Mindez a Magyar Közlönyben jelent meg, Orbán Viktor aláírásával. No, nem az, hogy a telek valójában Tiborcz Istváné lenne, csak az, hogy 800,1 millióért bevásárolhat a Pécsi Tudományegyetem. Már, ha jól értjük a szöveget. Valójában ugyanis a Szabad Pécs információi szerint ennél többe fog kerülni a telek. 

A cikk a hirdetés után folytatódikAz tehát csak pletyka, hogy Tiborcz István van vagy inkább volt valamikor az üzlet mögött, merthogy annyi volt az igaz, hogy az egyik ismerősének, a pécsi Czéh-Tóth Márknak a tulajdonában állt nemrég még a szóban forgó, a pécsi orvosi karral szemben lévő telek.

Korábban írtuk azt meg saját információkra és a HVG már megjelent cikkére támaszkodva, hogy az ingatlan tulajdonosa az U-CampUS Zrt., a cég tulajdonosa pedig az egyik legnagyobb pécsi építőipari családi vállalkozáshoz köthető fiatalember, Czéh-Tóth Márk, aki banki követelésből szerezte meg az ingatlant. Mindeközben azonban változás állt be az U-CampUS tulajdonosi szerkezetében. Tavasz óta a ZSKN Üzemeltető, Karbantartó és Építő Korlátolt Felelősségű Társaság rendelkezik a többségi tulajdoni joggal és szavazati aránnyal a társaságban. Ez utóbbi cég pedig a Magyar Építő Zrt.-hez köthető.

 

 

 

 

 

Viszont mondunk két igazán jó hírt is a miniszterelnök által jóváhagyott ingatlanvételről. Az egyik, hogy kétséget kizáróan a város egyik legjobb helyen lévő ingatlanját vásárolja meg a pécsi egyetem, amit néhány hete még 1,5 milliárd forintért árultak, ráadásul a 33 ezer négyzetméteres alapterület nem is olyan rossz, 24 ezer forintos négyzetméterárat jelent. Illetve hogy nem az eddigi Modern Városok Pénzből kell kigazdálkodnia a pécsi universitasznak az adás-vétel árát, hanem azon felül kap forrást a miniszterelnökség által kezelt Modern Városok Programból. Ezzel a PTE-nek az MVP-ből juttatott pénz 24 milliárdról, 24,8 milliárd forintra ugrik.

Már, ha jól tudjuk, jól értettük, amit olvastunk. A Szabad Pécs értesülése ugyanis az, hogy ennél valójában jóval magasabb lehet a vételár, akár 3 milliárd forint is. A Szabad Pécs természetesen ki fogja kérni az egyetemtől az ingatlanátruházási papírokat, amint nyélbe ütik az üzletet – kivéve persze, ha azt eleve nem hozzák nyilvánosságra.

 

Itt is van a dokumentum, mutatjuk

 

 

 

 

De, még ennél is érdekesebb, hogy vajon mit is akar/akarhat a pécsi egyetem a telken. Az egyértelmű, hogy az idegen nyelvi képzés tervezett fejlesztéséhez kapcsolódó valamilyen konkrét egyetemi funkcióról lehet szó.

Miután a Szabad Pécs kormányközeli forrásból a minap arról értesült, hogy egy még bejelentés előtt álló, átfogó, országos kollégiumfejlesztési program indulhat a legnagyobb egyetemi városokban, köztük Pécsett is. Úgy tudjuk, ezt szeretnék megvalósítani a Szigeti út, Tüzér utca, Athinay és Lovarda utcák által határolt telken, sok más olyan szolgáltatási funkcióval, ami kapcsolódhat ide.

 

 

 

 

Mindez azért is pikáns, mert információink szerint a Tüzér utca 1. szám alá tartozó telektől nem messze, déli irányba, a milliárdos nagyvállalkozó-bankvezér, Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó volt MiZo-telken, az egykori pécsi tejüzem helyén is hasonló terveket dédelgettek. Csányiék is mindenképpen egyetemi funkciót szerettek volna ott kialakítani, a Szabad Pécs úgy tudja, hogy vizsgálták a kollégiumépítés lehetőségét is.

 

Megkerestük kedden este Takács Gyulát, a PTE EHÖK elnökét, hogy hallgatói érdekképviseleti vezetőként tud-e arról, hogy az egyetem egy tekljesen új kollégium avagy esetleg halagatói apartmanház-komplexum építésére készülne akár a volt Lakits-laktanya helyén, akár másutt, de úgy felelt, hogy nem tud ilyenről. Ugyanakkor azt elmondta, hogy az országos hallgatói érdekképviseleti szervezetben, a HÖOK-ban tovabbra is azon dolgoznak, hogy bővítsék a kollégiumi férőhelyeket.

 

Egyébként nem csak a fent már megnevezettek lehetnek azok, akik számoltak ezzel a befektetési lehetőséggel, hiszen a belváros határán, az Egyetemvárostól nem messze lévő volt Pátria Hotelből is magasabb besorolású, kifejezetten a külföldi hallgatókra számító kollégiumot szeretett volna kialakítani az új tulajdonos. Hogy az a fejlesztés hogyan áll, megtörténhet-e még, egyelőre nem tudjuk, az biztos, hogy a korábbi nyilatkozatok és értesülések alapján már most szeptembertől működnie kellett volna az egységnek, sőt igazából már egy évvel ezt megelőzően is. Annak azonban, hogy mindennek, tehát a csúszásnak vagy akár a projetk esetleges leállításának van-e bármi köze a fent leírtakhoz, arról valóban nem rendelkezünk egyelőre semmilyen információval.

 

A Szabad Pécs szerdán reggel megkereste a Pécsi Tudományegyetemet és a Magyar Építőt is, hogy megtudjuk, mi épülhet majd az orvosi karral szemben lévő telken, illetve hogy csupán eladja-e a szándékai szerint a telket az elvileg alapvetően nem ingatlan-adásvétellel, hanem építéssel, ingatlanhasznosítással foglalkozó Magyar építő. Amint kapunk tőlük válaszokat, frissítjük cikkünket.

 

FRISSÍTÉS 8.40

Berkecz Balázs feljelentésre készül

 

A pécsi politikus, volt szihgetvári főépítész, egyben az Együtt alelnöke a Facebookon cikkünk megjelenését követően a következőt írta: ?ahogyan azt gyanítottam már az év első felében: Orbán vejének egyik haverja jól járt a szabályozási terv mutyival, már egyszer eladták, és most az új tulajtól a Pécsi Tudományegyetem veszi meg a telket a kormány engedélyével 800 millióért vagy többért. Ideje feljelentést tennem hivatali visszaélés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt”.

 

FRISSÍTÉS 15.00

Az MSZP is tájékozódni fog, és kikéri az adatokat

Szakács László pécsi országgyűlési képviselő, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese tartott sajtótájékoztatót Pécsett szerdán délelőtt. Eredetileg az volt a téma, amiről már írtunk is, hogy az MSZP szerint (is) gyámság alá került a pécsi polgármester, erről Orbán Viktort kérdezte a Parlamentben hétfőn Szakács. Aki azonban kérdésünkrte azt is elárulta, hogy olvasták cikkünket, abból értesültek a telekügyről, és mindenképpen tájékozódni fognak, és szeretnék kikérni az adatokat. A PécsMa főszerkesztője az iránt érdeklődött ennek kapcsán, hogy annak idején kia adta el a telket, igaz-e, hogy Toller László, amire Szakács László előbb úgy felelt, hogy nem tudja, majd azt mondta, hogy az 11 éve történt, őt most az érdekli, hogy most mit tesz a Fidesz Pécsért, márpedig szerinte semmit, azon túl, hogy lebontották a Magasházat.

 

Frissítés 18.00

Sajtóközleményt adott ki a Pécsi Tudományegyetem szerdán koraeste, az alábbit, szó szerint közöljük

Kedden megjelent a  Kormány 1734/2017. (X. 10.) Korm. határozata a Modern Városok Program részeként megvalósuló Pécsi Tudományegyetem idegen nyelvű képzései bővítéséhez kapcsolódó kapacitás fejlesztéséhez, valamint a kutatási-fejlesztési potenciáljának fejlesztéséhez szükséges források biztosításáról szóló 1035/2016. (II. 9.) Korm. határozat módosításáról.

A határozat tartalma szerint a Kormány a 1035/2016. sz. kormányhatározattal a Pécsi Tudományegyetem részére biztosított 24 Mrd Ft keretösszeget 800,1 millió Ft-tal felemelte, melynek célja a Pécs Tüzér utca 1. sz. alatt fekvő 337/1 helyrajzi számú terület megvásárlásához forrás biztosítása.

Lényeges hangsúlyozni, hogy a hivatkozott helyrajzi számú telek tulajdonjogát a Magyar Állam szerzi meg, azon a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel kötött szerződés alapján intézményünk vagyonkezelői jogot szerez, amely alapján a területen a Modern Városok Program keretén belül az egyetemfejlesztéshez és annak deklarált céljaihoz kapcsolódó további terveit valósíthatja meg.

Örömteli a döntés a tekintetben, hogy a konkrét projektelemek fejlesztési helyszínei bővülnek, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy egységes, és valóban 21. századi orvostudományi campus jöhessen létre, és ebből a régió lakossága is profitáljon az egészségügyben.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

  

KategóriákMETÁL