PÉCS Naponta háromszor,  reggel hétkor, délben és este hétkor kongatják meg a harangokat a pécsi Széchenyi téren álló dzsámi mögötti haranglábnál. A harangozás előtt, hidraulika emeli fel a nap egyéb részeiben a tartóoszlop alsó állásán nyugvó három harangot. Azok emelkedése és leengedése közben hallható a harangjáték, az jelzi a harangozás kezdetét és végét. Illetve hónapok óta nem jelzi.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem csupán a pécsi városnéző kisvonat vagy a turistabuszok utasai hallgatják rendszeresen a Pécs főterén álló törökkori dzsámi harangjait, de pécsiek is ellátogatnak ide ? főleg kisgyermekesek ? a város talán legkülönlegesebb harangjai miat. És nem különben: a közvetlenül a harangozás előtti és utáni hangjáték miatt.

Utóbbira azonban több hónapja hiába várnak a Széchenyi téri dzsámi északkeleti oldalán reggel hétkor, délben (harangozás kb. 12.07-kor) és este hétkor várakozók. A zene ugyanis ily? hosszú ideje nem része már a hranagozásnak. Még kemény fagyok voltak éjszakánként, amikor a zenét játszó magnetofon elnémult, maradt csupán az amúgy önmagában is különleges harangozás. Magának a harangláb ötletének, illetve a majdnem 450 éve emelt dzsámi mellé való építésének megítélése nem része e cikknek, e téren vannak és voltak viták a városban, csupán azt szerettük volna megtudni, hogy miért nincs már zene, hogyan lehetséges, hogy majdnem fél éve nem szól a harangjáték.

 

A videó elején és a végén hallható kísérőzene a valóságban szűk fél éve már nem hallható 

 

Megkerestük hát a Pécsi Egyházmegyét kérdéseinkkel. Kiderült, tudnak róla, és remélhetően hamarosan megoldódhat ez az ügy. Legalábbis az alábbi válaszból, ezt hámoztuk ki.

?A Belvárosi templom mögött található harangok elnémulása mögött egyszerű fizikai ok áll: a harangok működtetéséhez szükséges áram és a templom körüli díszvilágítás közös biztosítékkal védett, ez azonban nem bírja el ezt a terhelést. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetni a harangjátékot. A Pécsi Egyházmegye várja az önkormányzattól a biztosítékok cseréjét, ez azonban elhúzódik. Ezt követően nem lesz akadálya a harangjátéknak.? (Pécsi Egyházmegye)

 

 

 

2004 óta

Az egykori Szent Bertalan templom helyén és köveiből az 1560-es években emelt Gázi Kászim pasa dzsámija ma katolikus templom. Miután azonban dzsámit építettek erdetileg, nem rendelkezett haranggal, az egyházközösség végül 2004-ben gazdagodott a 13 méter magas harangtoronnyal.

A dzsámi harangjai mellett megszólaló kísérőzene Kircsi László oboaművész, pécsi zeneszerző, a Zeneművészeti Intézet nyugalmazott igazgatójának a műve. Ő az eredeteileg itt álló Szent Bertalan templom névadója miatt gregorián stílusú zenét írt. Kircsi a harangjátékot is Gulácsi János Tüke-díjas (2015) óraműkészítő mesterrel együttműködve alkotta meg.

Kettejük munkája a pécsi városháza toronyórájának, avagy az Ágoston téren álló templom zenés harangjátéka is, és még több másik Pécsett és a megyében.

KategóriákPOP