Nagyjából 500 millió, azaz mintegy félmilliárd forint gépjárműadó-bevételt remélt beszedni 2020-ban a korábbi évek alapján a pécsi önkormányzat, a “súlyadó” befizetéseknek azonban már ez a része sem marad helyben, hanem a központi járványvédelmi alapba kerül majd, a kormány döntése értelmében. Nem csak az önkormányzatoknak, a bankoknak, multiknak és a pártoknak is be kell adniuk a közösbe.

A cikk a hirdetés után folytatódikA várt mintegy félmilliárdos pécsi bevételkiesést a Pécsma cikkében olvastuk, de azt is írták, amire már lapunk is utalt többször is, hogy az iparűzési adóból befolyó bevétel is jelentősen csökkenni fog a gazdaság befékezése miatt Pécsett is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis ma délelőtt, a KormányInfón, a miniszterelnök tegnapi ígérete szerint bejelentette a járványvédelmi alap számait és az azzal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Mint a miniszter fogalmazott, közös teherviselésre van szükség Magyarországon, ezért a minisztériumoktól is elvonnak forrásokagt, mintegy 1345 milliárd forintot. Ezt a pénz gazdaságvédelmi akciókra és a gazdaság újraindítására fordítják. A pártoktól elveszik az idei párttámogatások 50%-át, összesen 1,2 milliárd forintot, és a járványügyi alapba utalják. Megadóztatják a multikat, a kereskedelmi láncoktól 36 milliárd forint különadó-bevételt várnak. A bankoknak is fizetniük kell, azzal számolnak, hogy az ő adójuk 55 milliárd forintos befizetést várnak;

Az önkormányzatoktól a gépjárműadó eddig helyben maradt részének elvionása összesen 34-36 milliárd forintos összeget jelenthet a járvány elleni országos alapnak.

A szombat délelőtti sajtótájékoztatóm elhangzott, hogy az Orbán Viktor által pénteken bejelentett, az egészségügyi dolgozóknak szóló egyszeri, bruttó 500 ezer forintos támogatás összesen 70 milliárd forintos kiadást jelent, és leghamarabb júniusban tudják majd utalni. Nem csak az orvosoknak és az ápolóknak, de az egészségügyben dolgozó összes dolgozónak, a technikai személyzetnek is jár a félmilliós extra elismerés. Az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók pedig novemberben 20 százalékos béremelést kapnak.

A KormányInfón elhangzott, hogy eddig mintegy 30 ezer ember veszítette már el a munkáját a kialakult új gazdasági válság miatt. A már megtett gazdasági intézkedések 380 milliárd forintba kerültek az országnak, a járulékcsökkentés pedig eddig 100 milliárd forintos állami bevételkiesést okozott.

Beszéltek arról is a KormányInfón, hogy az Európai Unió által kidolgozott segítség egy része, a még le nem hívott európai uniós forrásokra építő segítség Magyarország esetében azért nem jelentős, gyakorlatilag nulla forint (vannak még más EU-s országok is így), mert Magyarország minden EU-s alapot túltervezett, és minden forrást lehívott vagy lekötött. Ugyanakkor az azon túli direkt támogatás, illetve ami abból Magyarországnak jut a járvány elleni védekezésre, és Gyulyás szerint “legfeljebb néhány százmilliárd forint”, azt le fogják hívni.

KategóriákMETÁL