Az elmúlt száz év egyik legnagyobb baranyai vihara lehetett a hétfő éjszakai, ami Ellenden és Magyarsarlóson, valamint a két Pécs-közeli falu környékén pusztított a legerőteljesebben, de más településeken is tombolt kisebb-nagyobb mértékben. Eső, brutálisan heves jégverés, extrém erejű szél: ezek voltak az elemei a mindössze 10-20 percig tartó természeti jelenségnek. Sok helyi szerint nem ?sima? szél volt ez, sokan tornádót, forgószelet emlegetnek.

A cikk a hirdetés után folytatódikTény, hogy

vastag törzsű, egészséges fák százait fordította ki a földből vagy törte ketté,

komplett tetőket vitt el,

lakókocsit, teherautót fordított az oldalára,

villanyoszlopokkal dobálózott.

 

Nehéz elképzelni a károkat, ha egy sűrűn lakott nagyvárosra, mondjuk Pécsre nappal csapott volna le.

 

Szerkesztőségünk három tagja ma délelőtt Ellenden segített a helyieknek eltakarítani a vihar nyomait.

 

Ellenden elmondták, akad olyan gyümölcsös, ahol a vihar 750 kiló barackot vert le a fákról. Megsaccolni sem lehet, mennyi a kár, az a következő napokban derül ki. Sok házfal ugyanis megszívta magát vízzel, ezek később repedhetnek meg, dőlhetnek össze. A vihar a patak mentén egészen a hásságyi tóig szinte minden fát letarolt, derékba tört. A falubeliek mesélték azt is, hogy olyan ereje volt a szélnek, hogy egy fát átdobott egy garázs fölött, ami a másik oldalon egy autót tört össze, amikor ráesett. A polgármesteri hivatalra kitűzött zászlókat is a másik utcában találták meg. Magyarsarlóson úgy tudják, a vihar során 7000 villám keletkezett, folyamatosan villogott az égbolt. Ennél nagyobb világosságot csak a ledőlt távvezeték tartó okozott a kukoricaföldön, ahogy szikrázott. Arról azt hallották, teljesen le kell bontani és újat építeni a helyére. Ez tudomásuk szerint százmillió forintba, vagy annál többe is kerülhet.

Az alábbi videón egy ellendi férfi mondja el, mi történt a házával.

A közeli Magyarsarlóson talán valamivel kevesebb fát rongált meg a szél, mint Ellenden, viszont a házakban sokkal nagyobb károk keletkeztek, mint a másik faluban. Több épületnek a komplett tetőszerkezetét lekapta, az egyikét ötven méterrel odébb rakta le, egy kisteherautót pedig az oldalára döntött.

 

Abban a sávban, ahol a vihar pusztított, a mezőgazdaság is hatalmas károkat szenvedett. A leginkább érintett vállalkozás a Belvárdgyulai Zrt.

Nem végeztek még a károk teljes feltérképezésével, mondta el a cég vezérigazgatója, Wilhelm József a Szabad Pécsnek, ráadásul a földterületeken nagyon nehéz megbecsülni a kár valódi nagyságát. Az biztos, hogy a berkesdi szarvasmarhatelepükön mindössze 3 épület maradt sértetlen a tucatból, a többinek minimum a héjazata sérült valamilyen mértékben, de van olyan, aminek a szerkezete is. Itt 10-20 milliós a kár. Három borjú és egy tehén is elpusztult az ítéletidőben. Szőlőterületeiken (egyre jobbak a Belward-borok! – a szerk.) 25-60 százalékos a kár. A kukorica és a napraforgó esetében vegyes a kép, de vannak olyan ültetvények, ahol száz százalékos a pusztítás. Wilhelm József szerint a biztosításaik körülbelül a károk 60-70 százalékát fedezik majd, azt nem tudja még, hogy az állami kárenyhítési alapból, ahova évente fizetnek, kapnak-e pénzt.

?Édesapám 80 éves, de még nem látott ilyen pusztító vihart? – mondta el a vezérigazgató, hozzátette, a jég átlyukasztotta házukon a vakolatot és mély nyomokat hagyott a dupla redőnyön. ?Az embernek a lakásban is félelemérzete volt? – mondta, később egy képet küldött át lapunknak, amin egy paladarab látható, mélyen beleállva egy legendásan kemény akácba.

A lapunk által megkérdezett meteorológus szerint nehéz megmondani, mekkora erejű és milyen jellegű széllel érkezett a vihar, ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy valóban tornádó, avagy hurrikán tombolt Baranyában. Nem feltétlenül a formája miatt, vagyis a klasszikus karibi térségből vagy a Távol-Keletről ismert, sőt leginkább amerikai akciófilmekben látott forgószél, hanem a szél erőssége miatt, hiszen a meteorológusok a szél erejét mérő skála alapján is neveznek hurrikánnak vagy tornádónak a csúszka végén lévő, extrém erős széllökéseket. Azt igazából csak megbecsülni lehet majd, milyen erősségű volt az Ellenden, Magyarsarlóson tomboló szél, leginkább abból, amit maga mögött hagyott, de ez is már egy külön szakma, vagy szakterület, ő nem mert arra vállalkozni, hogy megtippelje a szél erősségét, akár a pusztításról lőtt fotóink alapján. Az biztos, hogy az eddig mért és regisztrált legerősebb szél hazánkban óránként nem érte el a 140 kilométeres sebességet, de éppen az elmúlt hetekben mértek ennél is gyorsabb szelet, majdnem 150 kilométerest, Balatonaliga térségében. A látottak alapján mi laikusok nem tartjuk kizártnak, hogy hétfőn késő este, kedden hajnalban ez a rekord is megdőlhetett Baranyában.

Fotók Ellendről és Magyarsarlósról:

Nem géppuskasorozat, jég lyuggatta ki a lambériát Ellenden.

 

Oldalára fordított egy kisteherautót a szél Magyarsarlóson (Mácsai Ferenc képe).

 

Ez a fotó már szerda délután készült (Szabad Pécs), a furgon már talpon.

 

Ennek a magyarsarlósi háznak ötven méterrel arrébb rakta le a tetőburkolatát a szél.

Magyarsarlóson, a falu szélén álló kereszt tetejét letörte a vihar.

 

Ház tető nélkül Magyarsarlóson.

 

 

Szinte egy tetőt sem kímélt meg a vihar

Letarolta a fákat a szél.

Fák derékban törve, kukoricák a földön. Hatalmas a kár.

Szerda délelőtt Ellenden még tartott a romeltakarítás – a Szabad Pécs is segített.

KategóriákMETÁL