PÉCS-GYŐR-BUDAPEST Élesen bírálta Hosszú Katinka világbajnoki verseny-számválasztását, valamint a magyar úszóválogatottban jellemző hangulatot Petrov Iván, Jakabos Zsuzsa edzője ? írja a 24.hu a Nemzeti Sport cikke nyomán.

A cikk a hirdetés után folytatódik?A sport nem arról szól, hogy valaki megver másokat. Az ideálok nem sportolók, hanem sportemberek, akik nemcsak fizikálisan, hanem az alapvető emberi értékekben is előttünk, közönséges honpolgárok előtt járnak. Nem elég egy adott téren felülmúlni másokat, gyorsabban úszni versenytársainknál, hanem az élet minden területén példakép kell, legyen az ember. Ezt a magatartási példát hiányolom a sportban egyre több helyen?.

Idézi a 24.hu a jelenleg Győrben dolgozó, mások mellett Jakabos Zsuzsannát felkészítő fiatal úszóedzőt. Ahogyan Jakabos Zsuzsa, Petrov Iván is pécsi volt, mielőtt úgy döntöttek, a jobb feltételek miatt inkább Győrben készülnek a versenyekre.

Jakabos Zsuzsa és Petrov Iván – Forrás: Rappler.com

 

Petrov ezzel Hosszú Katinkára utalt, éppen a háromszoros olimpiai bajnok Jakabost hátrányosan érintő világbajnoksági versenyszám-választása kapcsán. Elképzelhető ugyanis, hogy a jelenleg 200 méter pillangón századra azonos időt úszó két magyar tehetség közül ismét Hosszú indulhat majd itt, miközben Jakabosnak ez a legerősebb és kedvenc száma. Ráadásul a riói olimpia előtt ugyanez történt. Akkor a színfalak mögött abból volt feszültség, hogy Hosszú Katinka 200 pillangón is nevezett az olimpiára, így Jakabos mögötte és Szilágyi Liliána mögött harmadikként már nem tudott a kedvenc számában rajthoz állni. Aztán Hosszú visszalépett a 200 pillangótól, így ezen a távon csak egy magyar versenyezhetett, Jakabos pedig hoppon maradt.

Most pedig, a budapesti vizes világbajnokság 200 pillangó selejtezője előtt egy héttel ismét nagyon hasonló a helyzet. Petrov Iván a Nemzeti Sportban nyilatkozta a következőket, ami után a 24.hu is megkereste.

?Örülök, hiszen öt versenyzőm állhat rajthoz, de egyúttal búslakodom is, mert Jakabos Zsuzsa újfent nem úszhat 200 pillangón. Értelmetlen, amit Hosszú Katinka csinál. Nehéz ezt lelkileg kezelnie egy versenyzőnek, nem is lehet, úgy pláne nem, hogy az elmúlt három évben nem győzte le Zsut. Nagyon várom már, hogy megtörténjen sportágunkban a generációváltás, a fiatalok előtt ugyanis nagyon rossz példa áll: versenyzők, edzők köszönés nélkül mennek el egymás mellett??

Petrov tehát nem csak a szakmai kérdéseket, hanem bírálta , például azt, hogy egyik versenyzője lemaradhat egy számára fontos versenyszámról, hanem a magyar csapatban uralkodó állapotokat, alapvető, mindennapi, emberi kérdéseket. A 24.hu-nak adott nyilatkozata is ebben a szellemben folytatódott.

?Példának okáért azt a lájkvadász majomparádét, amit Floyd Mayweather és Connor McGregor művel, nehezen tudnám bármilyen szinten követendőnek nevezni. Ugyanakkor Roger Federer vagy Szilágyi Áron valóban példakép tud lenni, emberként, sportemberként. Amikor a londoni olimpián a faluban mozogtunk, Kemény Dénes vízilabdásait – háromszoros címvédőként – nem lehetett megelőzni köszönésben.

Netanyában az ifjúsági világbajnokságon öröm volt magyarnak lenni. Nem elsősorban azért, mert 11 aranyérmet szereztünk, hanem azért, mert ott igazi közösséget alkottak a magyar edzők és a versenyzők. Az igazi siker az lesz, ha ezt a felnőtt válogatottba is át tudjuk ültetni, de nem esnék abba a hibába, hogy másokra mutogatok.

Nincs olyan, hogy ?mások?. Én vagyok, te vagy, azaz mi vagyunk, és cselekedeteink összessége az, ami ezt a közösséget meghatározza. Egyébként Hajrá Magyarország!?

KategóriákMETÁL