Egy jó fotóhoz tudás, téma, szem, jó fényviszonyok, megvilágítás kell (persze ezt is lehetne még sorolni, a kamera sem mellékes, nyilván), Egy nagyon jó vagy nagyon érdekes fotóhoz viszont mindezeken túl még egy jó nagy adag szerencse is. A Szabad Pécs egyik olvasója, Krausz József olyat látott, amit még soha – és éppen volt nála egy fényképzőgép, meglátta az élőképben a fotó témát, és nem is késlekedett. Nálunk biztosan ez a nap fotója – sőt, megkockáztatjuk, hogy nálunk minimum a kategóriájában az év fotója.

A cikk a hirdetés után folytatódikKrausz Józsefnek hosszú évek óta hobbija, sőt szenvedélye a fotózás. A Pogányban élő, de Pécshez ezer szállal kötődő, és városszerte ismert férfi rendszeresen fotózza szűkebb pátriáját: Pogányról és Pécsről is van számtalan, jobbnál jobb fotója, ami dícséri a szemét, érzékét.

Az a kép viszont, amit két napja készített Pogányban, még pontosabban a Pécs-pogányi repülőtér közelében, az egyik legkülönlegesebb, amit valaha lőtt. Merthogy vándorlásuk közben, afrikai útjuk előtt Pogányban gyülekező gólyákat kapott lencsevégre, de nem akármilyen helyszínen: a repülőtér irányítótornya előtti villanyoszlopon, amint éppen megpihentek – és ami alapján úgy tűnik, mintha az irányítótoronyra szállta volna rá, avagy éppenséggel oda akartak volna belesni.

Mint mondta, pogányi lakosként, még fényképezőgép nélkül sem látott ilyet soha az elmúlt években, évtizedekben, most viszont nem csak látta, hanem a kamerája is nála volt. Tudta, hogy ezt a fotót el kell készítenie – ha lesz olyan szerencséje, hogy még egy perc múlva is ott lesznek a gólyák, ahol meglátta őket. Volt ilyen szerencséje, a kép elkészült, igaz, azt követően egy percen belül már el is reppentek onnan. A fotót Krausz József a kérésünkre elküldte közlésre a Szabad Pécsnek, így tudjuk közreadni.

Krausz József elmondta, hogy a környéken a vándorlásuk előtt több száz gólya gyülekezik, élelmet keresnek, mindenféle egeret, békát, tücsköt, bogarat – készülnek a nagy utazásra. A fiókák már felnőttek, gyakorolják a csoportban való repülést, és hamarosan el is fognak indulni Délnek. Ez a téma őt önmagában is megihlette, azaz kifejezetten gólyalesre, gólyafotózásra indult, ahogy már az azt megelőző napokban is. Kedden azonban ilyen különleges fotót tudott készíteni.

Na persze, nem csak ezt az egyet lőtte a “pogányi” gólyákról, hanem több másikat is, azok közül is küldött nekünk néhányat, például az alábbit.

Fotó: Krausz József
KategóriákPOP