A csődközeli helyzet miatt Pécsett rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte a Jobbik. Ellenzéki összefogással ez leghamarabb szeptemberre valósulhat meg, tudta meg a Szabad Pécs.

A cikk a hirdetés után folytatódikBemutatta a Baranya 1. számú választókerületében induló jelöltjét kedden a Jobbik. Különösebb meglepetést nem tartogatott a sajtótájékoztató e tekintetben, a párt egyi pécsi városházi képviselője, Fogarasi Gábor lesz az, aki majd megküzdhet vélhetően Csizi Péter jelenlegi fideszes országgyűlési képviselővel, és a többi ellenzéki jelölttel. Fogarasi a pécsi és a nemzeti érdekeket szeretné képviselni a Parlamentben, ha megválasztják, és az elesetteket is, mint fogalmazott.

Hegedűs Lórántné és Fogarasi Gábor a Jobbik keddi pécsi sajtótájékoztatóján

 

Rendkívüli ülést kezdeményeznének

A rendkívüli ülést a képen látható pécsi ellenzéki képviselők kezdeményezheti – Megjegyzés: A már független Fodor Ibolya aláírását nem kérték, Vicze Csilla helyett pedig már Varga Péter dolgozik az ÖPE városházi képviselőjeként   

 

A sajtótájékoztató végén Gyimesi Gábor, a párt másik pécsi képviselője, a Baranya 2. jövő évi parlamenti képviselő-jelöltje azt mondta, rendkívüli pécsi közgyűlési ülés összehívását kezdeményezték, amit az Összefogás Pécsért Egyesület két képviselője kivételével aláírt minden pécsi városházi ellenzéki képviselő. Ahhoz pedig, hogy a rendkívüli ülést össze tudják hívni legalább az egyiküknek, az aláírása kell: hét képviselőnek kell minimum kezdeményezni, jelenleg nyolc nem kormánypárti városatya van Péscsett. Pontosabban a kilencedik a korábban Fidesz-támogatással városházára jutó, ma már független Fodor Ibolya, de őt nem keresték meg. A rendkívüli ülés összehívását a Jobbik mellett az MSZP, az LMP és a DK pécsi képviselője is aláírta.

Nem mondott nemet az ÖPE

A Szabad Pécs kérdésére Kővári János (ÖPE) azt mondta, néhány órája, kedden reggel keresték meg. Nem azt mondta, hogy nem írják alá, vagy hogy rossz ötlet a rendkívüli ülés. Város nehéz anyagi helyzete miatt, hanem ő előbb egyeztetni szeretne erről a kérdésről. Azt szeretné, ha  a rendkívüli ülés kezdeményezésének napirendjeit közösen alakítanák ki, és olyan napirendeket tűzetnének ki, amelyeknek valóban van értelme, legalább a lehetőség megvan arra, hogy érdemi döntést lehessen azzal elérni. Mindemellett még van idejük erről határozni, hiszen szerinte szeptembernél előbb nem sok értelme van az ülésnek összehívásának, márpedig a benyújtástól számított 15 napon belül kell összehívnia azt a polgármesternek.

FRISSÍTÉS 16.50

ÖPE: szeptemberre lesz meg a jelentés a pécsi önkormányzat pénzügyi helyzetéről

Kővári János, a Jobbik sajtótájékoztatója és cikkünk megjelenése után egy nyilatkozatot is kiadott. Idézzük: mint ismert, idén júniusban fizetésképtelenné vált a pécsi önkormányzat. Mintegy hétmilliárdos, korábbi évekről áthúzódó tartozása van az önkormányzatnak különböző cégek, illetve szervezezek felé. Ezen felül az idén ismét benyújtotta a pécsi önkormányzat az 1,8 milliárd forintos támogatási kérelmét az állam felé, mivel idén sincs meg a fedezet az ezévi kiadásokra. Kővári azt írta: jelenleg revizorok vizsgálják a pénzügyi kiadásokat, s várhatóan szeptemberre készül el a jelentésük. Ekkor derül majd ki a pontos helyzet.

?Addig sem ülhetünk ölbetett kézzel”? fogalmazott, ezért szerinte valamennyi párttal haladéktalanul konzultációt kezdeményeznek arról, ki, milyen intézkedéseket látna építőnek. Mint írta, ma már megismerhették a Jobbik kezdeményezését, s reméli, hogy ?a napokban egyeztetünk a többi párttal is”. Szeptemberben pedig ?a konzultációkat követően” így összehívható lesz egy rendkívüli ülés,  amely közösen érdemi intézkedéseket tud elfogadni a város működőképessége érdekében.

Már csak egy baranyai jelölt neve hiányzik

A Jobbik még márciusban mutatta be két másik országgyűlési képviselőjelöltjét. Gyimesi Gábor, a párt másik pécsi önkormányzati képviselője Baranya 2. számú választókerületében, míg Szőcs Norbert megyei képviselő, és a párt Baranya megyei elnöke a 3-asban indul majd.

Nem közösködik a Jobbik

A keddi pécsi sajtótájékoztatón jelen volt Hegedűs Lórántné, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Parlament jegyzője. Ő a Szabad Pécs kérdésére megerősítette, amit Vona Gábor, a párt elnöke mondott a Jobbik júniusi kongresszusán, hogy nem készülnek ellenzéki összefogásra, egyedül szeretnének mindenütt indulni, és megnyerni a 2018-as választást. Megkérdeztük, ezt úgy képzelik-e el, hogy minimum 64-65 választókerületben a legtöbb szavazatot szerzik egyéni képviselőik. Többen is azt számolgatták ugyanis, köztük politológusok is, hogy hogy az 50 százalék plusz egy fős parlamenti többséghez ennyi képviselő közvetlen megválasztása lehet minimum szükséges. Hegedűsné azonban azt mondta, hogy ennél is rosszabb, bizonyos értelemben meg jobb a helyzet: akár már 40 egyéni győzelemmel is meg lehet szerezni a parlamenti mandátumok felénél többet, ha szerencsésen alakulnak még emellett a maradékszavazatok is. És igen, hisznek abban, hogy erre képes lehet 2018-ban a Jobbik.

Filozófiai kérdés is, hogy ki választhat

Azon kérdéseinkre is felelt, miért tartják szükségesnek az írás-olvasáshoz kötni az általános választójogot, illetve mit gondolnak az LMP hétfőn ismertté vált javaslatáról, amely 16 évre szállítaná le a választási részvételi korhatárt.

Utóbbinak ugyan látná értelmét, lehetne emellett is érvelni, ugyanakkor a felnőttkor 18 éves korhoz kötött hivatalosan, s ez a kor számos más ügyben, esetben is választóvonal, nem beszélve az általános érettségről, e kérdésben nem kívánt állást foglalni, annyit mondott, szkeptikus ezzela javaslattal kapcsolatban.

Az írás- és olvasás-tudás, mint az általános választójog egyik feltétele, szerinte minimum vitára érdemes javaslat, jogfilozófiai kérdés is, amely már 1989-1990-ben is előjött. Ugyanakkor szélesebb értelemben is érdemes arról beszélni szerinte, hogy vannak olyan néprétegeket, amelyeknek a tagjait így, vagy úgy befolyásolhatják, akár a szociálisan hátrányos helyzetű emberek, akik többen vannak, mint sokan gondolnák, de akár a kisnyugdíjasok, vagy éppen a közszolgák.

KategóriákMETÁL