A cikk a hirdetés után folytatódikHiánypótló felmérést végzett az elmúlt hónapokban a KANGA Egyesület. Az ország összes szülészetének küldtek működési gyakorlatukra, statisztikáikra vonatkozó kérdéseket, a kapott válaszokat pedig honlapjukon nyilvánosságra hozták. A Szülészetválasztó már böngészhető, azt tervezik, minden évben frissíteni fogják. Fontos információkat tartalmaz a három baranyai szülészetről is.

Már csak a budapesti Honvéd Kórház szülészetének válaszai hiányoznak az adatbázisból, de rövidesen azok is felkerülnek a KANGA Egyesület honlapjára, azzal válik majd száz százalékossá a felmérés. A korábban hosszú évekig Pécsen, jelenleg Budapesten dolgozó Maróy Ditta szülésznő, szülésfelkészítő és dúla által vezetett civil szervezet célja az volt, hogy egy helyre gyűjtse és nyilvánossá tegye az ország összes szülészetére vonatkozó adatokat, információkat, így segítve a szülés előtt álló nőket, családokat a választásban.

?Jó lenne, ha egyre többen felismernék, hogy mi állampolgárok megrendelői helyzetben vagyunk az egészségügyi intézményekkel szemben? – mondta a Szabad Pécsnek Maróy Ditta. Szerinte mindenkinek más igényei vannak, ezért fontos, hogy tudatosan döntsünk a szülés helyéről, tisztában legyünk azzal, hogy egy-egy szülészeten milyen elveket vallanak, milyen gyakorlatot követnek.

A felmérés során azt tapasztalták, hogy az intézmények alapvetően együttműködőek voltak, bár voltak intézmények, amelyek nem válaszoltak és kérdések, amelyekre nem érkeztek válaszok. Pedig éppen egy a felmérést támogató intézményvezető hívta fel Maróy Ditta figyelmét egy skót tanulmányra, amely arról szól, hogy egy kórház császármetszési adatainak nyilvánossá tétele után javultak a statisztikáik, kevesebb műtétet végeztek azt követően.

Az egyesület vezetője megemlítette, hogy a nők egy része nem bízik a szolgáltatókban, ami megerősíti abban: fontos, hogy valós adatok alapján tudjanak az anyák tájékozódni. Maróy Ditta elmondta, ők is sokat tanultak a felmérés során, tisztábban látják, pontosan hogyan és mit kell kérdezni, a jövő évi kérdéssort már e tapasztalatok alapján fogják összeállítani.

Az egyesület fontos információkat szerzett az otthoni és a kórházi szülések közti különbségekről is. Míg például a gátmetszési arány az otthoni szüléseknél 0,5 százalék, addig a kórházakban ez 80 százalék is lehet, ami Maróy Ditta szerint még úgy is hatalmas különbség, hogy otthon a ?problémamentes? nők szülnek. Az is érdekes, hogy az egészségügyi intézményekben néhol 3 perc után vágják el a köldökzsinórt, mert állítólag ennyi idő után szűnik meg a pulzálás, addig az otthoni szüléseknél ez átlag 30 percig tart.

Érdemes például az alapján is böngészni a szülészetek listáját, hogy hol alkalmazzák az úgynevezett Kristeller-fogást, ami tulajdonképpen az a folyamat, amikor a szülész orvos rákönyököl a nő hasára és fizikai erővel nyomja kifelé a babát. A budapesti Szent Margit Kórházban például minden egyes hüvelyi szülésnél alkalmazzák.

Sokat mondóak a császármetszésre vonatkozó adatok. Elég nagy a szórás az országban: van, ahol csak a nők 19 százaléka szül császárral, máshol 50 százalékuk.

Baranya megyében három kórházban van szülészet, Szigetváron, Mohácson és Pécsett. Tavaly a pécsi szülészeten született a legtöbb gyerek (2395), a második Szigetvár (644), a harmadik Mohács (462), utóbbi esetében egyre jobban látszik a tudatos imázsépítés hatása, a körülmények javulása, jelentősen nőtt a Duna-parti városban szülő nők száma, magyarán kevesebben járnak be a városból és környékéről a megyeszékhelyre szülni. Maróy Ditta szerint ez is bizonyítja, hogy a tiszta, egyenes kommunikáció hatékony, bizalmat lehet vele építeni.

Baranyából kizárólag a mohácsi kórház osztotta meg a nyilvánossággal a császármetszési arányt, ami 37 százalék, ez valamivel magasabb mint az országos átlag. A háromból a pécsi szülészet nevezheti magát bababarátnak. Ehhez különböző kritériumoknak kell megfelelni, például segíteni kell az anyákat a szoptatásban és nincs tápszerezés. Furcsa, hogy míg Szigetvárról azt jelezték, egyáltalán nem használnak oxitocint a szülés gyorsítására, addig Mohácson a szülések majdnem felénél sor kerül ilyen beavatkozásra.

Mohács egyébként jóval közlékenyebb volt, mint a PTE szülészeti klinikája, ahonnan nemcsak császáros adatokat nem küldtek, de sem a Kristeller-fogásra, sem az oxitocinhasználatra vonatkozó adatok nem szerepelnek a kitöltött kérdőíven.

(A fotókon és a gifen a cikk szerzőjének gyermeke látható, pár perccel a születése után a Baranya Megyei Kórház azóta megszűnt szülészetén.)

 

KategóriákMETÁL