Ráadásul ?vidd ki? helyett ?idd ki?-t írtak. A Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnáziuma és Szakgimnáziuma tartott vidám beöltözős napot. Tényleg inspirálták őket a múlt decemberben kezdődött diáktüntetések, csak pont nem úgy, ahogyan azt a Pécsi Újság leírta. FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódikFRISSÍTÉS 2. Kedd 11.10

Válaszoltak kedd reggeli megkeresésünkre a Pécsi Újság.hu részéről, ezt írták

?…az alábbi választ adjuk, s kizárólag ennek szó szerinti közléséhez járulunk hozzá:”

 

“A gimnazista fiú személyesen nyilatkozott az iskolában szerzőnknek, a közlés előtt elektronikus úton megkapta a kéziratot, elolvasta és az általa jóváhagyott cikk jelent meg a pecsiujsag.hu-n. Hírportálunk szerzője tehát a szakmai és etikai szabályoknak megfelelően járt el, amit a nyilatkozó sem von kétségbe, mindezt dokumentálni is tudjuk. 

Az tehát, amit leveledben írsz, és az ezzel kapcsolatos cikkedben – a megkérdezésünk nélkül – már megírtál, a rád jellemző politikai célzatú hazugság, hírhamisítás, és a legelemibb szakmai és etikai szabályokat nélkülözi.”

 

FRISSÍTÉS 1. Kedd 9.10

?A PTE Gyakorló diákjai által szervezett eseménynek nem volt semmilyen politikai üzenete vagy célja. Az intézmény és a fenntartó a maga részéről az ügyet lezártnak tekinti.” – közölte kedd reggeli megkeresésünkre a Pécsi Tudományegyetem.

Amint írtuk is, a Szabad Pécs kedden (reggel) megkereste a PTE, a PTE Babits Mihály Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium gimnáziumi vezetését, illetve a Pécsi Újságot is kérdéseivel.

 

 

 

 

KORÁBBAN ÍRTUK

Ezzel pedig még egy emelettel lejjebb liftezett a kampányban a pécsi kormánybarát online lap.  A Pécsi Újság-cikket átvette a Dunántúli Napló, ők szerdán hozták le, és a pécsi önkormányzat internetes lapja, a PécsMa is.

A Pécsi Újságot kiadó cég tulajdonosa, volt egyik ügyvezetője, a Dunántúli Napló egyik volt főszerkesztője jelenleg a megyei napilapot is kiadó, Mészáros Lőrinc által tulajdonolt Mediaworks egyik igazgatója. Lapjában azt írták:

 

?Laczkó Martin, az esemény ötletgazdája lapunknak elmondta, hogy felbuzdulásuk oka főként az volt, hogy kifejezzék, feleslegesnek tartják a tüntetéseket, szerintük az oktatás megfelelő és jó kedvvel is lehet iskolába járni, nagy problémák egyáltalán nincsenek a mostani tanulnivalókkal sem.?

 

Ezek voltak azok a sorok, amit elképesztő felháborodás követett, lapunknak több szülő, diák és ismerőseik is nyilatkoztak azzal, hogy felháborítónak tartják, hogy egy ilyen hazugság megjelenhetett a lapban. Ugyanis szó sem volt politikáról, arról meg végképpen nem, hogy ne értenének egyet a diáktüntetésen részt vevőkkel, céljaikkal, ne lennének valósak azok a problémák, amelyeket a szervezők felvetettek.  

Az elképesztő azonban az, hogy a fent néven nevezett, megszólaltatott diák és ötletgazda, egyben a Babits diákönkormányzatának elnöke is azt mondta el a Szabad Pécsnek a cikkek megjelenését követően, hogy ilyet nem mondott a szerzőnek, nem is érti, ez  hogyan kerülhetett a cikkbe. Kérte azóta a DN-től a helyesbítés közlését is, és a Pécsi Újság szerzőjét is arra, hogy írja át a cikket, vagy vegye le. Ő viszont azt mondta neki, hogy ezt esélytelennek látja. Emiatt fontos csupán megjegyezni, hogy az említett cikket a volt DN-főszerkesztő 23 éves lánya jegyzi szerzőként, aki a Pécsi Újságot kiadó cég egyik vezetője is a cégpapírok szerint.

 

Laczkó Martin a Szabad Pécsnek azt mondta, hogy nagyjából két hónapja kezdték el szervezni a mókás-jelmezes napot, és annak ihletője valóban a decembertől kezdődő diáktüntetés-sorozat volt, amellyel, a követelésekkel, célokkal és problémafelvetésekkel teljesen egyetértettek. Ugyanakkor az iskolában nem lett volna helye egy direkt politikai célú rendezvénynek, és azt az iskola vezetése sem támogatta volna, kitalálták a mókás-jelmezes napot. És igen, azzal azt is megmutatták, hogy az iskolában jól is érzik magukat a diákok, de nagyon határozottan nem a diáktüntetések ellenében. Éppen ezért tartja roppant elkeserítőnek azt, hogy kiforgatták a szavait, és a szándékkal ellentétes politikai célokra próbálták az eseményt kihasználni.

 

A Szabad Pécset több szülő és diák is kereste, ennél keményebben is fogalmazva. Azt mondták, hogy a Pécsi Újság a diákönkormányzatnál jelentkezett, miután látták a hivatalos Facebook-eseményt. Az egyébként rendkívül árulkodó (csak éppen nem politikáról árulkodó) ?Jelmezes sulibamenetel, majd nagyon fancy programok mert csak” című Facebook-esemény oldala ITT érhető el. De még a leírásból sem arra következtetnénk, hogy itt a diáktüntetések ellen készülődik valami, sőt, sőt, sőt: ?Gyere jelmezbe suliba, és mutasd meg, hogy mennyire feleslegesen is öltöztél be, mert ettől sem fog semmi változni, de nem is kell, csak mutassuk meg, hogy megvan a jókedv még mindig a mindennapokban”.

 

 

És hát, a folytatás sem ezt sugallta, a Pécsi Újság részéről sem, vallják a leginkábbb érintettek. Merthogy, mint elmondták, csupán arról volt szó, hogy egy rövid cikket írnak a hétfőn tartott diáknapról. A DÖK egyeztetett az igazgatósággal, ők beleegyezésüket adták a cikkbe is, arra viszont senki nem számított.

 

via GIPHY

 

Hétfőn, napközben az újság egy fotósa érkezett a Babitsba, nem készített sem interjút, nem kérdezett senkit, újságíró nem volt vele, készített pár fotót, ahhoz kért csak segítséget, majd távozott. Egyetlen apró politikai megjegyzést nem tett senki, és a napnak sem volt politikai üzenete.

 

 

via GIPHY

 

?Teljesen abszurd, hogy a cikkben azt közölték, hogy ez egy ellendiáktüntetés volt?. A lapunknak író diák szerint minimum erkölcsileg elítélendő, amit az iskola egyik diákjának a szájába adtak. Amiatt is tiltakozott, hogy az iskolából politikai játszóteret csináltak. Neki már az sem tetszett, hogy egy héttel korábban az egyik órájuk helyett egy, a határvadász szakmát népszerűsítő előadást tartottak, ami manapság politikailag szintén nem független dolog, ráadásul egy olyan intézményben tartották ezt, ahol a diákok túlnyomó többségének egészen biztosan nem lesz a határvadászat a karriercélja.

 

Kedden a Szabad Pécs megkeresi az iskola vezetését , illetve az egyetemet, valamint az online lapot is.

KategóriákMETÁL