KÉPRIPORT – Újabb szobrot avattak Horthy Miklósnak Harcon Pünkösd hétfőn. Nosza, azt gondoltuk, ebből mi sem maradhatunk ki, s megnéztük magunknak az alkotást, hogy tisztelegjünk (intő) példaképünk előtt!

A cikk a hirdetés után folytatódik



Harc kedves kis település Tolnában. Alig ezren lakják, közel van a Sió csatorna és itt működik a nagyszerű pálinkákat készítő Brill Pálinkaház is. Na meg a harci Diófa Csárda, ami egy teljesen átlagos, álmos, kissé talán giccses, de azért kedves kis falusi vendéglátóhely, parkolójában Magyarország legpazarabb magán Horthy-emlékműveivel. Pünkösdhétfőn itt avattak egy újabb mellszobrot a nagy kormányosnak, az eseményről szép tudósítást közölt a helyi pártlap Tolnai Népújság

Van rajta sok szép deli vitéz, meg pocakos Walter Matthau/Szaddám Huszein is.

Hogy az esemény jellegét illetően ne legyen kétségünk, felvonult az avatáson a Jobbik által gründölt paramilitáris Magyar Gárda utódszervezete, akik egész jó úton indultak meg anno egy magyar Sturmabteilung felé. Meg többek között felbukkant ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész (nagyon visszafogottak leszünk), akik leginkább azt szereti, ha az evangélium szeretete helyett a gyűlölet, a kirekesztés és gonoszság magvait vetheti el a hívők lelkében, s akit két éve végre az egyháza is (igaz ölég vérszegény módon, de) megfedett.

Mindegy is, Horthy megítélésre most nem vállalkozunk, aki jobban elmélyülne a témában, olvassa el Ungváry Krisztián hiánypótló kötetét.

Mielőtt megközelítettük volna a nagy kormányos mellszobrát, benéztünk a csárdába is.

A csárdában aztán nem bírtunk magunkkal: hát itt is van egy Horthyt ábrázoló alkotás!

Ami a nagyméltóságú férfiú joviális-nagypapiális oldalát mutatja be inkább.

De aztán már a sok székely himnusz, régimagyarországtérkép, turul sem tudott minket tartóztatni, kimentünk a parkolóba, hogy végre közelről nézhessük meg a Nevét Titkoló Alkotó alkotását.

Itt aztán volt Kovács Bélás, Recskes, 56-os, Wass Albertes és persze rigós emlékmű is! S közöttük, a legújabb alkotás.

Nem is tudom…minket egy mérges kisnyugdíjasra emlékeztet inkább, akit felbosszantott, hogy a hús áfájának csökkentését benyelte a hentes.

Órákat, napokat el lehet vitatkozni azon, hogy Horthy mennyire volt felelős/részes a fehér terrorban/a magyarországi zsidóság deportálásában és kivégzésében/az ország nyilasok és németek ölébe taszításában. Hogy mennyire volt tehetséges államférfi, fasiszta diktátorok sovány magyar utánzata, vagy országmentő kormányzó egy király nélküli királyságban. Regnálása addig tartott, míg Magyarország lakosságának egy részét előre eltervezetten és szervezetten meggyilkolták, majd miután ezt legjobb esetben is végigtétlenkedte, a vegytiszta gonoszság képviselői őt is eltávolították az útból.

Amikor cselekvésre szánta el magát, már nagyon elkésett vele. Így Horthy történetének/tragédiájának egyik fontos tanulsága az angol filozófus Edmund Burke szavai:

 

A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak.

 

KategóriákMETÁL