A kisfalvak kormánymédiából tájékozódó lakói gyakran elhisznek minden, az ellenzéket lejárató hazugságot. Próbát tettem: néhány baranyai faluban „túlhazudtam” a kormányt. Hittek nekem.

A cikk a hirdetés után folytatódikMáriát akkor szólítottam meg Tékesen, amikor kapuja előtt a házhoz hozott ebédjére várt. A 70 esztendős asszonyt arról kérdeztem, hogy a 220 lelkes, Észak-baranyai faluban a választók többsége kivel szimpatizál?

– A Fidesszel – mondta ő –, majd hozzátette: érthető, az ellenzék olyan furcsákat mond.

Mire gondol? – fontam tovább a szót.

– Hát, hogy megszüntetik a rezsicsökkentést és pénzes lesz a kórház…

És ön ezt elhiszi?

– Hát… Mondják, nem?

Arról is hallott, hogy lesz vizitdíj?

– Lesz? – néz rám kérdőn.

Lesz. Háromezer forint.

– Hogy fogom én azt kifizetni az öregségi nyugdíjamból? Még most se éri el a 60 ezer forintot.

Szóval, ön elhiszi, hogy jön a háromezer forintos vizitdíj? – állítottam meg sopánkodását. – Ne higgye el, ezt csak én találtam ki. Hazudtam, elnézést kérek érte. Nem kell akkor se fizetni a vizitért, ha az ellenzék nyer.

Mária hallva ezt, megkönnyebbült. Aztán így szabadkozott: elhittem, mert ilyesmiről beszéltek a tévében, meg dobtak be szórólapokat is…

Még váltottunk pár szót, arra biztattam, hogy ne higgyen el mindent, amit a tévében hall. Ő nevetve bólogatott, én meg elköszönéskor újra bocsánatot kértem tőle, hogy pár másodpercig félrevezettem.

„Goebbels jól érezné magát a falunkban”

Orsós György is elhitte, hogy ha nyer az ellenzék, akkor jön a háromezer forintos vizitdíj. Az 56 esztendős férfi a 290 lelkes Kisvaszaron él. A közmunkára szoruló, ám trombózisos lába miatt azt nehezen ellátó, köpcös férfi két éve vesztette el feleségét. Tüdőrák végzett a 40 éves asszonnyal. Azóta György egyedül neveli kislányát, aki 7 éves. Apa és lánya egy 15 négyzetméteres önkormányzati tulajdonú házban lakik, havi ötezer forintért, a húsz éve központi támogatásból emelt épület csak szoba-konyhából és fürdőből áll. Orsós György a 100 ezer forintos közmunkabérből, és a lánya révén kapott 28 ezer forintos árvajáradékból gazdálkodik. Így aztán megrémült a vizitdíj hallatán:

– Ez borzasztó… – morogta elkeseredetten. – Arra nekem nem lesz pénzem… Akkor meghalok.

Egyébként, ha nyer az ellenzék – folytattam tovább –, akkor a falu üres házaiba azonnal migránsokat telepítenek.

– De minek?! – csattant fel a kisvaszari férfi – Azok idehozzák majd nekünk a betegségeket.

Csak másodpercekig hagytam őt is kétségek között:

Ne féljen, szó sincs erről, csak próbára akartam tenni, hogy elhiszi-e ezeket a hazugságokat.

– Akkor nem lesz vizitdíj? – nézett rám reménykedve.

Persze, hogy nem. Ne féljen ettől, és a migránsoktól se, egy se akar Kisvaszarra jönni. Ne higgyen el minden ócska hazugságot!

– De akkor miért mondja a rádió, hogy az ellenzék majd idehozza a migránsokat?

Azért, hogy maga ne szavazzon az ellenzékre, hogy féljen az ellenzéktől.

Bólogatott, de utóbb elismerte, hogy ő azért akkor is a Fideszre szavaz. Így fogalmazott:

– Az ellenzék lenéz minket. A Márki azt mondta, hogy mi trágyás gombát eszünk. Ez sértő!

Márki-Zay nem mondott ilyet, magát alaposan átverték – jegyeztem meg neki, aztán próbáltam elmagyarázni, hogy pontosan miképp is hangzott az a szöveg, amit a kormányhoz közel álló médiumok kiforgattak.

– Márki-Zay azt mondta, hogy a kormány sötétben tartja az embereket, úgy, tartja őket, mint a gazda a gombát, amit trágyával etet. És a kormány amikor hazugságokkal tömi a választókat, akkor úgy tekint rájuk, mint a gazda a gombára, és valójában a hazugságokkal – már elnézést, de – szart ad nekik, azzal eteti őket.

Orsós György fejét hitetlenkedve rázva, hosszasan kutatta arcomat, láttam, hogy érti is, nem is, mi a mondandóm lényege, ezért még egyszer összefoglaltam:

Nem az ellenzék, a kormány nézi le önöket, amikor folyamatosan hazudik. Például, amikor azt mondja, hogy fizetni kell az egészségügyért meg bejönnek a migránsok, ha nyer az ellenzék.

– Ez nem igaz? – kérdezett vissza a férfi gyanakvón.

– Nem.

Baranya aprófalvaiban a legutóbbi választáson a Fidesz-KDNP besöpörte a szavazatok 60-80 százalékát. Mindebben nagy szerepe volt annak, hogy a kistelepülések idős lakóinak túlnyomó többsége csakis a kormányhoz közel álló tévékből és rádiókból tájékozódik, s az ottani hírekben az Orbán-kormány csodásan teljesít, az ellenzék viszont tönkre tenne mindent.

A Szabad Pécs Helyközi járatban megjelent cikkei ITT érhetők el.

Az egyik Dél-baranyai községből származó, a szüleihez gyakran hazajáró pécsi pedagógus azt állította, hogy a falujának Fidesszel szimpatizáló lakói immár bármi rosszat elhisznek az ellenzékről. Azt, hogy az ellenzék kormányra kerülve „csapig” rakja az üres házakat afrikai migránsokkal, pénzért adja majd az egészségügyi alapszolgáltatást, és az óvodás kislányokat átoperálják fiúvá, illetve fordítva.

A tanár véleményét megismerve úgy döntöttem, próbát teszek. Jártam is féltucat faluban, és a pedagógus hipotézise beigazolódott.

Minden faluban hamar találtam olyan embert, aki elhitte a Fidesz általam tovább ragozott, „túlhabosított” hazugságait. Utána mindig bevallottam, hogy egy szó sem igaz a hazugságaimból, ettől volt, aki megkönnyebbült, volt azonban, aki érezhetően csalódott, neki ugyanis tetszett, hogy az ellenzékről rosszat mondtam.

A 160 lakosú Ág községben Iha Ferencné földig lógó szatyrokkal ballagott hazafelé, amikor kérdéseimmel útját szegtem. Az egykor a helyi téeszben dolgozó, 77 éves asszonytól is arról érdeklődtem, hallott-e róla, hogy ha nyer az ellenzék, akkor pár hét alatt tele lesz a falu migránsokkal és 3 ezret kell fizetni a körzeti orvosnak minden alkalommal. 

Elhitte.

Ezen felbátorodva megemlítettem, hogy az óvodás kisgyerekeket is át lehet majd operálni másneművé. Ezen már felcsattant, hogy az képtelenség, azt biztos nem merik megtenni, meg ahhoz úgy is kell a szülők engedélye, és ilyenbe egy szülő sem megy bele.

Lelepleztem saját hazugságaimat, és tőle is elnézést kértem a tréfáért, mire ő ekképp reagált:

– Szóval maga szerint a tévé becsap minket?... Én is sokszor gondolkodom azon, hogy miért mondanak annyi rosszat az ellenzékről. Hogy soha egy jó szót nem mondanak róluk. Lehetséges ez, hogy ennyire rosszak? Ugye, hányszor beszéltek a 13. havi nyugdíjról, hogy elvette az MSZP. De hát valaha épp ők adták, csak aztán már nem tudták adni, és akkor megszűnt. A Fidesz mindig beszélt róla, hogy az MSZP elvette, de nem adta vissza. Lett volna rá tíz évük, mégse adták vissza. Csak most, hogy jön a választás. Tudom én, hogy butának néznek minket. És igazuk van, mert most mi hálásak vagyunk nekik, rájuk szavazunk, mert kaptunk végre valamit.

A Szigetvárral szomszédos, félezer lelkes Dencsházán két középkorú asszony és egy férfi szalagfűrészgéppel tuskókat aprított, közmunkában. A helybéliek pártszimpátiájáról faggattam őket, mire az asszonyduó közlékenyebb tagja így reagált:

– Fideszes a falu, nem szeretnénk, ha az ellenzék nyerne.

Miért?

– Jaj, csak rosszat hallottunk róluk a tévében meg a rádióban.

Mit?

– Beengedik a menekülteket.

Beengedik? Ugyan, be is hozzák. Migránsokat költöztetnek a falujuk üres házaiba. Mindegyikbe.

A férfi egykedvűen hallgat, a két asszony elszörnyülködve néz össze, majd a beszédesebb felsóhajt:

– Tudtam, hogy megteszik. Tudtam.

Gyorsan bevallottam, hogy hazudtam, azt is elmondtam, hogy ez csak egy újságírói kísérlet, mert kíváncsi voltam, hogy a falvakban élők politikailag mennyire hiszékenyek.

A történethez tartozik, hogy azért gyakorta nem tudtam csőbe húzni a kérdezett helybélieket.

A legérdekesebb esetet Fazekasbodán éltem meg. Itt is két középkorú asszonnyal beszélgettem. Az egyikük alpolgármesterként szolgál a Geresdi-dombság nyugati lábánál fekvő, 180 lelkes faluban. Ők nem hitték el, hogy az ellenzék migránsokat hozna a faluba, vagy fizetőssé tenné az orvosi vizitet.

– Mi tudjuk, hogy a Fidesz sokat hazudik az ellenzékről – legyintett az alpolgármester –, és tudjuk, hogy a 13. havi nyugdíjat is a választás miatt adták most oda.

Akkor maguk nem is a Fideszt támogatják?

– Az a mi dolgunk, hogy kit támogatunk. De, ha akar ellenzékiekkel beszélni, akkor van itt hét kommunista család. Szidták a Fideszt a 13. havi miatt is. Nekik semmi se jó. Mondtuk is, hogy ha nem kell a Fidesztől a 13. havi, küldjétek vissza!

Ebből azt veszem ki, hogy maguk még is kormánypártiak.

Összecsillant a szemük, végül az alpolgármester kibökte miért mosolyognak:

– Megyünk a békementre (a beszélgetés március 12-én zajlott – U. T.)

Nem értem: átlátnak a Fidesz hazugságain és a plusznyugdíjon, mégis mennek a békementre. Miért?

– A képviselőnk, a Hargitai János mondta, hogy ebből a faluból még senki se volt békemeneten. Ebből tudtuk, hogy illene már mennünk. Négyen jelentkeztünk.

Ingyen van?

– Nem, háromezer forint.

Vagyis fizetnek érte, hogy utazzanak és meghallgassák a Fidesz hazugságait?

– Háromezret.

Utána meg a Fideszre szavaznak, bár tudják, hogy hazudik...

– Mindegyik hazudik. A választás ilyen. De nem vagyunk buták, átlátunk a hazugságokon. Mi átlátunk.

Utóirat: Soha még nem csaptam be a kérdéseimmel a riportalanyaimat. Most megtettem. Az interjúk közben nyomorultul éreztem magam. Ez a beszélgetésekről készített hangfelvételből is kihallható. Szégyelltem magamat a hazugságaim miatt. Pedig talán azoknak kellene, akik hazudoznak naponta. Kitervelten, aljas indokkal, üzletszerűen. Még egyszer elnézést mindenkitől.

Ez a cikk a Helyközi Járat együttműködési program keretében valósult meg, ami a Partizán támogatásával jött létre, hat magyar szerkesztőség közös projektjeként. Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, írd meg nekünk a helykozijarat@gmail.com címre.

A Szabad Pécs eddigi cikkei, amelyek a Helyközi Járat média-együttműködési program keretében jelentek meg ITT OLVASHATÓK.

KategóriákMETÁL