HARKÁNY Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum – ez az új neve mostantól az 1955-ben alapított, korábban Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházként ismert intézménynek. Ünnepélyes átadót tartottak a baranyai fürdővárosban pénteken, de igazából nem is a fejlesztéseket ünnepelték most, hiszen azoknak, például az új szárnynak már korábban is voltak átadó ünnepségei, hanem leginkább azt, hogy egy új útra lépnek, remélhetően sikeres irányváltást készülnek végrehajtani. A költségvetési intézményBíznak a konszol

A cikk a hirdetés után folytatódikAz egyik legfontosabb az irányváltásban, hogy mostantól nem klasszikus gyógykórházként fognak működni, hanem – amint az az új elnevezés is mutatja – rehabilitációs központként. Mindezt a Szabad Pécsnek az ünnepséget követően dr. Péter Iván bőrgyógyász, a harkányi kórház főigazgatója mondta el.

Azt is hangsúlyozta a névváltoztatással kapcsolatos kérdésünkre, hogy mostantól a név is egyértelműen jelzi, kifelé is, többszörös értelemben is, tehát a külföldi vendégek felé is, hogy milyen intézményről is van szó. De nyilván ezen túl olyan rehabilitációs központról, amely a harkányi gyógyvízre épít.

A kórházzal kapcsolatban korábban pénzügyi-gazdasági nehézségekről is lehetett hallani, ebből a szempontból is lehet fontos hír az, hogy költségvetési intézménnyé alakultak, ugyanakkor – mint azt a főigazgató lapunknak elmondta ? a konszolidációjuk azonban egyelőre még nem történt meg, de remélhetően erre is sor kerülhet.

Hogy a politikai támogatás meglehet erre, jelzi, hogy a rendezvényen megjelent Tiffán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, valamint Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke is. Márpedig az elég ritka esemény Harkányban, hogy mindkét fontos ember egyazon eseményen megjelenjen – mindez az ügy fontosságát és (legalábbis a vezető politikai erő által gondolt) rangját is jelzi. Olyannyira, hogy ott volt dr. Cserháti Péter miniszteri biztos is, az OORI főigazgatója, a PTE KK Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Önálló Tanszékének vezetője.

A Harkányi Hírek ünnepségről közölt beszámolója szerint dr. Cserháti azt mondta, hogy a korábban fürdőkórházi léthez kötődő intézmény az egyetem mellett azt a szerepet fogja, és kell, hogy beöltse, ami valóban hivatottan vár rá: hogy az itt is nagy számban megjelenő megmentett betegek, a súlyos sztrókbetegek, agysérültek, amputáltak számára is tudjon jövőképet nyújtani.

 

Elhangzott az is, hogy az elmúlt években a kórházra mintegy kétmilliárd forint fejlesztési forrást tudtak fordítani. 

Tiffán Zsolt szerint viszont a fürdővárosi fejlesztések nem fognak megállni, a kormányhoz 2,5 milliárdos újabb, Harkányt érintő igényt nyújtottak be – ebből egymilliárdról már döntés is született. A megújult kórház pedig egyike most már a harkányi turisztikai attrakcióknak.

Nagy Csaba azt hangsúlyozta, hogy a harkányi gyógyvíz egy adomány, ami nem véletlenül lett világhírű, és történelmi tévedés lenne, ha ezzel nem élnének, de azért ehhez áldozatot is kell hozni, magyarul fejleszteni kell. 

Péter Iván a Szabad Pécsnek azt is elmondta, hogy a Rehabilitációs Centrumban kétnapos tudományos tanácskozást tartanak, amelyre sikerült a legismertebb és legjobb magyar rehabilitációs szakembereket megnyerniük, ami szintén jelzi azt, hogy jó úton járnak. 

Az eseményen avatták fel az idén 190 éves Harkányi Gyógyfürdő  történetét bemutató állandó kiállítást, és több márvány névtáblát is avattak, a korábbi névadó Zsigmondy Vilmosé mellett például A Batthyány-család emlékére is, akik az első fürdőt és gyógyszállót megépítették a városban, avagy Than Károly magyar kémikusét, aki elsőként írt értekezést a harkányi gyógyvízről.

A rehabilitációs központ az új szárny átadásával összesen 392 ágyas kórház lett, ebből 90 ágyon kiemelt minőségű, nagyjából háromcsillagos szállodai minőségnek megfelelő szolgáltatást tudnak nyújtani.

KategóriákPOP