TESZTHurrá! A hazánkban engedélyezett nyakörvek valóban hatásosak a gyártók által vállalt időszak végéig.

A cikk a hirdetés után folytatódikMinden kutyás – meg a nem kutyások is – szívből utálják a kullancsokat. (Bocsi, de tényleg ez van.) Persze nem puszta létük miatt, hanem mert előszeretettel szívják a gazdik és kedvenceik vérét, sőt, még betegségeket is terjesztenek. Ha meg védekezni akarnak ellenük, lehet pénzt költeni. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) most arra volt kíváncsi, vajon megéri-e egyáltalán kullancsirtó- és kullancsriasztó nyakörvet venni. A Hatóság 14 termék hatóanyagának élettartamát ellenőrizte. A 9 irtó és 5 riasztó hatású nyakörvet négylábú kedvenceken tesztelték – valódi használati körülményeket teremtve ezzel a nyakörveknek. Az időtartam letelte után a hivatal laboratóriumában ismét megmérték a minták hatóanyagtartalmát. Egy kivételtől eltekintve tartalmaztak hatóanyagot a vállalt hetek-hónapok múltán is. Az az egy riasztó hatású termék is, amelyben nem mutatták ki a levétel után hatóanyag jelenlétét, megfelelőnek tekinthető, hiszen a használat során nem volt élősködő a kutyában.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatták, hogy a gazdák – egyetlen kivétellel – a nyakörvek viselési ideje alatt nem találtak kullancsokat a kutyákon. Ennél az egy terméknél is csak a viselési időszak vége felé bukkantak fel az élősködök, és szerencsére fertőző betegséget nem közvetítettek. Ahogyan ez a vizsgálat is mutatja, a jól megválasztott termékek nagy valószínűséggel megvédik a kutyákat a külső élősködőktől, de egy-egy kullancs megtelepedése nem zárható ki száz százalékos biztonsággal, hiszen a biológiában mindig van kivétel.

Néhány jó tanács

A megelőzés érdekében használt állatgyógyászati készítményeknek is megvan a maga kockázata – figyelmeztet a NÉBIH. Éppen ezért a következőkre érdemes figyelni ezek vásárlásakor.

  • Kizárólag engedéllyel rendelkező állatgyógyászati készítményt vásároljon!
  • Tájékozódjon a készítmények hatásáról! Riasztó vagy irtó szert szeretne? 
  • Figyeljen a csomagolásra! A dobozon található leírás sok hasznos információt tartalmazhat.
  • Macskák részére olyan készítményeket válasszon, amelyek csomagolásán feltüntették, hogy kifejezetten macskák számára fejlesztették ki, vagy macskáknál és kutyáknál egyaránt alkalmazható! A csak kutyákra engedélyezett készítmények macskák számára életveszélyesek lehetnek!
  • A külföldi internetes oldalról rendelhető, engedéllyel nem rendelkező termékek komoly kockázatot jelentenek.
  • Vegye figyelembe az állat és a család tagjainak életvitelét is. Legyen szempont a választásnál, hogy a termék hatóanyaga milyen hatást gyakorol az állattal egy térben élőkre. Ha kisgyermek is van a családban, akkor különösen óvatosan kell dönteni. A már megvásárolt készítményt tárolja elzárva. Miután megfogta, alaposan mosson kezet szappannal.
  • Akármilyen készítmény alkalmazása mellett is dönt a felelős állattartó, nagyon fontos, hogy rendszeres időközönként, illetve kirándulások után mindenképp vizsgálja át kedvencét, és ha talál benne kullancsot, azt a lehető leghamarabb távolítsa el az állatból.

 További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők ITT

Korábban toplistát is készített a NÉBIH. A legjobbnak talált kullancsriasztó- és irtó nyakörvek IDE kattintva elérhetők. 

KategóriákPOP