A csütörtöki kormányinfón újabb korlátozásokat jelentett be Gulyás Gergely. A részletszabályok hamarosan megjelennek.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárjuk – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Vagyis a tavaszi szünet végéig, az ezzel kapcsolatos intézkedésekről szóló részletszabályokat kidolgozzák.

Március 8-a és 22-e között az üzletek is bezárnak, kivételt jelentenek az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak. Ugyanebben az időszakban minden szolgáltatás is bezár, kivéve a magánegészségügyi intézményeket.

A miniszter azt is elmondta, hogy kizárólag zárt kapus meccseket lehet rendezni, bezárnak az edzőtermek is, viszont a parkok, arborétumok nyitva maradhatnak és olyan sportolási formákat is lehet űzni, ahol tartható a 1,5 méteres biztonsági távolság. Ahol lehet, otthoni munkavégzésre kell átállni. Maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező lesz. Szigorítják a határátlépést a személyforgalom tekintetében, a tranzitforgalmat nem korlátozzák. Kiterjesztik a bértámogatást a most a korlátozásokban érintett szektorokra.

A számok indokolják ezeket az intézkedéseket Gulyás Gergely szerint. Az első hivatalosan is bejelentett magyarországi fertőzések első évfordulóján, azaz éppen ma 6278 új fertőzöttet találtak. Ezzel ismét százezer fölé, 102 566-ra nőtt az aktív fertőzöttek száma. Ennyire sok fertőzöttet alig néhányszor regisztráltak eddig: november végén, a második hullám tetőzéséhez közeledve fordultak elő hatezres számok. 30 ezer 794 tesztből lett ennyi minta pozitív, ez azt jelenti, hogy minden ötödik teszt pozitív lett. Eközben 152 beteg elhunyt, ezzel a halálos áldozatok száma 15 ezer 476-ra nőtt.

“Ha most nem zárnánk, akkor az újranyitás is későbbre tolódna” – tette hozzá Gulyás és mindenkit a nyitásról szóló konzultáció kitöltésére biztatott. A nyitás várhatóan március 22-ével meg fog kezdődni, valószínűleg ütemezetten.

KategóriákMETÁL