Mindeddig példa nélküli akció kezdődik a napokban Pécsett, írja csütörtöki közleményében a pécsi városvezetés. Az önkormányzatot terhelő állami hitel egy részének törlesztésével a jelzálog alól felszabaduló ingatlanok értékesítésének lehetőségét tervezi megteremteni az önkormányzat. Ennek első lépéseként májusban igényfelmérést indítanak. Azokat az ingatlanokat, amelyek iránt érdeklődés mutatkozik, a későbbiekben akár liciteljáráson értékesítheti a város. A befolyt összeget az állami hitel következő részletének törlesztésére fordítaná az önkormányzat.

A cikk a hirdetés után folytatódik„A korábbi városvezetés által 2017-ben felvett állami hitel fedezetéül számos pécsi ingatlant vett jelzálog alá az állam. A 9,5 milliárd forintos hitelből eddig 2,54 milliárd forintot fizetett vissza a pécsi önkormányzat. A hitel törlesztésének ütemében a jelzálog alá vett ingatlanoknak egy része újra forgalomképessé tehető azzal, ha lekerül róluk a jelzálog” – olvasható a pécsi önkormányzat csütörtöki közleményében.

Mint írják, a pécsi városvezetés célja, hogy a pécsieket és a városban működő vállalkozásokat segítse, ezért az állami hitel jelzálogából kiszabadítható ingatlanok fejlesztése kapcsán elsősorban a pécsi magánszemélyek és cégek igényeit szeretnék felmérni.

Egy több mint 80 elemből álló listát állítottunk össze. Ezen olyan ingatlanok szerepelnek, amelyeken nem tervez stratégiai fejlesztéseket az önkormányzat, viszont a pécsiek számára értékes és fejleszthető területekről van szó. Célunk, hogy felmérjük a fejlesztésre vonatkozó igényeiket, és azoknak az ingatlanoknak az esetében, amelyekre mutatkozik beruházási szándék, megteremtsük a feltételeit, hogy azok kiszabadíthatók legyen az állami jelzálogból, és értékesíthessük őket. Az így befolyt összeget a hitel következő részletének törlesztésére fordítanánk” – idézi a közlemény Ruzsa Csabát, Pécs gazdaságért felelős alpolgármesterét.

Hasonló igényfelmérési akció eddig nem volt Pécsett. Az akciót a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) Zrt. bonyolítja le. Az érdeklődők a társaság honlapjára feltöltött ingatlanlista és helyszínrajzok alapján fogalmazhatják meg fejlesztési igényeiket, amit egy űrlap kitöltésével és visszaküldésével jelezhetnek a PVH Zrt. felé, 2021. június 15-ig.

Az igényfelmérés önmagában egyik felet sem kötelezi semmire. Nem jelent vételi kötelezettséget az érdeklődő számára, és a későbbi liciteljáráson való részvételre sem kötelezi őt, ugyanígy elővásárlási jogot sem biztosít a számára.

A beérkezett igények alapján az önkormányzat előkészíti az ingatlanok értékesítésének feltételeit, és indokolt esetben, de leghamarabb ősszel egy liciteljárás keretében értékesíthetik majd az ingatlanokat, erre az igényfelmérésre jelentkező érdeklődők külön értesítést kapnak majd.

Az előző városvezetés időszakából örökölt probléma megoldását célzó akcióval nemcsak a pécsiek beruházási elképzeléseiről és fejlesztési terveiről kaphat képet az önkormányzat, hanem egyúttal azok megvalósítását is elősegítheti az érintett területek értékesítésével, írták.

„Az akció révén újabb elemmel bővül a pécsi városvezetés és a helyi cégek közötti folyamatos párbeszéd, amelynek célja, hogy az önkormányzat minden lehetséges módon támogassa a helyi cégek fejlődését és a pécsiek boldogulását” – közölték.

KategóriákMETÁL