Bezárják az iskolákat, ezt Orbán Viktor jelentette be pénteken este. Csak digitális oktatás lesz hétfőtől meghatározatlan időre. Az időseket viszont óvni kell, és ezért a kormányfő azt kérte, hogy ne a nagyszülők vigyázzanak a gyerekekre. Kizárólag az iskolákról volt szó, az óvodákat és a bölcsődéket nem említette a kormányfő.

A cikk a hirdetés után folytatódikA rendkívüli bejelentés az követően történt, hogy az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást az összes parlamenti párt pénteken este, ezt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be nemrég. Azt követően pedig azt jelentették be, hogy Orbán Viktor este negyed tízkor bejelentést tesz.

Azt mindenki sejtette már a bejelentés előtt, hogy az iskolák bezárását jelentheti be a miniszterelnök, de az még ehhez képest sokkal nyitottabb kérdés volt, hogy bármi másról is szó lehet-e, vagy csak az oktatási és nevelési intézményekről lesz szó.

Orbán Viktor azzal kezdte, hogy „Jó estét kívánok, hát ez a nap is hosszúra sikerült” , majd úgy köszönt el a videója végén, hogy egyelőre ennyit, holnap folytatjuk. Azaz, lehetséges, hogy lesznek a következő napokban is hasonló kormányfői bejelentések.

Előtte elmondta, hogy új oktatási munkarend lép életbe, és a következő egy-két napban meg is jelennek az ezzel kapcsolatos rendeletek. A digitális oktatásra térnek át, az iskolák egyes dolgozói, például az igazgatók be fognak majd menni dolgozni, és akiknek be kell menniük, azoknak biztosítják is a bejutásukat.

Mint fogalmazott, egyébként is tervezte a kormány, hogy kiépítik a digitális oktatás feltételeit, el is kezdték, de még nem végeztek vele, a jövő tanévre volt ez időzítve. 

Orbán Viktor azt is mondta, hogy ezzel legalább néhány hónapra egészen biztosan megváltozik az életünk.

Arra a kormányfő már reggeli rádióinterjújában utalt, hogy ha bezárják az iskolákat, akkor akár hónapokra is bezárhatnak az iskolák, mert ha bezárják az iskolákat, akkor azokat “nem tudják két hét múlva kinyitni”.

A kormányfő a péntek esti rendkívüli bejelentésen azt is elmondta, hogy a mai napon tíz akciócsoportot állított fel, köztük például oktatási, járványügyi, kommunikációs, vagy éppen a pénzügyi és a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportot is.

Ez utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy

„Arra számítunk, hogy a gazdaság hamarosan megáll és újra kell indítani”.Az egészségügyi helyzetről azt mondta Orbán Viktor, hogy azt tudja jelenteni, hogy több ezer mintavételhez elegendő laborkapacitásunk van. Sőt, még sok tízezer megbetegedés esetén is elegendő ellátást nyújtanak a berendezések segítségével.

Merthogy van elég kesztyű, maszk, és műtéti maszk is az országban, és még egymillió műtéti maszk is érkezik valahonnan.

És ráadásul jelenleg is van kétezer lélegeztetőgép és kétezer altatógép is az országban. Emiatt mondta azt Orbán Viktor, hogy ez elegendő töb tízezer beteg ellátására, de továbbiak beszerzése is folyamatban van.

KategóriákMETÁL