VARÁZSLAT – Erőművészek vagy varázslók tüntettek el nyomtalanul egy 50 kilós leandert Ürögből az elmúlt éjszaka során. Rejtély, hogyan.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint azt a tulajdonostól megtudtuk, a leander elvesztése azért különösen fájdalmas számára, mert éppen egyidős volt idén húsz éves fiával. A cselekmény kivitelezése azonban némi tiszteletet ébreszt az emberben, a tolvaj vagy tolvajok ugyanis nyom nélkül emelték át a 120 cm-es kerítésen a megtermett, minimum 50 kilós növényt – kaspóstul!

A veszteség ellenére a tulajdonost nem hagyta el felebaráti szeretete, sőt, a keresztényi megbocsájtás öröme sem, mert így summázta az esetet a Szabad Pécsnek:

Kívánom a tolvajoknak, hogy minimum annyi örömöt okozzon nekik a leanderem, mint amennyit nekünk okozott az elmúlt húsz évben, a maga szépségével. 

A leander egyébként elterjed virág a mediterrán vidéken (így Pécsett is), kevésbé ismert neve a babérrózsa. A szó görög eredetű férfinév is, jelentése: a nép fia. Sőt! Az egyik leghíresebb magyar Leander Köteles Leander, aki névadója volt a 2009-2015 között működő Leander Rising nevű metál zenekarnak. Az együttes talán legismertebb fellépése az volt, hogy bekerültek működésük évében A Dal elődöntőjébe Lőjetek fel című számukkal. A magyar közönség azonban még nem volt felkészülve arra, hogy szemben a finnekkel metálbandát küldjön az Eurovízióra (bár ki tudja), a zenekar pedig nem élte túl a versenyt. A tagok más bandákban folytatták a zenélést, Leander pedig Leander Kills néven új, ma is működő bandát alapított. (Fontos még megjegyezni, hogy Viharom Tavaszom című számuk majdnem bekerült a vasárnapi DJ set-be. De aztán mégsem.)

Még azt is szeretnénk elmondani, hogy a Brit Királyi Haditengerészet a görög hős, Leandrosz tiszteletére 1780 óta kereszteli el hadihajóit. A HMS Leander nevet több negyedik osztályú sorhajó, fregatt, korvett, gőzhajó és cirkáló viselte, sőt, egy egész hadihajóosztály is erre kereszteltek.

 

KategóriákPOP