Zsolnay Pécs egyik legnagyobb jelenkori mecénása egy magyar származású amerikai úr, Gyugyi László.

A cikk a hirdetés után folytatódikGyugyi úr megtartotta a jó szokását, és a napokban újabb értékes Zsolnay tárgyakat adományozott Pécsnek, s A Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjteménynek. Az így 685 darabosra bővült tárlat új műtárgyai június 6-tól tekinthetőek meg. Az elmúlt években szinte menetrendszerűen történtek adományozások, s a műgyűjtőt senki nem vádolhatja azzal, hogy nem forgatná vissza az egykor Pécs által a piaci érték feléért megvásárolt “induló készletért” kapott összeget. 

 

Az új műtárgyak úgynevezett kiegészítő darabok, amelyek megerősítik a kiállításon egy-egy korszak vagy művész reprezentációját. A 18 kerámia között található több, különböző díszítéssel készült váza, tulipános dekorral ellátott eozin tálka, milleniumi bögre, fedeles doboz, fogvájótartó, fedeles vajtartó, díszedény és fali tál. Kiemelendő az Apáti Abt Sándor által tervezett, bordó és zöld eozinmázzal díszített váza, amelynek különlegessége, hogy a kivitelezése olyan, mintha nem kerámia, hanem fém műtárgy lenne. Gyugyi László személyes kedvence az a magyaros tál, amely 1879 körül készült, amikor a Zsolnay gyár technikai fejlettsége elérte a csúcsot és a díszítésben már különböző technikákat kombináltak. 

 

Az meg aztán tényleg nem mindennapos dolog, hogy egy nyugdíjas mérnök ne horgászhajóra, tóparti nyaralóra, szuperlakókocsira (vagy akármire, amire az amerikai nyugdíjasok szokták költeni a pénzt) fordítsa jól megérdemelt megtakarításait, hanem egy kis kelet-közép európai város kulturális értékeinek növelésére. Gyugyi László sosem volt milliomos, a fél évszázados gyűjtőmunka alatt megmentett műtárgyakat fizetéséből vásárolta meg apránként. 

Nem túlzás azt állítani, ha Ő nincs, nincs a napokban 200 ezer fő látogatói határt átlépő, a világon egyedülálló kiállítás sem, pláne nem Pécsett.

Engem aztán tényleg hidegen hagynak a porcelánok, de azért a gyűjtemény minden alkalommal csendes elismerésre késztet. A bő száz évvel ezelőtti kreativitás, tehetség, aprólékos munka és kitartás csodálatára, amitől Zsolnay volt a Zsolnay. Hanem azért A Zsolnay Aranykora igazi értékét számomra Gyugyi László adja. Szerencsére ezt nem csak én gondolom így, a város díszpolgárává avatta már, s bár már kicsit menetrendszerű is az éves rendes adományozási ceremónia, azért nem lehet elégszer leírni, kiemelni és megköszönni Gyugy bácsi érdemeit. 

Gyakorlatilag minden tárgyhoz, kancsóhoz, tálhoz van egy története, tudja és ismeri ezt jól, aki gyűjtött már valamit. Ha végigmész a kiállításon egy végtelenül szerény ember alázatos munkássága köszön vissza. És hát tegyük hozzá, hogy Gyugyi bácsi kifinomult modorával, nyugodtságával, halk szavaival, alázatával és kockás ingjeivel élő példakép. Na ezért fontos ez a kiállítás.

 

KategóriákPOP