PÉCS Az idősebb, azaz Georges Germont szerepében lép színpadra Pécsett Plácido Domingo Giuseppe Verdi Traviata című operájában tíz nap múlva, június 24-én. A Plácido Domingo Classics névre keresztelt háromnapos fesztivál azonban más kitűnő programokkal is várja a komolyzene kedvelőit. Az Expo Center, külön e célra építendő szabadtéri színpadán bemutatandó Traviátát hazánk egyik legjobb opera-rendezője, a Pécshez ezer szállal kötődő Nagy Viktor állítja színpadra. A koncertmester Gyermánné Vass Ágnes lesz, aki nem először dolgozik együtt Domingóval. Sőt néhány éve, éppen egy másik Verdi-opera főszerepében látta a tenort, Angela Merkel mellett ülve.

A cikk a hirdetés után folytatódikA tenorként világhírűvé lett spanyol operaénekes Plácido Domingo is színpadra lép Pécsett, június 24-én Giuseppe Verdi Traviata című operájában, az idősebbik Germont, Georges szerepében – közölte szerdán, sajtótájékoztatón Pécsett Magony Andreas Zsolt.

Az újonnan alapított, pécsi fesztivál, a Domingo Classics társigazgatója elmondta azt is, hogy Plácido Domingo 30 éve játszott utoljára Magyarországon operában színpadi szerepet.

Magony Andreas Zsolt, a sajtótájékoztatót követően

 

A Plácido Domingo Classics nyitónapján, június 22-én piknikre hívják a nézőket a pécsi Sétatérre, ahol a Metropolitan Opera híres művészei közül a pécsi-budapesti, 2010-es, Domingo alapította Operalian feltűnt, s végül kategóriagyőztes lett Angel Blue (szoprán), Jünpeng Vang (bariton) és Solomon Howard (basszus) is fellépnek. Utóbbi énekes a pécsi Traviátában is szerepelni fog. Mint ismert, Domingo több alkalomal is járt Pécsett, ingyenes koncerten is fellépett 2010 nyarán, az általa alapított Operalia szabadtéri gáláján, a PTE pedig néhány éve díszdoktorává fogadta a világsztárt. 

Magony Andreas Zsolt a Szabad Pécs érdeklődésére elmondta, hogy a rendezvény költségvetése 176 millió forint, aminek nagyjából hatvan százalékát (100-110 millió forintot) a magyar állam, tíz százalékát, vagyis 15-20 millió forint közti összeget a pécsi önkormányzat ad hozzá a büdzséhez. A magyar kormánnyal a múlt héten írták alá a támogatásról szóló szerződést, közölte.

Ugyanakkor más támogatóik is lesznek, és persze ott vannak még a jegybevételek is. Utóbbival kapcsolatban lapunk azt kérdezte, ha végül nem lesz telt házas a rendezvény, akkor azt a bevételkiesést kinek kell majd fizetni. Esetleg a pécsi önkormányzatnak, avagy ez a vállalkozás kockázata lesz? Ugyanis a Metropolitan sztárjaira tudomásunk szerint még mintegy négymillió, a Traviátára még mintegy 14 millió forintot tudnak majd beszedni jegybevételből, ennyi jegyet nem adtak még el a telt házhoz. Az Expo Centerbe egyébként összesen négyezer nézőt várnak, s egyeztetés alatt van a Tüke Busszal kötendő megállapodás is arról, hogy az odajutás mindenki számára könnyű és zökkenőmentes legyen. 

Magonyi szerint az természetesen a vállalkozás kockázata, ha nem lesz telt ház, de egyrészt ő ebben bízik még, ráadásul szerinte nem is egy évet kell figyelni csak, mert eleve az első év kapcsán is rögtön öt évben gondolkodtak. A fesztivál lebonyolítója egy, Magonyi és üzlettársa magyarországi és liverpooli két cége (85 százalék), illetve a ZSÖK NKft. (15 százalék) által, kifejezetten e célra létrehozott nonprofit kft. Azt a sajtó érdeklődésére elmondták, hogy az állami-kormányzati támogatás most egyelőre kizárólag az idei évi rendezvényre szól.

Kérdésünkre azt Magonyi Andres Zsolt nagyon határozottan cáfolta, hogy bármi okból, akár esetlegesen a jegyeladások nem várt kedvezőtlen alakulása miatt bármelyik program elmaradjon, vagy bármelyik sztár távol maradjon.

Az viszont nem jó hír, hogy a rendezvény előtt nem sokkal, a Pécs-Budapest vasútvonalat érintően életbe lépő vágányzár miatt nem indítanak fesztiváljáratot, mert a visszaútra egy éjfél utáni indulású vonatot szerettek volna indítani a fővárosba, de a buszos átszállás miatt erről a tervükről lemondtak.

Kovács Attila, a Magyar Rádió egykori munkatársa, zenei szerkesztője, a pécsi Csorba Győző Könyvtár zenei szakreferense a Szabad Pécsnek azt mondta, hogy az apa, az idősebb Germont szerepe az egyik legfontosabb bariton szerep az operairodalomban, főleg a második felvonásban, az apa ária, vagy Germont áriája miatt, a kártyacsatában való részvétel miatt, illetve a darab főszereplőjével, Violettával való duett miatt, amely az egyik leghosszabb duett az operatörténetben. Ráadásul a Traviata az egyik legtöbbet játszott, legismertebb és legnépszerűbb opera.

A komolyzenei szakértő rádiós szerkesztő szerint nem csak emiatt érdekes Domingo pécsi fellépése, hanem azért is, mert ő az elmúlt években már kivétel nélkül bariton szerepeket vállalt, és pályáját is baritonként kezdte, ugyanakkor a tenorként világhírűvé lett operaénekes a Traviata tenorszerepét, a fiú, Alfred Germont szerepét is énekelte korábban. Mindemellett Domingo az operatörténetben a legszélesebb repertoárral rendelkező énekes, aki több mint száz szerepet alakított a világ színpadain. Magyarországon viszont még nem hallhatta a publikum Domingót színpadon baritonként.

 

A főszerepet Marina Rebeka szoprándíva alakítja, aki korábban még nem lépett fel hazánkban. A karmester Eugene Kohn lesz, a rendező Nagy Viktor, a látványtervező Csík György. Az énekeseket a Pannon Filharmonikus Zenekar művészei kísérik.

Kovács Attila megosztott velünk egy érdekességet is, miszerint a június 24-i pécsi darab koncertmestere Gyermánné Vass Ágnes Liszt Ferenc-díjas művész lesz, aki már több hazai fellépése során dolgozott együtt Domingóval, kitűnő szakmai-emberi kapcsolatot kialakítva a világsztárral. Néhány éve, Berlinben éppen Angela Merkel mellett ült, amikor egy szintén Verdi-opera, a Simon Boccanegra bariton címszerepét Plácido Domingo alakította. Az újságíró úgy tudja, hogy az előadásra Angela Merkel a jegyet férjétől kapta házassági évfordulójukra ajándékként.

 

Lesz ősbemutató és remek ingyenes program is

A június 22-25. közt rendezendő Domingo Classics ingyenes programja a. június 23-i  délutáni és esti kezdődő Zenés Forgatag – Mediterrán est, ahol a spanyol Pellegrinos de Dalabai és a Virtuózok szereplői is fellépnek majd, szintén a Szent István téren.

A fesztivál zárónapján, 25-én este pedig, a Kodály Központban mutatják be az amerikai zeneszerző, Rufus Wainwright Prima Donna című operáját, amely egészen kivételes módon ez esetben a zenei produceri szerepben (is) lévő pécsi Pannon Filharmonikusok Zenekar mutat be – mindezt már Horváth Zsolttól, a PFZ igazgatójától tudtuk meg a sajtótájékoztatón. A francia nyelvű opera ősbemutatója lesz Pécsett, a rendező Alföldi Róbert lesz.

KategóriákMETÁL