetben a zenerajongók és kultúrakedvelők, hiszen a Múzeumok éjszakája már önmagában  számos remek programot kínál. Ugyanakkor sokan amiatt bosszankodnak, hogy Pécsett, a Múzeumok Éjszakáján tartják az I. Plácido Domingo Classics fesztivál főrendezvényét, Verdi Traviata című operáját, Placido Domingo szereplésével, az Expo Centerben.

A cikk a hirdetés után folytatódikUtóbbit többen szóvá tették a Szabad Pécsnek az elmúlt napokban, ki keserűbben és szomorúbban, mások dühösebben. Mondván két ilyen programot egymásra szervezni, semmiképpen sem a legjobb azoknak, akik kedvelik az operát, illetve érdeklődtek volna a múzeumi programok iránt is – és bizony ennek a két körnek viszonylag nagy közös halmaza lehet. Nem beszélve esetleg éppen azokról a muzeológusokról, egyetemi tanárokról, akiknek ma este valamelyik tárlaton kell helyt állniuk, kalauzolva a látogatókat.

Plácido Domingo ráadásul 30 éve állt utoljára Magyarországon operában színpadon, és bár Pécset már nem először jár, sőt ingyenes koncerten is énekelt 2010-ben, az Operalia pécsi elődöntöje apropóján, de nagyon is lehetséges, hogy idehaza ilyen szerepben talán utoljára láthatjuk majd a kiemelkedően tehetséges és sikeres, világhírű művészt. Verdi egyik legkedveltebb darabját ma este 21 órától tekinthetik meg az érdeklődők a Pécsi Expo Centerben. A szombat reggeli állás szerint még van jegy, igaz, a legkedveltebb helyek elfogytak már a szabadtéri előadásra, de a 4000 fős épített nézőtéren még több mint ötszáz hely kiadó. A Plácido Domingo Classics-ról, illetve a tenorként világhírűvé lett spanyol operaénekes pécsi fellépéséről ebben a cikkünkben írtunk részletesen, több érdekességről is beszámolva. 

Választani kell, többszörösen is

És az is igaz, hogy a Múzeumok Éjszakája idei pécsi eseményei  már önmagában is annyi programot kínálnak, hogy nehéz igazán jól választani, mindenhová nem lehet majd eljutni, de szerencsére talán nem is kell – minderrről ITT írtunk részletesen.

A Jakovali Haszán pasa dzsámija szombat esti programja azonban egészen bizonyosan az egyik legkülönlegesebb helyszín a mai kínálatban, és nem csak Pécset tekintve. A pécsi Kórház téren álló minaretes dzsámiban a program 20 órakor indul, lét fő témát körüljárva, Szulejmán szultán sírkomplexumának kutatását, illetve Pécset a hódoltság korában.

Fotó: Cseri László

 

Az est a Szulejmán sírkápolnája nyomában című film vetítésével kezdődik, majd a Szulejmán Szultán Szigetváron c. könyvet mutatják be (20.30). Dr. Pap Norbert docens, a PTE TTK Földrajzi Intézet tanszékvezetője, a kutatások társvezetője tart előadást a kutatások izgalmas részleteiről (21.00) 22.00 órától dr. Kitanics Máté, az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa beszél a hódoltság kori Pécsről

Éjfélkor pedig dr. Varga Szabolcs, a Pécsi Hittudományi Főiskola főiskolai tanára tart gyertyafényes tárlatvezetés Idrisz baba türbéjében.  Jelentkezés 06-20/400-9003 vagy pecsidzsami@gmail.com.

KategóriákMETÁL