FREE PRESS – A Mérték Médiaelemző Műhely 2017 elején a korábbi évekhez hasonlóan felmérte, hogy a médiában dolgozók hogyan vélekednek a sajtószabadság helyzetéről Magyarországon. Bár a kérdőív anonim volt, mégis kevesebben töltötték ki, mint a korábbi években. Már ennek is jelzésértéke lehet.

A cikk a hirdetés után folytatódikA válaszok alapján az újságírók megítélése szerint a sajtószabadság helyzete a mérés kezdete óta romlott, bár a 2015-ös év enyhe javulást mutatott, 2016-ra az eddigi legrosszabb megítélés adataihoz képest is mélyre süllyedt. A tízes skálán mindössze 3,8 pontot ért el.

A politikai nyomás mértéke viszont jelentősen megugrott: 48-ról 75 százalékra.

Diagram: Mérték Médiaelemző Műhely 

 

Az elemzésből az is kiderül, hogy a korábbi évekhez képest érezhetően jobban megjelent az online sajtóban a személyes nyomásgyakorlás érzékelése. Vagyis, most már nincs olyan jelentős különbség az offline és az online sajtóban dolgozók érzékelése között.

Arra a kérdésre, hogy ?Előfordult-e újságírói gyakorlatában, hogy valamely politikai/gazdasági tényt elhallgatott, annak érdekében, hogy elkerüljön valamilyen hátrányos következményt??, a válaszoló újságírók 33 százaléka válaszolt igennel.

Összességében a válaszadó újságírók a saját helyzetüket, a közönség tájékozódási lehetőségeit és a sajtószabadság feltételeit összességében igen borúsan ítélik meg.

A teljes elemzés a www.mertek.eu oldalon olvasható. 

KategóriákMETÁL