KÜLFÖLD Több, egymástól független helyen is erdőtüzek törtek ki tegnap Dalmáciában. A lángokat Splitből is látni, házak is leégtek, több helyen az autós forgalmat is elterelik. 

A cikk a hirdetés után folytatódikIsmerősünk autóját Šestanovac környékén állították meg, innen irányították át őket más útra Makarska irányába. A füstöt több helyről látni, házak is leégtek, egy halálos áldozatról, több sérültről szólnak a hírek. Az oltási munkálatokat tegnap nehezítette a tomboló szél, ami hamar felkapta a lángokat a száraz fenyőerdőkben. 

A helyi tűzoltókhoz más városokból is rendeltek át egységeket. Ezen kívül lényegében Dalmácia összes önkéntes tűzoltója szolgálatban van, miután a tűz rendkívül gyorsan terjed a csontszáraz aljnövényzeten és a fenyőerdőkben. Az oltási munkálatokat tovább nehezíti, hogy a tűzoltó-repülők nem tudnak felszállni az erős szél miatt. Több helyen a fák kivágásával próbálják akadályozni a lángok tovább terjedését. Házak és egy óvoda is a tűz martalékául váltak.

Több kormányzati forrás is arról számolt be, hogy a helyzet némely település környékén rendkívül kritikus. A katasztrófa miatt több helyen sem víz, sem áramszolgáltatás nincsen. Egy nyilatkozó helybéli szerint az erőfeszítések hiábavalónak tűnnek, “hacsak nem történik csoda, mindenünk le fog égni”. A frekventált üdülőrészek nincsenek közvetlen veszélyben, de több helyről is látni a lángokat.

A legrosszabb helyzet Split és Omiš között, a tűzvihar halálos áldozata is idevalósi. Egy idős olajbogyó-termesztő férfi akkor kapott szívrohamot kapott, amikor a szeme előtt pusztították el a lángok a gazdaságát. Ő a helyszínen életét vesztette, szól a morksi.hr tudósítása.

Forrás: AFIS Képernyőmentés

Srinjine-ben egy óvoda égett le, az ott élők egyre inkább kétségbe vannak esve, mint az újságíróknak elmondták, a lángok ellen házról-házra küzdenek a tűzoltók. Az index.hr összeállításán látszik, hogy nagyon komoly a helyzet, a nyaralóknak és az utazóknak azt tanácsolják, okvetlenül tájékozódjanak az aktuális helyzetről.

Az erdőtüzek a műhold-felvételeken is jól látszódnak.

Magyar sérültekről, károsultakról szerencsére nem tudni. Július közepe bőven a főszezon, ilyenkor csúcsra van járatva a turizmus a tengerparton. Tavaly minden korábbi évnél több, közel félmillió magyar utazott a horvát tengerre, ez 16,8 százalékos növekedést jelentett. A tendencia valószínűleg az idei szezonban is folytatódott.

Az alábbi felvételt ismerősünk készítette Omiš-nál.

 

 

 

 

KategóriákMETÁL