PÉCS A délelőtti budapesti sajtótájékoztató után kedden délután Pécsett is bejelentették, hogy a Viessmann nevű, fűtési, hűtési és ipari hőszolgáltató rendszereket gyártó német cég úgynevezett SSC-szolgáltató központot nyit Pécsett. Ötven ember kaphat náluk munkát. A cég a százmilliós állami támogatás ellenére is titkokként kezeli, hogy mire is költene el félmilliárd forintot. Még nagyobb titok, hogy hová tűnt Damon Hill Páva Zsolt.

A cikk a hirdetés után folytatódikSok minden kiderült az új pécsi foglalkoztató, a Viessmann terveivel kapcsolatban a pünkösd hétfőn belengetett kedd délutáni pécsi sajtótájékoztatón.

Szijjártó, a mega troll

Sok minden, de nem sok újdonság! Mivel gyakorlatilag széttrollkodta a pécsi sajtótájékoztatót Szijjártó Péter külügyminiszter azzal, hogy előtte pár órával Budapesten jelentették be azt, hogy a Viessmann Pécsre érkezik. Hogy csak nem kívánt/nem tudott Pécsre utazni, avagy igenis hisz az ország vízfejűségében, és demonstrálni is akarja az eltúlzott Budapest-centrikusságot, nem tudni, mindenesetre nem érthető teljesen, hogy minek volt a két esemény.

via GIPHY

Ötven fő, többet vártunk, több kellene, de azért ez se semmi

Ott ugye, mint megírtuk, az mindenképpen kiderült, hogy a titokzatos német cég a leginkább kazánjairól ismert Viessmann, amely ötven főnek adna munkát egy összetett szolgáltató központban, SSC-ben. Nagyjából félmilliárdos befektetéssel jön majd létre az új pécsi munkahely, ebből az állam minden negyedik forintot biztosítja, egy egyszeri külön támogatással, 106 millió forintot ad a fejlesztésre a Viessmannak, és ötven ember dolgozhat majd náluk Pécsett.

Kezdés majd csak októberben 

Beck Andor, a Viessmann Csoport hazai leányvállalata, a Viessmann Technika Dombóvár Kft. ügyvezetője annyit elárult még Pécsett, hogy 2017 októberétől kezdenék meg a munkát az új szolgáltató központjukban.

A helyszín az egyik nagy titok 

Hogy ez hol lesz, a PécsMa.hu kérdésére sem árulták el. Annyit mondtak, hogy hamarosan, június 20-án a PTE-n fognak egy hallgatói fórumot és egy újabb sajtótájékoztatót tartani, amelyen a jelentkezőkkel szembeni elvárásokat is elmondják majd részletesen (annyi biztos, hogy a kiváló német nyelvtudás elengedhetetlen). Illetve, hogy ezen a június 20-i eseményen jelentik be a helyszínt is, addig ugyanis még tárgyalnak.

via GIPHY

A Szabad Pécs újabb kérdésére, hogy a volt pécsi Ifjúsági Ház és az új pécsi ipari park a cél helyszínek közt szerepel-e Decsi István annyit mondott, hogy ebbe sem szeretnének a végső üzleti tárgyalások előtt belemenni. Megjegyezzük: ezek szerint, nem csak a pécsi önkormányzattal tárgyalhat a cég arról, hol béreljen/vegyen/építsen az SSC-központnak alkalmas irodát.

A város szervezéssel, esetleg képzéssel segít 

Decsi István, Pécs alpolgármestere előzőleg arról beszélt, mennyire örül annak, hogy egy olyan nagy hírű, neves cég, mint a Viessmann választotta Pécset, s az itt élő, itt tanuló, magasan kvalifikált munkaerőt jelentő embereket. Arról is szólt pár szót, hogy Pécsett egyre inkább megtanuljuk, mit is jelent az SSC-központ, hiszen néhány éve még talán alig akadt valaki a városban, aki ezt tudta, ma pedig szerencsére már több cég is dolgozik ilyen profillal a városban. 

A Szabad Pécs kérdésére, hogy a pécsi önkormányzat külön összeggel vagy bármi más módon támogatja-e az állami dotáción felül a Viessmann szolgáltató-központjának pécsi megnyitását, az alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy a város lehetőségei a kormányéval szemben szerényebbek. Ugyanakkor az önkormányzat szervezésben, koordinálásban tud segíteni, támogatni, javaslatokat tenni, illetve uniós pénzből, TOP-forrásból van lehetőségük cégek képzését támogatni. Ha a Viessmann azt nem vagy nem teljesen a saját vállalati belső képzési rendszerével szeretné/tudja megoldani, ebben igyekeznek majd segíteni nekik, de egyelőre nem hangzott el köztük, hogy erre szükség lenne.

Száz évesek lettek

via GIPHY

Megköszönte a támogatást, és bízik abban, hogy hosszú sikeres együttműködés veszi kezdetét Pécsett is – jelentette ki Pécsett Michael Weber. A Viessmann üzleti támogató központjának a vezetője kiemelte, hogy az idén alapításának százéves jubileumát ünneplő Viessmannak igazán pozitív tapasztalatai vannak a dombóvári cégükkel kapcsolatban, emiatt, s a város adottságai miatt jönnek Pécsre. Így a termelést és a szolgáltatást is össze tudják kapcsolni.

Nem bánták meg a magyarországi befektetést

Beck Andor elmesélte, hogy a Viessmann Törökbálinton 24 éve nyitotta meg az első magyarországi irodáját, amely egy értékesítési iroda volt, és mára sokszorosan kiderült, hogy ez remek döntés volt. Ezt követően bővült a cégcsoport magyarországi tevékenységi köre, s az egyik utolsó ilyen nagy lépésként a kazángyártást több éve Dombóvárra telepítette a Viessmann. Ma már mintegy 280 főt foglalkoztatnak hazánkban a gyártásban, az értékesítésben pedig további mintegy 35 főt. A Viessmann-biomassza kazánok kizárólagos gyártóközpontja lett Dombóvár. Sok helyi kis- és közepes vállalkozás a beszállítójuk, s a jelenlegi arányukat is növelni szeretnék.

Pécs toronymagasan a legjobb volt – Dombóvár miatt is

Most a szolgáltatási szektort szeretnék Pécsre hozni. Hat város közül választották ki Pécset, számos kritériumot mérlegelve,   emelte ki Beck Andor. Ilyen szempont volt a munkaerő minősége és mennyisége. A munkaerőpiac minősége, az infrastruktúra, az irodafenntartás és a munkaerő költségei, nyelvtudása, képzettsége. Valamint nem utolsó sorban a gyártóközpontjuktól, Dombóvártól mért  távolság.

via GIPHY

A cég embere szerint nem nyilvános, mire megy el a 106 milliós állami támogatás 

A sajtótájékoztató után Beck Andortól azt kérdeztük, hány műszakban dolgoznak majd Pécsett a leendő munkatársaik, s nagyjából milyen elemekre bontható a félmilliárdos beruházási költség. Elmondta, hogy dinamikus munkaidő beosztásuk lesz, vagyis azt a konkrét feladatok is alakíthatják. Amúgy a szolgáltató központ, ami több és összetettebb lesz mint egy call-center, elsősorban a termékeikkel kapcsolatos műszaki támogatást végzi majd, elsősorban a német piac felé. Ezzel kapcsolatban hangzott az el, hogy idővel akár nőhet is az ötven fős létszám, de most főként erre a fejlesztésre koncentrálnak.

A beruházás költségelemeit illetően (például, hogy mennyit költenének számítógépekre, és egyéb más felszerelésre, esetleg irodabérlésre és képzésre) azonban nem kívánt részletekbe bocsátkozni, mondván, az üzleti titok. A Szabad Pécs erre azt vetette fel, hogy mindez elég fura válasz azt követően, hogy 106 milliós kormányzati támogatást kap a Viessmann, de Beck Andor szerint az egy egyszeri, kiemelt támogatás, és a cég amellett elég sok pénzt költ el saját forrásból. 

Na, de hová tűnt Damon Hill Páva Zsolt??

via GIPHY

Több kísérletet is tettünk arra, hogy megtudjuk, hol lehet a pécsi polgármester, Páva Zsolt. Miért nem vett részt a munkahelyteremtő fejlesztésről szóló sajtótájékoztatón. Decsi Istvánnak a sajtótájékoztatón szegeztük neki a kérdést, aki azt válaszolta, hogy az előkészítő munka hónapokkal ezelőtt megindult, és lényegében ezt ő tárgyalta végig. Egyebet nem mondott. Ez egyrészt dicséretes, hogy tárgyalt és lobbizott, ráadásul sikerrel az alpolgármester. Végre! Ugyanakkor arra ad csak választ, hogy ő miért ült ma itt, arra nem, hogy Páva Zsolt miért nem, és hol is van jelenleg a polgármester. És ha már itt tartunk, arra sem, ő részt vett-e egyáltalán a tárgyalássorozatban, s ha nem, miért nem. Később külön is szerettük volna megkérdezni az alpolgármestert, de kitért a válasz elől.

Újabb kérdések, amire nem jön válasz

Ennél is fontosabb, hogy a múlt héten megkérdeztük a pécsi önkormányzatot, jól tudjuk-e, hogy a polgármester külföldön van, de nem válaszoltak azóta sem a Szabad Pécsnek. Megkérdeztük ezért még a sajtótájékoztatót követően a polgármester kabinetfőnökét, hogy hol van a polgármester, más ok miatt van távol, vagy ismét külföldön tartózkodik, de csak mosolygott, válasza lényegében annyi volt, ha megkérdeztük írásban, akkor az válasz. Lefordítjuk: zavart mosolygás és a nagy büdös semmi.

Pécsi Szindbád és az ő eredménylistája, ja nem

via GIPHY

Páva Zsolt polgármester nagy utazó hírében áll. Az elmúlt nyolc évben számtalan külföldi útja volt, a legtöbb közpénzen történt, sok közülük kifejezetten vagy részben remélt befektetőkkel való tárgyalások miatti út volt, nem egy egyenesen Kínába vezetett. Megkockáztatjuk a kijelentést: túl sok kézzelfogható eredményt azonban ezek az utak egyelőre nem hoztak. Mindez persze nem azt jelenti, hogy most is utazik, hogy most is külföldre ment, vagy hogy most is a város pénzén utazott el. Ha mégis, akkor szurkolunk, hogy ennek az útnak végre tényleg legyen valami kézzelfogható eredménye.

KategóriákMETÁL