PÉCS Olyan keddi sajtótájékoztatóra kaptunk meghívást pünkösd hétfőn (hahó, már ez se semmi, hogy ilyenkor küldenek friss /vagy időzített/ közleményt), amelyhez hasonló nem mostanában volt. Mert nem virágokat ültetnek a Széchenyi téren, vagy mondjuk a rém kínosan Guinness Világrekord sétánynak elnevezett kertvárosi területen, avagy nyitnak meg egy hangzatos című konferenciát. Nem! Azt jelentik be, hogy új pécsi foglalkoztató telepszik meg a városban.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi városházára kaptunk meghívást a pécsi önkormányzat sajtóreferensétől, mondván, fontos bejelentést tesznek. A téma: Újabb német nagyvállalat nyit SSC-központot Pécsett. A beruházás részleteit Decsi István, Pécs alpolgármestere ismerteti az érintett német társaság képviselőivel.

Lehet tehát örülni, hiszen minden új munkahelynek örülni kell. És mert az úgynevezett SSC-szektor az egyik olyan terület, amely az egyik húzóágazat lehet Pécsett, sőt a már jelen lévő cégek miatt ma is jelentősnek mondható a városban. Ráadásul olyan terület, amely miatt Pécs egyetemi városként és letelepedési célpontként is vonzó lehet.  Bizonyos szempontból mindegy is, ki hozta az üzeletet, de érdemes megjegyezni: a legutóbbi SSC-szolgáltató, az IT Services Pécsre telepedésében az igazi lobbit a Pécsi Tudományegyetem vezetése végezte.

A volt IH lehet a célpont?

Meglátjuk azt is, hol telepszik majd meg az új német cég, amelyről még nem tudjuk, hány embernek ad majd munkát, ugyanakkor az biztos, hogy a pécsi önkormányzat 1,5 milliárd forintos európai uniós terület- és településfejlesztési pénzből, TOP-forrásból finanszírozza az egykori Ifjúsági Ház és a Centrum-parkoló felújítását. Annak idején arról is beszéltek, hogy kifejezetten olyan magán irodákat, üzleti célú helyiségeket is kialakítanának az Ifjúsági Házból, akár ráépítéssel is, amelyben például az SSC-szektorhoz tartozó cégek telepedhetnek meg. Ezzel ugyanis korszerűsödne és belakhatóvá válna egy hosszú ideje üres, pusztuló ház a belvárosban, s rögtön beköltözhetővé válna egy vagy több új, munkahelyeket teremtő cég számára. Mindeközben pedig a bérleti díj további folyamatos bevételt jelenthetne a városnak. Azt azonban korábban tagadták, hogy kifejezetten egy vagy több cég számára, delőzetes alku után építenék meg az uniós pénzből az irodaházat. 

De mi is az az SSC? 

Shared service center – osztott szolgáltatási központ/modell. E cégek, szolgáltatók túlnyomó többsége – az IT Services magyar oldalán talált leírás szerint – elmozdult a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek felé. A központok, valamint az alkalmazottak számát illetően a magyar SSC-szektor Lengyelország után a második legnagyobb a régióban, Csehországot, Romániát, Szlovákiát és Bulgáriát is megelőzve.

Az osztott szolgáltatási modell lényege, hogy egy vállalat valahol a világban olyan belső központot hoz létre, amely szolgáltatási tevékenységeket végez, elsősorban – de sokszor nem kizárólag – a saját szervezeti egységei számára.

Ide tartoznak a tradicionális szolgáltató-központok, ezek egy nagyvállalat irodai háttértevékenységeit – például a számvitelt vagy a hr-t – központosítják. Külön kategóriát jelent a multik ügyféltámogató szolgáltatását átvevő leánycégek, így pl. call centerek. És van az SSC-szektorhoz tartozó cégeknek egy harmadik típusa is, amelyek még összetettebb vállalati tevékenységeket is végeznek, például az értékesítést, a pénzügyi előrejelzéseket vagy a banki adatmodellezést.

Globális tendencia, hogy egyre magasabb hozzáadott értékű szolgáltatások kerülnek be a szolgáltatóközpontok portfóliójába.

KategóriákMETÁL