BARANYA – Kiadta a KSH a negyedéves jelentését, amelyben a megyék társadalmi-gazdasági helyzetének alakulását mutatja be. Az adatok alapján úgy fest, bármennyire is hajrázik Baranya, még mindig a leszakadó térségek közé tartozik. Sőt, van, amiben a legrosszabb eredményeket produkálja. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA sok szöveg helyett jöjjenek a képek. 

Baranyában a munkanélküliségi ráta 7,5%, ami önmagában nem hangzik rosszul, a többi megyéhez viszonyítva viszont már nem fest rózsás képet. Csak három megyében magasabb a munkanélküliek aránya, mint nálunk: Nógrád (11,8%), Szabolcs-Szatmár-Bereg (9,3%) és Hajdú-Bihar megyében (8,3%). 

 

2017 I. negyedévében – az előző év azonos időszakához hasonlóan – 53,8% volt a foglalkoztatottak aránya a 15?74 éves népességen belül, ami 4,5 százalékponttal alacsonyabb az országos átlagnál. Baranyánál rosszabb adatokkal csak Nógrád (50,3%), Somogy (53,1 %) és Borsod-Abaúj-Zemplén (53,7%) megye rendelkezik. A gazdaságilag inaktívak közé a vizsgált népességcsoportból 117 ezren tartoztak, lényegében ugyanannyian, mint egy évvel korábban.

 

A fizetésekkel sem állunk túl jól. Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagkeresete az országost meghaladó mértékben emelkedett, a növekedés ellenére a keresetek továbbra is jelentősen az alatt maradtak. Baranyában az átlagkereset 153 ezer forint, ami Szabolcs-Szatmár-Bereg 131 ezer forintjához képest jó, de Győr-Moson-Sopron 191 ezer és Budapest 238 ezer forintjához képest elég kevés…

A Baranya megyei székhelyű gazdasági szervezetek 2017. I. negyedévben 13,4 milliárd forint értékű új beruházást valósítottak meg, összehasonlító áron számítva – az országos jelentős növekedéssel ellentétben – 9,9%-kal kevesebbet, mint 2016. I. negyedévben. A csökkenés hátterében az épületekkel és egyéb építményekkel kapcsolatos beruházások volumenének 36%-os visszaesése állt, amit a gépek, berendezések és a járművek körében bekövetkezett 17%-os növekedés sem tudott ellensúlyozni – magyarázza a KSH.

A beruházási teljesítmény 37%-a a feldolgozóiparban, 21%-a a mezőgazdaságban, 11%-a az energiaiparban valósult meg. A feldolgozóiparon belül az élelmiszergyártás, a fafeldolgozás és a fémfeldolgozási termék gyártása állt az élen. A legnagyobb beruházó szegmensek közül a feldolgozóiparban (a magas bázishoz képest) 19, az energiaiparban 9,6%-os csökkenés, a mezőgazdaságban 42%-os növekedés következett be.

2017 eső negyedévében a 4 főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozások Baranya megyei telephelyeinek termelési értéke 109 milliárd forint volt, 16%-kal több, mint egy évvel korábban. A növekedés az országos 7,5%-hoz képest igen jelentős, az egy lakosra jutó ipari termelési érték azonban a megyék közül továbbra is Baranyában a legalacsonyabb. Ez a következő térképen látszik:

 

Baranyánál mindenki jobban áll egy lakosra jutó ipari termelésben, vagyis a megye továbbra is az utolsó a rangsorban. Önmagában az ipar hiánya nem jelentene akkora gondot, ha például a szolgáltató szektor ezt tudná pótolni (a mezőgazdaság erre sajnos nem képes – sehol az országban). De egyelőre úgy tűnik, a megye mai napig nem tudott helyrerázódni a bányabezárás és a válság utáni sokkból, nem tudta pótolni a kieső gyárakat.

 

 

Baranya megyében százezer lakosra 12 új lakás jutott az első negyedévben – ezzel a középmezőny alsó feléhez tartozunk.  A megyében összesen 45 új lakást vettek használatba, ami az előző év azonos időszaki igen alacsony bázisnak az ötszöröse volt. A használatba vett lakások kétharmadának természetes személyek, egyharmadának vállalkozások voltak az építtetői. A lakások 51%-át saját használatra, 42%-át értékesítésre, 6,7%-át bérbeadás céljából építették. 

 

Baranya megye – összefoglaló (2017/I. negyedév)

– Baranya megyében a halálozások számának a születésekénél jelentősebb mértékű növekedése következtében a természetes fogyás 2017 I. negyedévében 25%-kal meghaladta az egy évvel azelőttit. Vagyis: gyorsabban fogy a megye a lakossága. 

– A foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma is csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A foglalkoztatási arány elmaradt az országostól, a munkanélküliségi ráta meghaladta azt. A 2017. márciusi zárónapon nyilvántartott álláskeresők száma egy év alatt 13%-kal lett kevesebb.

– Az alkalmazásban állók száma némiképp emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a bővülés a versenyszférában következett be, a költségvetési szerveknél a létszám valamelyest elmaradt az egy évvel korábbitól. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagkeresete az országost meghaladó mértékben emelkedett, a növekedés ellenére a keresetek továbbra is jelentősen az alatt maradtak.

A beruházások volumene közel tizedével elmaradt a 2016. I. negyedévitől, a csökkenés hátterében az épületekkel és egyéb építményekkel kapcsolatos teljesítményérték volumenének jelentős visszaesése állt. Az ipari kibocsátás bővülése az országos növekedést lényegesen felülmúlta, az építőipari termelés volumenének emelkedése jelentősen elmaradt attól. Baranya megyében az egy évvel korábbi 9-cel szemben 45 lakás épült.

– A megyében működő kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma 2017 I. negyedévében kismértékben bővült, a bevételek megegyeztek az egy évvel korábbival.

Az ábrák forrása: KSH

 

 

KategóriákMETÁL