PÉCS Páva Péter pécsi tankerületi igazgatónak nem a tegnapi volt élete legkellemesebb délutánja, az biztos. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által szervezett fórumon ketten is megtalálták. De még hogy!

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Pécsi Szervezete nyilvános fórumot szervezett tegnap délután fél háromra az ANK színháztermébe a nevelés-oktatás területén dolgozókat érintő kérdésekről.

Hosszú a cikk, úgyhogy röviden a lényeg:

 

2018-től mindenhol bevezetik az elektronikus naplót.

A tól-ig helyett fix kötelező óraszám lenne jó, de a PDSZ által javasolt 22 nem tárgyalási alap.

Hajnal Gabriella (KK): semmi gond azzal, hogy „sima” tanárok is oktathatnak készségtárgyakat fogyatékos diákoknak.

Egy gyógypedagógus a btm-eseket érintő változásról: „nincsenek meg a feltételek”.

Két pedagógus is kiosztotta Páva Pétert, a pécsi tankerület vezetőjét.

A Határtalanul programban részt vevőknek szállás-, útiköltség-térítés és 15 ezer forint napidíj jár.

 

Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője volt a moderátor, a Klebelsberg Központból a szigorú matektanárnő stílusú, de a kérdésekre és felvetett problémákra magas beosztása ellenére meglepően egyenesen válaszoló Hajnal Gabriella szakmai elnökhelyettes jött el.

Legalább 100 emberre számítottam, ehhez képest maximum húszan voltak, ráadásul én is késtem vagy fél órát, de van alibim: lerobbant az autóm és el kellett vinnem szervizbe. El is hangzott, hogy ha tanév közben szervezték volna a fórumot, biztosan többen lettek volna. (És akkor talán én sem késtem volna el.)

Amikor odaértem, a tényleg hátborzongatóan határozott Hajnal Gabriella éppen arról beszélt, hogy ahol már idén bevállalják az elektronikus naplót, ott bizony azt egy évig párhuzamosan kell vezetni a papír alapúval, de jövőre mindenhol kötelező lesz.

Aztán azt mondta, a kréta rendszer marad, komoly pénz van rá. Na, gondoltam, ennyi, a krétaporos iskolai tábla örök, az interaktív táblákat lehet dobni a kukába. Aztán rájöttem, hogy itt valami informatikai rendszerről lehet szó. Most utánanéztem, íme a pontos definíció: ?A Neptun KRÉTA (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) a továbbiakban KRÉTA a köznevelési intézmények oktatásszervezői feladatait támogató informatikai rendszer, amely a köznevelés más rendszereivel integráltan és adaptívan együttműködik.? Működőképes, nagy szoftver lesz, amilyet az egészségügyben is akarnak, amin minden adat egyszerre elérhető – ígérte Hajnal Gabriella.

Aztán volt egy kis vita a kötelező óraszámokról. Jelenleg 22-26 óra a kötelező, ami senki szerint sem jó, a tól-ig helyett fix óraszámot szeretnének, de Hajnal szerint a PDSZ által javasolt 22 óra nem tárgyalási alap. Magyarán szerintük csak több jöhet szóba.

Hajnal Gabriella az ATV Egyenes beszéd című műsorában, itt még szakszervezeti vezetőként  Forrás: ATV Youtube

 

Aztán egy, a járási pedagógiai szakszolgálatnál dolgozó gyógypedagógus kért szót, aki nehezményezte, hogy míg a képesítés nélküli tanároknak az állam állni fogja a képzésüket, addig a gyógypedagógusoknak egy új rendelkezés szerint pedagógiai szakvizsgát kell tenni, viszont azt saját zsebből kell fizetniük. Ráadásul Pécsről Budapestre kell utazniuk emiatt rendszeresen. Hajnal Gabriella szerint megoldás lehetne, ha Pécsen is lenne ilyen képzés. Páva Péter, a pécsi tankerület igazgatója megjegyezte, jelezték már ezt az egyetemnek. Nem úgy tűnt, hogy a problémát felvető gyógypedagógus fellélegzett volna.

Ugyanez a gyógypedagógus felvetette, erősen aggályos, hogy a jövőben gyógypedagógiai képzettséggel nem rendelkező tanárok is taníthatnak majd készségtárgyakat (tesi, rajz, technika, ének) fogyatékos diákoknak. Hajnal Gabriella szerint, mivel az ilyen szakos pedagógusokból hiány van, valószínűleg csak olyanok fognak jelentkezni erre a munkára, akik tényleg akarják és tudják is ezt csinálni. Saját lánya példáját hozta fel, aki a Pető Intézetben marasztaltak a gyakorlata után, noha nem volt megfelelő végzettsége. A probléma felvetője megjegyezte, nem ért egyet ezzel, hiszen a pedagógusi és a gyógypedagógusi végzettség között hatalmas a különbség, ez két külön szakma.

Felvetődött a Taigetosz törvény kapcsán a btm-esek ügye is. A pécsi gyógypedagógus szerint a feltételek nincsenek meg ehhez a változáshoz, még akkor sem, ha felmenő rendszerben vezetik be, jövő ősztől. A mostani pedagógusoknak szerinte csak kis százaléka van felkészítve erre a helyzetre, hiányzik a tudás. ?2018-ig honnan lesz annyi szakember, aki felismeri az általános iskolába bekerülő gyerekek problémáit?? – kérdezte. Szerinte pár évet várni kellett volna ezzel. Hozzátette, számos másodlagos pszichés tünete van a tanulási zavaroknak, ezek szerinte gyakoribbak lesznek a jövőben.

Hajnal Gabriella elmondta, magánvéleménye szerint finomítani kellett volna a törvényen, ennek ellenére úgy gondolja, hogy a btm-es gyerekek problémájára nem az osztályozás alóli felmentés a megoldás, hanem a fejlesztés. Szerinte a gyerekek egy részét kényelmessé teszi a felmentés.

Nagy Erzsébet megjegyezte, nem érti, miért törvényben kell ezt szabályozni, miért nem szakértőkre bízzák ennek a problémának a megoldását, ahogy eddig.

Ekkor történt, hogy megkezdődött Páva Péter megsorozása.

Először azt kérdezte a fórum egyik résztvevője Hajnal Gabriellától, hogy szerinte alkalmas-e tankerületi igazgatónak az, aki évek óta hagyja, hogy egy alapfokú művészeti iskolában olyan igazgató legyen, akinek a végzettsége nem felel meg alapfokú művészeti iskolában a képesítési követelményeknek. Erről a PDSZ-nek levelet írt korábban a KLIK, amelyben az állt, hogy az igazgatónak haladéktalanul meg kell kezdenie a tanulmányait. Páva Péter tudta, miről van szó, és némi indulattal a hangjában azt állította, hogy az Oktatási Hivataltól kapott levél szerint az érintett végzettsége megfelel a képesítési előírásnak. Utólag megkérdeztem erről Nagy Erzsébetet, aki szerint ez érdekes, mert nem volt azóta jogszabálymódosítás, a PDSZ-nek pedig papírja van róla, hogy az igazgatónak nincs meg a végzettsége. El fogják kérni a tankerülettől az igazolást, ami szerint megvan.

Páva Péter pécsi tankerületi igazgató előadása egy pécsi workshopon                    Forrás: Youtube, Nemzeti Iskolagyümölcs-Program

 

Itt még nem értek véget a tankerületi igazgató megpróbáltatásai, mert szólásra jelentkezett egy hölgy, aki 22 évig az ANK-ban dolgozott gazdaságisként. Amikor a tankerület (tehát az állam) az önkormányzattól átvette a dolgozókat, akkor őt nem vették át. Most perben áll a tankerülettel, és jogerős ítélete van arról, hogy át kellett volna őt venni. Páva Péter közbevetette, hogy az önkormányzati Elszámolóház nem adta át őt a tankerületnek, így nem is tudta volna átvenni. A nő szerint ez nem igaz, mert a jogi helyzet szerint mindenkit át kellett volna venni. A számára pozitív ítélet után, amikor felkereste a tankerületet a PDSZ-es Nagy Erzsébet kíséretében, és közölte hogy hajlandó lenne más munkakörben tovább dolgozni, nem ajánlottak fel számára semmit, csak alá akarták vele íratni azt a dokumentumot, amit felmentés előtt kellene az állásfelajánlásról. Ezt az ügyvédje tanácsára nem írta alá, mert ha utána felajánlanak neki olyan munkakört, amelyet nem akar vagy nem tud elvállalni, akkor felezik a végkielégítését. Amit egyébként így is feleztek, miután felmentették, de ez szerinte jogsértő, ezért most megint pereli a tankerületet. A hölgy Páva Péter szemére vetette azt is, hogy nem volt hajlandó személyesen fogadni sem őt, sem a hasonló cipőben járó kollégáját.

Fontos és hasznos információ lehet a pedagógusoknak, hogy Hajnal Gabriella leszögezte: a Határtalanul programban részt vevőknek szállás-, útiköltség-térítés és 15 ezer forint napidíj jár. Ha az iskola nem szervezi ki a programszervezést, akkor a projektvezetésért járó 70 ezer forintot is felhasználhatja az iskola. Azt is mondta, hogy a rendelet szerint ki kell fizetni az erdei iskolában való részvételt és a kirándulások idején végzett munkát is, de szerinte a táboroztatás díjazását nem tudja a tankerület felvállalni. A kirándulásoknál is csak az egynaposakat tartja reálisnak.

FRISSÍTÉS: Nagy Erzsébet, PDSZ-ügyvivő megkért, hogy egy, a fórumon elhangzott fontos témáról is essen szó a cikkben, én sajnos ennél a résznél valószínűleg egy elektromos probléma miatt rángatózó autóban ültem. Na, de a lényeg: Hajnal Gabriella kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem lehet elvonni álláshelyet nyugdíjazás miatt, ha a feladat továbbra is megmaradt. Nagy Erzsébet szerint ez nagyon fontos kijelentés, mert az öregségi nyugdíjkorhatárt elért pedagógusok álláshelyét egy kormányhatározatra hivatkozva a tankerületi központ elvonja, annak ellenére, hogy az ellátandó feladat megmaradt.

KategóriákMETÁL