BAJ VAN – Magyarország északi része kiürül, a déli pedig kihal.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Portfolio.hu közölt cikket arról, hogy nagy kihívást állít Magyarország elé a népesség elöregedésének problémája. Főként úgy, hogy az ország egyes régiói különösen nagy bajban vannak. A déli országrészen jóval gyorsabb a természetes fogyás, mint máshol, míg a két északi régió a belföldi migráció miatt ürül ki rohamosan. Az országon belüli és a nemzetközi vándorlás egyértelmű nyertese Közép-Magyarország, így egyedüli régióként itt még növekszik a népesség. 

Az elnéptelenedés problémájával Észak-Magyarország és Észak-Alföld küzd a leginkább. Ebből a két régióból olyan sokan költöznek el az ország más részeire, hogy az meghaladja a természetes fogyásból (születés-halálozás mérlegéből) fakadó népességcsökkenés mértékét.

Ha csak a természetes szaporodást, illetve fogyást nézzük, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön a legrosszabb a helyzet. Ebben a két régióban relatíve nagyon alacsony a születésszám, miközben a halálozások száma sokkal magasabb az “átlagnál”, vagyis mindkét oldalról nagyon negatív folyamatokat láthatunk. Mindkét régióban ezer emberenként öt fővel csökkent tavaly a népességszám a természetes fogyásból kifolyólag – mutatott rá a portál.

 

 

A természetes népesedés szempontjából az egyik legszegényebb régióban, Észak-Alföldön a legkedvezőbb a helyzet. Kissé máshogy néz ki azonban a “súlyossági sorrend”, ha a migrációt is beleszámítjuk, azaz, ha a tényleges szaporodást, illetve fogyást vizsgáljuk.

 

Észak-Magyarországon és Dél-Alföldön ezer emberenként közel 9 fővel csökkent a népesség tavaly. Gyorsan apad Dél-Dunántúl népessége is, ahol sok a halálozás, kevés gyermek születik, és még a belföldi migráció is negatív – összegzi a portál.

 

KategóriákMETÁL