PÉCS ?A Magyar Államkincstár segítségét kértem annak érdekében, hogy ez a ?pécsi helyzet? megoldódjék, és egy objektív, tőlünk független szakvélemény szülessen?, jelentette ki a Szabad Pécsnek kedden Páva Zsolt. Pécs polgármesterétől azt kérdeztük, lehetséges-e kezelni a város több milliárdos hiányát, avagy legalábbis a jelenleginél megnyugtatóbb helyzetet teremteni, akár már ez év végére.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kormány hat revizora is megjelent a napokban a pécsi  polgármesteri hivatalban, hogy tüzetesen átnézze, hol folyhat el a pénz, és behúzza a gyeplőt ? az elmúlt napokban több, egymástól független városházi forrásunk is ezt az értesülést osztotta meg lapunkkal. A Szabad Pécs emiatt Pécs polgármesterét, Páva Zsoltot kérdezte a revizorok ténykedéséről, az iránt is érdeklődve, mindez azt jelenti-e, hogy egy idő után, akár hamarosan, ők fogják megmondani, hogy mire költhet a város, avagy mire nem.

NEM REVIZOROK, A KINCSTÁR SZAKÉRTŐI ÉS HÍVTÁK ŐKET

Páva Zsolt azonban nem csak ezt a feltételezésünket cáfolta, hanem azt az értesülést is, hogy revizorok munkálkodnának a városházán. Az történt, hogy ő kérte a Magyar Államkincstár segítségét, a fent említett emberek a Kincstár munkatársai. Vagyis, mint a pécsi polgármester fogalmazott: eddig is kapcsolatban álltak az Államkincstárral és a Nemzetgazdasági Minisztériummal, de most azzal, hogy olyan szakértőket kértek fel, akik átnézik a pécsi költségvetést, ezzel segítve jelentősen a munkájukat, ez a kapcsolat még szorosabbá válik.

Nincsen határideje a munkának, nem készül jelentés, X-időpontra, amit majd pontról pontra végre kell hajtani, hanem folyamatosan, ahogyan haladnak előre a munkában a szakértők, tesznek javaslatokat. Akkor fognak távozni Pécsről, amikor látják a helyzetet, amikor úgy érzik, hogy ők elvégezték a munkát.

A végén azonban egészen biztosan lesz majd egy összefoglaló jelentés, ajánlásokkal.

Sőt azt sem zárta ki Páva Zsolt, hogy ha Pécsett olyan rendszerhibákra bukkannak, ami általános, így a pécsi helyzettől független, akkor akár a szabályozási oldalnak is tesznek majd javaslatokat. A rendszert nézik át tehát, a struktúrát, arra kíváncsiak, hogy az a helyzet, ami Pécsett kialakult, az legalább részben rendszerhiba következménye-e, avagy tisztán egyedi ügy.

Nyilván az sem mindegy, hogy mekkora is a baj, hiszen erről egyrészt eddig nem igen kommunikált a pécsi vezetés, másrészt ellentmondásos hírek is megjelentek, harmadrészt változott is időközben a pénzügyi-anyagi helyzet, illetve az sem mindegy, kizárólag az önkormányzat ?baját? nézzük, avagy hozzávesszük a tisztán, vagy többségi városi tulajdonban álló cégek pénzügyeit is.

Felvetettük, hogy immáron 9 milliárdra saccoljuk az önkormányzat hiányát, a legutóbbi plusz 2 milliárdos hiány miatt. Legalábbis, ha nem számoljuk le a 2 milliárdos önkormányzati követelést/kintlévőséget, amivel korábban csökkentettük a 7 milliárdos mínuszt, emiatt írtunk többször is 5 milliárdos hiányról. Illetve azt is jeleztük az előző cikkekben, hogy a nagyságrend jóval nagyobb, ha az önkormányzati cégek ki nem fizetett számláit is beleszámoljuk. Páva Zsolt azt mondta, hogy nem 9, hanem 5 milliárd forint az önkormányzat hiánya, az azonban való igaz, hogy a városi cégekét számítva még a 9 milliárdot is meghaladja. Lapunk úgy tudja, 11 milliárd körüli ez az összeg.

A CSŐD KÉPTELENSÉG

Páva Zsolt közölte: Péccsel kapcsolatban többen csődöt vizionálnak, de ez fogalmilag képtelenség, mert a Stabilitási törvény az önkormányzatok esetében kizárja az éven túlnyúló ügyeket, csőd ilyen szempontból nem is lehet. Ő úgy látja, és azt reméli ettől függetlenül is egyébként, hogy az év végére rendeződhet a helyzet, például annak is köszönhetően, amilyen döntéseket már meghozott a testület.

Mivel itt az egyik legfontosabb elemként a polgármester egyértelműen arra utalt, hogy a repteret is felvették az értékesíteni kívánt ingatlanok listájára, azt kérdeztük végül, hogy van-e már vevő a pécs-pogányi légikikötőre. A Szabad Pécs írta meg azt, hogy a reptér mintegy 2,8 milliárdos bevételt jelentő értékesítésével próbálnának egy jó nagy lélegzethez jutni, s hogy  információink szerint a kormány lehet majd a vevő. A polgármester válasza szerint megkeresések, tárgyalások már voltak, a kormány irányába is, és privát befektetői irányokba is. Bízik benne, hogy ha nem is egy lezárt szerződést, de legalább egy szándéknyilatkozat-szerű megállapodást el tudnak érni az év végére, amire építve már egy olyan ?pénzügyi konstrukciót? tudnak építeni, amellyel a stabilitást kialakítja.

VÁLLALÁS ÉS REMÉNY

?Itt tartunk most! Úgy gondolom, hogy ez a vállalás nem egy illúzió, vagy fantazmagória. Nehéz helyzetben vagyunk, ezt soha nem tagadtam, takarékosan kell gazdálkodni, és akkor ezt az ügyet az év végére megoldhatónak látom? – fogalmazott végül a polgármester.

CSIZI: TÖBBSZÖR IS SEGÍTETT A KORMÁNYZAT

Csizi Pétert, Pécs fideszes országgyűlési képviselőjét is kérdeztük a sajtótájékoztató után a csődhelyzetről. Először Páva Zsolthoz irányított bennünket, mondván, ő az illetékes az önkormányzat ügyeiben. Felvetettük, hogy itt már olyan nagyságrendű hiányról van szó, amit kormányzati segítség nélkül valószínűleg nem lehet kezelni és ezért egy országgyűlési képviselő lobbizása sokat nyomhat a latban. Csizi erre azt mondta, a kormányzat többször is segített a városnak hasonló helyzetekben az elmúlt években.

KategóriákMETÁL