VÉLEMÉNY – MAGYARORSZÁG Nincs CT, nincs MR, de lesz, majd jövőre, és egyébként is sokkal több van, mint volt őelőttük. Meg máshol nem ám a műtő mellett van, így van olyan kórház, ahol több ideig tart elérni a saját kórházi CT-jükig, mint pl. a budapesti Országos Kardiológiai Intézetből abba a kórházba, ahová szállítják heti nyolc-tíz alkalommal a kis pácienseket.

A cikk a hirdetés után folytatódikCsak éppen azt felejtik el közben, hogy egy kislány elhunyt. És hogy ennek a helyzetnek voltak és lesznek még áldozatai. Az emberminiszter meg az emberállamtitkár Balog és Rétvári jobban tennék, ha nem szólalnának meg többet hasonló helyzetben, amikor az emberségre, együttérzésre lenne szükség. És az teljesen mindegy ebből a szempontból, hogy a kislány halálához annak végül köze volt-e, s ha igen, milyen mértékben, hogy nyitott mellkassal kellett más intézménybe szállítani cétézésre. És annak sem, hogy az embertelenminiszterék a halála előtt vagy után nyiltakoztak. Védekezés, terelés, ellentámadás, az emberekkel, a betegekkel való együttérzés totális hiánya. Egy csomó régi fogalmat mér jó ideje meghaladott az idő, pl. a populizmusét, aminek maradványát is elutasítom általában, ahogyan a giccset is, a hatásvadászatot is, de itt már csak annyi dolgom van, hogy a családnak kifejezzem sajnálatomat, és sok erőt kívánjak, az embertelenéknek meg azt, hogy nézzenek magukba. Akkor is, ha a számokban igazuk van. És nem kezdek el stadionozni, különféle példákkal jönni, akár örökmozgókra elszórt félmilliárdokat felhozni, meg számolgatni, hogy ahol a haverokat milliárdokkal stafírozgatják folyamatosan, ott vajon mennyit kellene venni azonnal egy 80-100-150 milliós CT-ből. Vagy egy ilyen eset után az Országos Kardiológiai Intézetnek és a hasonló helyzetben lévő kórházaknak azonnal utalni. Tudják mit? Az sem érdekelne speciel, ha a Mészáros és Habony Consulting a Tiborcz-Vajna Zrt.-vel partnerségben hozná a gépeket, persze csupán a tisztességes piaci ár utáni nyereséget zsebre téve.

Szóval nem érdekel, ha populizmust vagy giccset kiáltanak, de a Ha ölni kell c. film egyik jelenete jutott eszembe. A filmben egy afro-amerikai apa bosszút áll a meggyalázott kislányán, az amerikai délen. A jelenetben a bíróságon az apát védő ügyvédet alakító színész azt mondja a vádlottaknak, hogy most hunyják le a szemüket, és képzeljék el, hogy a meggyalázott kislány fehér.Balog és Rétvári lehunyhatta volna a szemét, mielőtt nyilatkozik, és elképzelhette volna, hogy mi történne, mit tenne, ha egy neki nagyon fontos embert kellene nyitott mellkassal máshová szállítani cétézni, mert abban a kórházban nincs gép. Embertelen kép, nemde?

KategóriákMETÁL