VAN ÖSSZHANG ? Nem sikerült megegyezniük a Sétatér Fesztivál kitelepüléseit szervező Zsolnay Örökségkezelővel az innovatív, fiatal és kb. a Pécsi borvidék jövőjét jelentő borászatok friss tömörülésének, a Pécsi Összhangnak. Az idei fesztiválon ezért az ő boraikat nem kóstolhatják a pécsiek – legalábbis nem a Sétatéren.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécsi Összhang alig féléves kezdeményezés, a nyilvánosság előtt idén debütáltak a Bor, ZáporMámor, Pécs fesztiválon, igaz, ott is csak a találékonyságukon múlt a kívánt megjelenés.

 

A Pécsi Összhang hosszú, hosszú, nagyon hosszú ideje az első valamire való, alulról jövő borászkezdeményezés, mely talán végre felfele ívelő pályára helyezheti a borvidéket. A tagság önkéntes, de a belépőknek vállalniuk kell a (már ismertebb borvidékek hasonló szervezetei mintájára) közösen meghozott és elfogadott irányelveket. Céljaik a pécsi borelőállítók együttműködő szakmai közösséggé formálása, a pécsi bor piaci pozíciójának megerősítése, ehhez a pécsi borvidék kínálatának feltérképezése, minőségjavító javaslatok megfogalmazása, a borvidéki egység kialakításához szükséges lépések meghatározása, kidolgozása, a Pécsi borvidéki közösségi bormarketing stratégiai kialakítása.

 

Mondhatni, ugyanazt szeretnék, amit Pécs városa és az önkormányzat nem mulaszt el lépten-nyomon hangoztatni és támogatni – csak éppen a saját cégeit nem sikerült még erre rávennie.

Az idei Bor, Mámor, Pécs lett volna az első közös fellépés, de a szervező és a helyeket kiosztó ZSÖK komolyan vette az egyenlőség kérdését, nem kivételezett a pécsiekkel. A faházakat a pénzügyi utalások feladásának időrendjében jelölik ki, ezért az Összhangosok szépen együtt elmentek a Szigetvári Takarékszövetkezethez a fél nyolcas nyitás előtt a kitöltött szelvénnyel, hogy biztosan egy helyre kerüljenek: így sikerült nagyjából egy blokkban maradniuk.

Aztán jött a fos idő, az egy ?jóidős? nap pedig arra elég, hogy a kitelepülő megpróbálja jó esetben nullásra kihozni a bulit. A borászatok ezért a SétatérFeszt előtt úgy döntöttek, hogy jó előre egy járható alternatívát ajánlanak fel a ZSÖK-nek. A jelenlegi bérleti díj mellett ugyanis nem lehet rentábilis kitelepülést levezényelni.

Megtudták, hogy idén nem tervezik megnyitni az Ókeresztény Mauzóleum feletti Janus Pannonius utcát, ezért felajánlották a szervezőknek, hogy a Pécsi Összhang tagjai közül 8-10-en oda kitelepülnének – kedvezményes áron. Úgy számoltak, ha az a sor amúgy se létezne, az ő pénzük csak pluszt jelentene az amúgy nagy költségeket felemésztő szervezésben. Nyomatékosítandó szándékaikat jelezték, hogy hajlandóak tárgyalni épkézláb megoldásról, de a teljes árat, elszórva a más borvidékek borászatai között nem hajlandóak és nem képesek megfizetni – legalábbis a rizikó teljes felvállalásával.

Az ügyhöz megszerezték nemcsak a pécsi polgármesteri kabinet áldását, de támogatását is (pacsi érte), azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy meghassák a ZSÖK-öt és Vincze Balázs ügyvezetőt, aki mereven elutasító választ adott.

A pécsiek viszont szerencsére úgy néz ki, hogy felismerték a közösségi erőben és az összefogásban rejlő lehetőségeket, mert nem voltak hajlandóak csendben meghajolni, s inkább levonultak a Vasutas Borkert & Fröccsöldébe, ahol a jövő héten debütál a Pécsi Borászok a Vasutasban című programsorozat az egyesülés tagjaival. Lesz azért borvidéki borászat kint a téren is (pl. Kovács-Harmat, de ő nem Összhangos), de az emblematikus pincék nagy része távol marad idén.

Vincze Balázs a Szabad Pécs kérdésére még a múlt héten elismerte, hogy megkeresték a borászok, s hogy nem sikerült megegyezni velük. Ezek után üresen marad az a rész, amiről tárgyaltak.

Úgy érvelt azonban, hogy a többi kiállítóval szemben nem lett volna fair, sőt gyakorlatilag szerinte védhetetlen, hogy az elhelyezkedéstől függetlenül egységáron kínált helyek mellett másoknak olcsóbban adjanak ki helyeket. Azt mondta, nagyjából fele árat ajánlottak fel a borászok ahhoz képest, mint amit a többiek fizetnek.

Rákérdeztünk arra, hogy miért ugyanannyit kérnek a jobb és a rosszabb helyekért is, nem kellene-e esetleg ezt újragondolni. Vincze Balázs azt felelte, hogy jelenleg ez a rendszer, ezek az árak, ebből már nem lett volna fair visszatáncolni menet közben. Azonban nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben ezen változtatni fognak, és lesznek majd olcsóbb és drágább árusító helyek is.

A Pécsi Összhangos borászok annyit leszögeztek azért a Szabad Pécsnek: ?nem tiltakozunk. Egyszerűen nem éri meg, hogy kitelepüljünk ilyen formában és ennyiért. Partnerek szeretnénk lenni, nem ellenségek, ehhez azonban azt szeretnénk, ha komolyan vennének minket.?

Próbáltunk utánajárni egy közszájon járó történetnek is, de kitelepülő vendéglátósok megerősíteni nekünk nem akarták, ezért erre is rákérdeztünk a szervezőknél. A tavalyi fesztiválokkal kapcsolatosan több kritikus hangvételű írás is megjelent a sajtóban. Ezeket nemcsak rossz néven vették a szervezők, de (azt beszélik) azokkal a kitelepülőket gyanúsították, és volt, akinek emiatt nem fogadták a jelentkezését.

A szervező-kitelepülő probléma egyébként évről évre visszatérő. Vincze egy éve úgy nyilatkozott a témával foglalkozó cikkben, hogy ?zsarolni nem engedik magukat?. Már tavaly is kifejtette, hogy nyitott az egyezetetésre a kitelepülőkkel. Az üggyel kapcsolatos újabb kérdéseinket elküldtük a ZSÖK-nek, amint megérkeznek válaszaik, frissítjük cikkünket. 

És tegyük még hozzá, hogy Szekszárdon csak szekszárdi, Villányban csak villányi pincészetek jelenhetnek meg a saját fesztiváljaikon. Ehhez képest itt Pécsett nemhogy kizárólagossága nincsen a pécsi borászatoknak, hanem enyhe kivételezés sem velük kapcsolatban, sőt inkább elutasítás a jellemző. Ez pedig elég gáz.

A Pécsi Összhang tagjai

 • Belward Pincészet
 • Bene Pincészet
 • Colonus Borház
 • Fehérváry Szőlőbirtok
 • Hárs Pincészet
 • Házler Pince
 • Keszler Birtok
 • Lisicza Borház
 • Planina Borház
 • PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
 • Radó Pince
 • Schunk Pince
 • Szabó Pince
 • Zierfandler borbár
KategóriákMETÁL