“Üzenik Pécsnek, hogy ott is megértsék: ilyen egy igazi kultúrfőváros”. Ezzel a címmel jelent meg írás tegnap a HVG-n. Belenéztünk.

A cikk a hirdetés után folytatódikMíg Pécs nem tudta igazán beváltani az Európa Kulturális Fővárosa projekthez fűzött reményeket, 600 kilométerre tőlünk Wrocław lakosait úgy felvillanyozta a lehetőség, hogy máig építik-szépítik városukat. Sokat tanulhatunk tőlük 2023-ig, amikor újra Magyarország adja a kultúrfővárost – írja a HVG.

2016-ban (a baszkföldi San Sebastián mellett) Lengyelország negyedik legnagyobb települése, Wrocław volt Európa Kulturális Fővárosa. Bár egy 640 ezer lakosú város lehetőségeit nem feltétlenül lehet összehasonlítani egy 150 ezresével, az mégis szembetűnő, hogy mennyire máshogy állnak az EKF-projekthez a wrocławiak, mint hét évvel ezelőtt a pécsiek – írja a lap. 

Hangsúlyozzák, nem mintha a baranyai város ne profitált volna a címmel járó felhajtásból (ld.: Zsolnay-negyed, Kodály Központ stb.), csak épp a kaotikus előkészületi fázis, valamint a kormányváltás környéki politikai állapotok azonban megbélyegezték az EKF tárgyévét, és hosszú távra nem sikerült valódi kultúrfővárost faragni Pécsből – mutat rá a portál.

Ehhez képest – bár Wrocław még messze van ugyan attól, hogy hosszú távról egyáltalán beszélni lehessen – annak a poszt-EKF-depressziónak, ami a félkész beruházásoktól hemzsegő Pécset jellemezte hónapokkal a cím átadása után, nyomát sem látni a lengyel városban. A beígért kulturális központokat időben felhúzták, így az előkészületek energiái megmaradtak a helyi lakosság mozgósítására – sikeresen. Ennek köszönhették azt is, hogy a tervezett rendezvények száma (nagyjából ezerre készültek) az év végére megduplázódott: a látogatók bevonásával új ötletek születtek, a büdzséből elkülönített összeg pedig rendelkezésre állt ezek megvalósítására. Az ilyen mikroprojektek nemcsak a városképnek tettek jót (a pad- és falfestések még mindig tartanak), de az így szervezett utcai filmvetítéseknek, városközponti piknikeknek vagy a külsőbb kerületekbe merészkedő kalandtúráknak páratlan közösségkovácsoló erejük is volt.

A HVG rámutat, a város saját filmfesztiválja, a New Horizons, a legjelentősebb lengyel játékfilmes esemény lett – köszönhetően az EKF évnek is – ahova a Berlint vagy Cannes-t megjárt, de nem szupersztár filmesek szívesen kísérik el a filmjeiket. A kínálat pedig van olyan széles, hogy az utcáról is simán betérnek egy-egy művészfilmre, és együtt nézik azokat a közönséggel. 

2023-ban újra Magyarország adja Európa Kulturális Fővárosát. Bárki is lesz a nyertes, érdemes Pécs hibáiból tanulnia. És ha egy kis ihletre van szükség, Wrocław mindössze hét órára van Budapesttől, autóval – javasolja a HVG.

 

 

 

KategóriákMETÁL