INTERJÚ – Elég jó zenékkel készül a Szabad Pécs ma este nyolctól a Made in Pécs Caféban. Mint állandó külsőst engem ért a megtiszteltetés, hogy villáminterjút csináljak velük. Kiderül, mit hallgatnak a kocsiban, mi szólt a sulibálban az első densz alatt és miért jó hallgatni a Perfect Symmetry-t.

A cikk a hirdetés után folytatódik
Eszter

 

– Milyen zenék fognak megszólalni a te válogatásodban ma este?

– Többek között Kispál, Vad Fruttik, Biorobot. Csak magyar kedvenceket válogattam most, mert nem akartam sokkolni a srácokat fél óra Coldplay-jel. (Így kell írni?) 

– Eszter, nagy a kísértés, hogy megkérdezzük, milyen számot szoktál bömbölve hallgatni/énekelni útban Pécs felé Komlóról és vissza, de inkább az érdekelne, hogy van valami ütős komlói underground zenekar, akinek a száma a playlisteden van? Ez lehet persze bányászzenekar is.

– Rossz hír: csak egy ex-koml?i, Bérczesi Robi van a listán. Persze lehetett volna Rózsaszín Pitbull vagy Adrien Mole – főleg Adrien Mole, de végül úgy döntöttem, azt majd inkább Komló és Pécs között a kocsiban. 

– Mint a csapat egyetlen nőtagjától, kíváncsian várom a választ. Ha zenekar lennétek, te milyen poszton játszanál, milyen hangszeren?

– Basszusgitár, egyértelmű. A többihez béna vagyok. Mondjuk ahhoz is, tinikoromban próbáltam, pár hétig volt együttesem is, de az sem ment, ahogy a cigizés. Nem is voltam menő a gimiben.


Attila

 

– Attila, idesüss: négyetek közül állítólag neked van a legnagyobb ismereted az ismeretlen bandákat illetően, zenei ízlésed vertikális a javából! Egyik ilyen, ha jól tudom, a Perfect Symmetry. Az én hiányosságom nyilván, de te vagy az első ismerősöm, aki hallgatja őket. De mi a kedvenc számod tőlük?

– Hát, először is ez egy ízig-vérig pécsi zenekar. Terveztem is, hogy írok róluk egy amolyan félig rajongói cikket (most talán még gyorsabban meg leszek majd vele), sőt már nagyjából össze is állt a fejemben, hogy mit is akarok belevenni. Azt mindenképpen, hogy az nagyon nincsen rendben, hogy vannak ilyen zenekarok, akik gyakorlatilag nem jutnak el a közönséghez, de ezt majd kifejtem, sok-sok példával a leendő cikkben, ha elkészül. Annyit viszont már most elmondok, sőt, itt mondok el, hogy van egy nagyon erős párhuzam a Perfect Symmetry és a Szabad Pécs közt: az, hogy nem adták és nem adják fel, hogy teljesen irracionális valahol, amit csinálnak, de csinálják, mert szeretik, mert hisznek benne, mert fontosnak tartják, mert szívvel és lélekkel csinálják, és (remélem a párhuzam itt is áll), mert van hozzá tehetségük, és nem kímélik emiatt saját magukat sem, és saját maguk vállalnak nem kis áldozatot azért, hogy értéket hozzanak létre. És szinte (vagy talán nem is szinte) példa nélküli az országban az, hogy ennyi időn át, ennyi és ilyen minőségű albumot adnak ki. Hogy egy zenekar ilyen sok olyan dalt jegyez, amelyet egy ideális világban játszanak a rádiók. Rétegzenét játszanak, stílust tekintve progresszív heavy metált, s kezdetektől a rajongójuk vagyok, mert jó barátok a zenekar tagjai, és azok voltak minden felállásban eddig. Nincs kedvenc dalom tőlük, mert szinte mindegyiket szeretem, inkább mindig vannak olyanok, amik éppen aktuálisan nagyon tetszenek. Féltem tőle, amikor bejelentették pár éve, hogy magyarul szól majd az ének, mert ennek a műfajnak az angol úgy áll, mint az operának az olasz, de nagyon jó magyar szövegek születtek. Most új énekesük van, Kálmán Kata, az első dal angol ismét, és ez cél is lehet, azonban nem ezt fogom tőlük feltenni, hanem az egyik utolsó felvételüket, még Kovács Attilával, a Kezdet címűt.

– Milyen zenék fognak megszólalni a te válogatásodban?

 – Az a helyzet, hogy alapvetően rockzenét hallgatok, de sok mindent szeretek abból, így egészen biztos, hogy lesz egy csomó olyan kimaradó, amit bánni fogok, de ha nekem kellett volna kitöltenem az egy estére rendelkezésre álló 2-2,5 órát, mi pedig ezt négyen teljesítjük, akkor sem fért volna bele minden, amit szívem szerint lejátszanék, így azonban izgalmasabb és sűrűbb lesz, igyekszem rövidebb dalokat játszani, akitől lehet és nem túl nagy kompromisszum. Faith No More-t biztosan fogok játszani, talán többet is, és Rage Against The Machine-t is, ez biztos, de szerintem Sepulturát és Toolt is, sőt be fogom tenni egy Pro Paint is, NYHC-t, de egy doom-ot is keresni fogok, és hogy grunge is lesz, az is biztos.

– Mint a szerkesztőség egyik alapítója, kíváncsian várom a választ. Ha zenekar lennétek, te milyen poszton játszanál, milyen hangszeren?

– Természetesen énekelni szeretnék, de azt nem tudok, gitározni sem úgy, ahogyan szeretnék, de az még annyiban jó, hogy azt legalább próbáltam már. Amikor úgy gondoltam tinédzserként, hogy majd biztosan alapítunk a haverokkal valami jó kis rockbandát. Mivel nem tudom rendesen függetleníteni a két kezemet egymástól, a dob szóba sem jöhet, de ha lenne zenekar, azt gondolom, valamennyire mindegyik hangszerhez érteni kellene. Siralmas zenei tehetségtelenségem miatt ezért inkább a banda menedzsere lennék, de a roadja mindenképpen.  


Feri

 

– Milyen zenék fognak megszólalni a te válogatásodban?

 • Erlend Oye (nem tudok áthúzott o betűt írni): La prima estate
 • Cure: Lovesong
 • Gossip: Involved
 • Daft Punk: Instant Crush
 • Pál Utcai Fiúk: Nehéz Idők
 • Szabó Benedek és a Galaxisok: Haver
 • Gézakékazég: Hétvégi lányok
 • Tankcsapda: Törölköző teniszütőkkel
 • Robyn: Indestructible
 • The Last Shadow Puppets: Standing next to me
 • Arcade Fire: Ready to start
 • Editors: Blood

 

– Feri, mint a Szabad Pécs állandó szerzői közül a legjóképűbb, és egyúttal legtöbb utóddal is rendelkező férfi: milyen zene szólt az első smárolás és/vagy az első sulibálos tánc alatt?

– Nálunk minden állandó szerző a legjóképűbb. Nem emlékszem,de nagyon valószínű, hogy a Lambada vagy a Házibuli című francia film zenéje.

– Mint a csapat rangidősétől kérdezem, ha zenekar lennétek, te milyen poszton játszanál, milyen hangszeren?

– Ha a legkisebb gyerekem nem esett volna rá fogócskázás közben a 30. születésnapomra kapott gitáromra és nem tört volna el évekkel ezelőtt (mármint a gitár, nem a gyerek), akkor most már valamelyik komoly együttes tagja lennék, így viszont egyetlen akkordot sem tudok lefogni, szóval maximum az énekesi pozíciót vállalnám és egy csörgődobbal járulnék hozzá a minőségi hangzáshoz. Jó hangom van amúgy.


Zoli

 

– Milyen zenék fognak megszólalni a te válogatásodban?

– Nem lesz semmilyen vezérelv, inkább azt mondanám, hogy összegyűjtöttem számomra egy-egy élethelyzetből fontos dalt. Ezek között van punk, feldolgozás, pop, filmzene és rock is.

– Zoli?a te zenei ízlésed a leg-nem-létezőbb a csapatból. Annyira, hogy mások által elhagyott dalokra kattansz rá, reklámokban, sorozatokban és filmekben felcsendülő dalokra vadászol. Melyik volt a legdurvább ilyen rablásod?

– Volt a Berkemann 2014-es kollekciójának a reklámjában egy ilyen komponált dal részlet, azt elég nehéz volt megtalálni. Nyálas, de szép. Amúgy pedig a személyes kedvencem egyik barátom természetesen pécsi zenekara, a nylonhotel. Sajnos csak egy tízszámos stúdióalbumuk készült el eddig, de szentül hiszek benne, hogy sokkal, sokkal, sokkal többre hivatottak. Fantomcég című számuk fájóan aktuális.

 

– Ha zenekar lennétek, te milyen hangszeren játszanál?

– Kilenc évig gitároztam, mire rájöttem, hogy totál botfülem van. Ha  kívánhatnék, akkor természetesen gitár, amúgy meg ha realitás, akkor valami speckó hangszeren, amiben sovány a mezőny. Évek óta komolyan tervezem, hogy most már nekifekszem megtanulni a dudazene csínját-bínját. 

KategóriákMETÁL