A Matolcsy-rokonok által megvásárolt Pécsi Sörfőzde járhat jól a jövedékiadó-kedvezmény változásával. Az Ön cégének vajon mikor segít majd a kormány egy törvénymódosítással?

A cikk a hirdetés után folytatódikJövőre a mostani évi 8 ezer helyett 200 ezer hektoliternyi főzött sörmennyiségre lehet érvényesíteni a jövedékiadó-kedvezményt. Azonban a hazai sörgyárak közül ez csak egy főzdének jelenthet valódi előnyt: a nemrég a Szemerey család érdekeltségébe került Pécsi Sörfőzdének. A kisüzemek messze elmaradnak, a három nagy sörgyár pedig többszörösen túlnőtt ezen – írja a napi.hu.

A gazdasági lap szerint a hazai sörpiacnak messze nem ez a legnagyobb problémája. A kézműves manufaktúrák egyrészről a közelében sem járnak a kétszázezres főzött mennyiségnek, helyette a néhány ezer hektoliteres tartományban mozognak. Másrészről a limitet éppen április 1-jei hatállyal emelték volna 20 ezer hektoliterre, amely a már 10-15 ezer hektolitert gyártó cégeket is helyzetbe hozta volna.

Az adókedvezmény jelenleg 50 százalék, vagyis, ha a pécsi gyár a 200 ezres limit alatt marad – ehhez az kell, hogy csökkentsék a most 389 ezer hektoliteres termelést -, akkor hektoliterenként csak 810 forintot kell befizetni a költségvetésnek. Közel 1,62 milliárd forintnyi adó lenne a befizetési kötelezettsége az újonnan a Szemerey család érdekeltségébe került vállalatnak, ami azt is jelenti, hogy rögtön nyereségessé válhat a főzde – írja a napi.hu.

A Szemerey-család két tagja, Zoltán és Tamás Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérei. Az új tulajdonosok közleményükben azt írták, a jelenlegi piaci trendeknek megfelelően szeretnének független kisüzemi sörfőzdét kialakítani. Magyarán arra készülnek, hogy csökkentsék a termelést.

 

 

KategóriákMETÁL