Íme Páva Zsolt ?nemcsődje?ezzel a címmel juttatott el sajtóközleményt lapunknak Gulyás Emil, az MSZP pécsi elnöke. Formája szerint egyébként levél a pécsi önkormányzat vezetőjének, aki tegnap elismerte lapunknak, akkora bajban van a város, hogy az Államkincstártól kellett szakembereket hívni. De nem is szaporítom tovább a szót, olvassák el Gulyás Emil sorait.
 
Páva Zsolt, a Szabad Pécs című újságban megjelent interjúja szerint állami revizorokat hívott Pécsre, hogy segítsenek kideríteni a pécsi csődhelyzet okát.
 
Én segítek a Polgármester úrnak.
Polgármester úr, kérem, olvassa el a 2015-ös, 2016-os, 2017-os költségvetés vitájáról készült jegyzőkönyveket, ahol az MSZP képviselőjeként jeleztem Pécs sodródását a csőd felé. Mindhárom költségvetésben túlméretezettek voltak a bevételek, a kiadások pedig alultervezettek. Magyarán Pécs évek óta többet költ, mint amennyi bevétele van. És amikor kifogy a költenivalóból, feltárcsázza a jóságos nagybácsit, és kér tőle néhány milliárdot. Majd azt állítja, hogy mindez nem csőd. Mindennek az eredménye is ugyanaz volt minden évben. Jött a ?jó kormány? és most is jönni fog, és az őt maximálisan kiszolgáló önkormányzatnak odavet néhány milliárdot.
 
 
Persze ez már nem önkormányzatiság és nem is kormányzás, inkább kliensrendszer működtetés, de még inkább az új ?nemzeti burzsoázia? építése bármi áron.  A pécsi vezetést nem menti, de a centralizáló Fidesz-állam folyamatosan szívja el a feladatokat és a vagyont az önkormányzatoktól. Ma már az önkormányzatiság csak egy paraván, ami arra szolgál, hogy eltakarja az EU-s pénzek elosztásának valódi célját. A Fidesz uralta önkormányzatok mára a Fidesz-kormány végrehajtó szerveivé silányultak. Még véletlenül sem tiltakoznak például az iskolarendszer vagy a szemétszállítás államosítása ellen. Az olyan önkormányzat, amely minden évben milliárdos kormányzati kényszeradományra szorul, az nem képes saját, vagy a lakossága érdekei szerinti szuverén döntésre.
 
 
Végül csak egy kérdés. Polgármester úr melyik véleménye az irányadó Pécs helyzetéről? Mert a kettő vélemény között – a minimális eltelt idő ellenére – ordító a különbség: 
?Pécs egy erős, modern nagyváros, ami komoly jövő előtt áll.? 2017.06.07. pecsma.hu
?5 milliárd a hiány, hogy nehézség van, sosem tagadtam.? 2017.07.11. szabadpecs.hu
 
 
Álláspontom szerint Pécs valóban komoly jövő előtt áll, de ehhez kormány- és polgármesterváltásra is szükség lesz.
 
dr. Gulyás Emil
MSZP – Pécs városi elnök
 
Szeretettel várjuk a következő sajtóközleményt.

A cikk a hirdetés után folytatódikKategóriákPOP