Felelőtlen kertészkedés Szuperfontos közleményt adott ki a Tettye Forrásház. Az az ártatlan kis cseresznyefa milyen szép gyümölcsöket hoz, mi? Persze, mert lehet, hogy közben a mi csöveinkből szlopálja a vizet!

A cikk a hirdetés után folytatódikA múltkor a baglyok okoztak kisebb galibát az egyik városi cégnek, most meg a fák a másiknak. Kezd az egész olyan lenni, mintha az összes para dolog szépen beszivárogna Pécsre a Twin Peaks-ből!

 

There’s a sort of evil out there. Something very, very strange in these old woods. Call it what you want. A darkness, a presence. It takes many forms but… its been out there for as long as anyone can remember and we’ve always been here to fight it. 

Truman Sherif

 

Szóval történt a minap a Vöröskő utcában, hogy a kert dísze a szennyvíz tisztítóaknába belenőve szétroppantotta az építményt a bekötővezetékkel együtt. A forrásház embereinek újra kellett építeniük a megrongálódott vezetéket! Kemény mi? Most patópálurazzál kiskomám! Ez ugyanis nem elszigetelt eset volt, ahogy a közleményből kiderül:

 

A szakemberek gyakran találkoznak a lakók által jó szándékkal, de nem körültekintően ültetett, a közműveket veszélyeztető fával. A gyökerek ugyanis az évek során a föld alatt belenőhetnek, betörhetnek a túl közel lévő aknákba, öregebb beton csövekbe (például a szennyvízvezetékekbe). A vastagabb gyökerek körülfonva eldeformálhatják a vékonyabb vezetékeket, időnként csőtörést is előidézve ezzel.

 

 

 Micsoda?! Hát ez azért már több a soknál! Akkor most mit csináljak?

 

“…a saját kertünkben is tanácsos a körültekintő ültetés, a növények helyének kiválasztásakor vegyük figyelembe a közművezetékeket, aknákat. Ellenőrizzük, hol futnak a vezetékek, hogy 5-10 vagy akár 30 évvel később ne veszélyeztesse őket a terebélyessé váló fa.

 

Jól van, akkor kiültetem a ház elé!

 

A közterületi faültetést Pécsen helyi önkormányzati rendelet szabályozza (9/2011. (II.21.)), eszerint közterületeken fás szárú növények csak a tulajdonos, vagyis a pécsi önkormányzat hozzájárulásával ültethetőek. A hozzájárulás kiadására kizárólag a BIOKOM Nonprofit Kft. által kiállított támogató kezelői nyilatkozat megléte esetén kerülhet sor, vagyis minden közterületi ültetés kapcsán a munkálatok tervezett kezdése előtt jóval korábban érdemes a városi közterületeket kezelő BIOKOM NKft.-vel egyeztetni azokat.

via GIPHY

 

Végső megoldás: a Láncfűrész!

 

A Tettye Forrásház igyekszik elkerülni a fák eltávolítását, ha a körülmények engedik, más kivitelezési technológiát választ a cég: a Magaslati és Surányi úton hamarosan induló szennyvízvezeték-csere egy részét csőbefűzéssel fogják végezni nyílt árkos feltárás helyett, így nem érinti földmunka a fákat; vagy módosítják a vezetékek nyomvonalát, a Rácvárosi úton például tavaly arrébb költöztették a vezetéket a fasor megvédése érdekében. Ha mégis elkerülhetetlen a kivágás, a közelben újakkal helyettesítik. Így került ősszel a Kertvárosi rekonstrukció során kivágott fa helyébe háromszor annyi piros virágú vadgesztenye a Honvéd téri játszótérnél.

 

Na ugye, minden jó, ha jó a vége! Köszönjük, hogy elolvastátok, tessék ilyen szemmel is nézni a növényzetet!

 

S a végére egy jótanács: Lécci ne telepítsetek virágoskertet az aknák tetejére, mert feljön a szar a fürdőben! 

KategóriákPOP