JOGTALAN LEHÚZÁS ? Nem mindennapi, önkormányzatokat érintő ítélet született a minap, a Budaörs kontra Magyar Állam perben. Látszólag csak önkormányzatokat érintő ítélet. Az egyelőre nem jogerős részítélet precedenst teremthet annyiban ugyanis, hogy jó és követendő példát mutathat más települések polgármestereinek, de átlagos állampolgároknak is, hogy nem kell szótlanul tűrni a törvényesített, joggal visszaélő lehúzást, miközben Mészáros Lőrinc megveszi a Holdat.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz ügy alapját egyébként az ún. szolidaritási hozzájárulás robbantotta ki, melynek lényege, hogy az önkormányzatokat megsarcolja az állam azon a jogcímen, hogy átvették az iskolák fenntartását. A pártállam orra alá nyilatkozataival és tetteivel rendre borsot törő Wittinghoff Tamás polgármester és Budaörs önkormányzata igazságtalannak tartotta a kötelező hozzájárulást, ezért indított pert a magyar állam ellen.

via GIPHY

Az ügy jövő januárban folytatódhat csak, de tanulságos minta lehet mások számára is. A Szabad Pécs első nagyobb anyagaiban foglalkozott Drávaszerdahely esetével, hogyan einstandolta az ormánsági település iparűzési adójának harmadát a szolidaritási hozzájárulás jogcímén a magyar állam. Alpár György egykor fideszes, ma már független polgármester akkor részletesen beszámolt arról, hogyan nyomorítja meg a Drávaszerdahelyhez hasonló kistelepüléseket az állam. Most az ítélettel kapcsolatban is kikértük a véleményét. Alpár György szerencsére bízik még a bíróságok függetlenségében, ugyanis őt személy szerint nem lepte meg az ítélet. Mint a Szabad Pécsnek elmondta:

-Szerintem nem kell ahhoz bíróságra menni, hogy tudjuk, hogy amit a kormányzat “szolidalitási hozzájárulás” néven kivetetett településekre, az teljesen törvénytelen, igazságtalan, az önkormányzatokat ellehetetlenítő döntés volt.

Dárvaszerdahely polgármestere szerint ugyanakkor az államnak önkritikát kellene gyakorolnia, visszaadni a települések pénzét, és nem megvárni, míg minden érintett önkormányzat külön visszaperli az elvett összegeket.

– Minden önkormányzatnak vissza kellene adni, amit a településtől, az ott élő emberektől elvettek. Teljes pitiánerséget tükrözne, ha megvárnák, hogy mindenki külön kiperelje. Egyszer vállalja már fel a kormány a felelősséget, legyenek úriemberek és fizessék vissza kérés nélkül, amit elvettek.

A pofátlan, jogilag aggályos lehúzások amúgy állampolgári szinten is tetten érhetőek. Egy volt pécsi önkormányzati képviselő azzal a kommentárral posztolta a Budaörsnek kedvező ítéletet a Facebookra, hogy például Pécsett a hulladékszállítási díj is ilyen. Nem teljesített szolgáltatás díjait tiltatja le tömegesen bankszámlákról ugyanis a BIOKOM, kihasználva azt, hogy ez adóként behajtható. Igazságos vagy nem, az egy dolog, de jogilag mindenképpen aggályos, és jó eséllyel nem lesz következmények nélkül – ígérte.

KategóriákMETÁL