Elszámolási vitáról van szó tulajdonképpen: a holland cég szerint a Tüke Busz kamatokkal együtt mintegy 32 millió forintnak megfelelő összeggel tartozik nekik, a pécsi önkormányzati buszos cég viszont nem akar fizetni. Az eljárásba ma belépett a nagy büntetőügy egyik vádlottja is.

A cikk a hirdetés után folytatódikCsengő András volt pécsi tiszteletbeli holland konzul is megjelent ma ügyvédje társaságában a Pécsi Törvényszéken, hogy beavatkozóként belépjen abba a polgári peres eljárásba, amelyet felperesként a hollandiai Bus & Coach Trade BV nevű cég indított a pécsi Tüke Busz Zrt. ellen. Mint megírtuk, egy peres eljárás már megindult ugyanebben az ügyben, a holland cég kezdeményezte ugyanis a Tüke Busz felszámolását, amit nemrég a bíróság első fokon elutasított. Azt is megjegyeztük, hogy a holland cég közbeiktatásával, közvetítésével létrejött ügylet miatt mintegy 600 milliós vagyoni hátrány keletkezett a Tüke Busznál a vádhatóság szerint, a “nagy per” erről fog szólni valójában.

A ma kezdődött per viszont egy másik, egy polgári peres eljárás, amiben a vitatott összeget követeli a holland cég. Az eljárás azonban érdemben nem kezdődött el a Szabad Pécs értesülései szerint. A peres eljárásba ugyanis ma beavatkozóként, érdekelt harmadik félként belépett Csengő András volt tiszteletbeli pécsi holland konzul, a Pécsi Sörgyár korábbi vezetője. Aki a használt hollandiai Volvo-buszok beszerzésekor közvetített a holland cég és a Tüke Busz közt, és aki a “nagy” büntetőper egyik vádlottja. Ezt egyébként ő maga jelentette be egy másik internetes lapnak adott interjúban, a Volvo-gate ügyével sokat foglalkozó Szabad Pécs mindaddig csak utalt arra, hogy az ügy egyik fontos szereplője lehet egy pécsi kötődésű magyar származású, holland-magyar kettős állampolgárságú férfi. És később is így hivatkoztunk rá, amikor már a gyanúsítás megtörtént, hogy ő lehet az egyik gyanúsított, a nevét onnantól írjuk le az üggyel összefüggésben, hogy ő maga a már hivatkozott interjúban erről beszélt. Azóta pedig a vádemelés is megtörtént.

Annyit mindenképpen le tudunk írni, mert van erre vonatkozó konkrét és biztos információnk, hogy Csengő András ártatlannak vallja magát a Volvo-beszerzéssel összefüggésben, olyan szereplőnek, aki egy feladatot vállalt el, felkérésre, amire olyan ember kellett, amilyen ő (rendelkezett hollandiai céges, üzleti és társadalmi kapcsolatokkal, beszélte a nyelvet stb.), sőt magával az eljárással szemben is több kifogást terjesztett már elő, mind a rendőrségi, mind az ügyészségi szakaszt érintően.

Azt pedig szintén csak emlékeztetőül jegyezzük meg, hogy a Volvo-ügyről többször is leírtuk, hogy sem a gyanúsítottak (s mivel végül az a névsor nem változott) a vádlottak egyike sem politikus, vagy volt politikus, noha azt lehet feltételezni, hogy ilyen súlyú ügyben – hiszen 3,5 milliárdos beszerzésről volt szó 2015-ben – politikusoknak is lehetett beleszólásuk az eseményekbe, sőt még inkább azt, hogy az a feltételezés sem ördögtől való, hogy talán nem is lehetett volna politikusi beleegyezés(ek) nélkül ezt az ügyet így keresztülvinni. Azt viszont látjuk más ügyekből, hogy politikusok ellen, főleg fideszes politikusok ellen nagyon kevés eljárás indult vagy ment végig az elmúlt években – már, ha esetleg tényleg igaz lenne az előbbi feltételezés, vagyis hogy a korrupciógyanús ügyben valamilyen szinten benne voltak politikusok vagy akkori politikusok is.

Egymilliárdos pécsi Volvo-gate, IV. rész – A politikai kapcsolat

Sőt, ha megnézzük a Volvo-gate egyik alig tárgyalt fejezetét, a banki hitel ügyét,, amit azonban lapunk bemutatott (lásd a lenti linket), akkor láthatjuk, milyen “leágazásai” voltak vagy lehettek volna ennek az ügynek még.

Egymilliárdos pécsi Volvo-gate, III. rész – A banki hitel

Csengő András és ügyvédje a tudomásunk szerint ma, a perbe belépéskor azonnal bejelentette, hogy szeretnék kérni a Pécsi Törvényszék elfogultságának megállapítását, hiszen a “nagy büntetőügyben” a bíróság maga jelentett elfogultságot. Emiatt nem Pécsett tárgyalják a Volvo-gate-pert, hanem, mint megírtuk: Kaposvárott. Amint azt a Szabad Pécs korábban leírta, Kaposvárra került az ügy, és várhatóan október közepe-vége előtt nem is kezdődik meg az az eljárás, az első tárgyalás tehát abban az ügyben nagyjából egy-másfél hónap múlva lehet. Amint pontosabbat tudunk az időpontról, közölni fogjuk, természetesen.

A mai tárgyalást az elfogultság megállapítását célzó ügyvédi indítvány benyújtása után berekesztették. A következtő lépés az lehet így, hogy a perre szignált bírónak nyilatkoznia kell, hogy elfogultnak tartja-e magát vagy sem, illetve aztán Pécsi Törvényszék többi, szóba jöhető polgári peres bírájának is így kell tennie. Ha az elfogultságot megállapítják, akkor ki kell majd jelölni egy új bíróságot, amely lefolytathatja az eljárást, amennyiben pedig nem tartják magukat elfogultnak, úgy folytatódhat/elkezdődhet a per, hacsak nem támadják majd meg azt a döntést is, és kérnek fellebbviteli döntést az elfogultságról.

Mint megírtuk, a holland cég követelése 2015 óta áll fenn, mármint a Bus & Coach Trade BV álláspontja szerint, mivel ők úgy vélik, hogy az általuk értékesített 115 darab, használtan beszerzett Volvo autóbusz vételárából a szóban forgó összeget (vállalkozói díjat/díjrészt) a Tüke Busz Zrt. nem fizette ki. A holland cég arra (is) hivatkozik sajtóhírek szerint, hogy a Tüke korábban elismerte a tartozás tényét az Igazgatóság elnöke által, de azt többszöri felszólításuk ellenére sem fizette ki a részükre.

A Szabad Pécs Volvo-gate aktájának összes cikke az alábbi linken érhető el.

KategóriákMETÁL