LÓVÉ – Bár a komlói önkormányzat már jó ideje tudja, pontosan mire és mennyi pénz kapott az EU-tól a TOP-os pályázatok keretében, a lakosságokat csak részletenként avatja be. Végre azonban összeállt kép, így meg tudjuk mutatni mi is a teljes listát. Lássuk, mire költi a város az unió százmilliót.

A cikk a hirdetés után folytatódikAhogy azt megírtuk, nagy port kavart a TOP-os (azaz Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) pénzek elosztása Baranya megyében is. Míg egyesek minden pályázatukkal nyertek, így például a fideszes Mohács, addig másoknak semmi sem jutott (pl. az MSZP-s Sellye). Bár nyilván van hivatalos magyarázat is, látszólag politikai alapon döntöttek a kérdésben: a fideszes városok jól jártak. 

Így például Komló is, amely első körben mint 1,5 milliárd forintot kap. És hogy mire fordítja?

– Petőfi tér és környezetének rehabilitációja ? 579 millió forint

A Petőfi téren megszüntetik az átmenő forgalmat és a parkolási lehetőséget, csak az üzletek tulajdonosai hajthatnak be. A régóta nem üzemelő nyilvános WC-k helyére esővíztartályok kerülnek, az összegyűjtött csapadékkal pedig egy öntözőrendszer segítségével a tér új zöldfelületeit locsolják majd. Emellett felújítják és bővítik a Móricz és a Mikszáth utcák közötti játszóteret, illetve a Móricz Zsigmond utca túloldalán lévő teniszpályákat is. A park mellett a két utcát is felújítják az alattuk húzódó közművekkel együtt. Új parkolóhelyeket hoznak létre. 

Piac és vásárcsarnok rekonstrukciója ? 500 millió forint

A tervek szerint a vásárcsarnok közeléből elbontják a jórészt használaton kívüli és rossz állapotú épületeket, továbbá az önkormányzat megvásárolja a szomszédos, magántulajdonú telket is. Az így létrejövő, nagy és egybefüggő terület egy részén a mostaninál nagyobb, a hétköznapokon is használható parkoló épül. Emellett több és színvonalasabb árusítóhely is lesz. A projekt része a vásárcsarnok renoválása is. A teljes felújítás és energetikai korszerűsítés részeként kicserélik az korszerűtlen belsőgépészeti és villamossági elemeket, külső hőszigetelést és új, jobban szigetelő nyílászárókat építenek be. Az épület északi oldalán új főbejáratot nyitnak, és az akadálymentesítésről is gondoskodnak.)

– Kerékpárút kialakítása Komló-Sikonda településrész és Komló belváros között – 235 millió forint

A kerékpárút a városházától indul majd: a Pécsi út, a Mikszáth út és a Mecsekfalui út mellett a meglévő közúton, felfestett kerékpársávon fog haladni. A Sikondai út mellett viszont már önálló kerékpárút épül a Mecsekfalui út kereszteződésétől egészen a Fürj közig. Innen a kempinging ismét felfestett kerékpársáv következik, majd a 66-os útig újra épített, önálló kerékpáros út. Az építkezéssel együtt a tóparti út felújítására is sor kerül. (Az új kerékpérút tehát kb. 2 kilométer lesz.)

Komló és térsége szociális alapszolgáltatásainak komplex fejlesztése – 150 millió forint 

A nyertes a Komló Térségi Integrált Szociális Szolgáltató Központ és a Komló Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat. A pénzből lesz: a házi segítségnyújtásban dolgozó szakemberek létszámbővítése; irodafelújítás, korszerű számítógépek vásárlása a Kossuth Lajos utcai irodában; az Arany Alkony idősek klubjában a demenciában szenvedők ellátásához szükséges átalakítások és eszközbeszerzése; a családsegítők és a szociális dolgozók minden érintett településen saját irodát kapnak; akadálymentesítés, új bútorok és számítógépek több intézményben (Komló, Egyházaskozár, Magyarszék, Oroszló, Szászvár); a szenvedélybetegek ellátásával foglalkozó INDIT Közalapítvány új közösségi terápiás helyiséget kap a komlói Teleházban.

– Óvodák és bölcsőde fejlesztése Komlón – 121 millió forint

Megújul az összes óvoda és a bölcsőde is. A beszerzések legnagyobb részét a játékok teszik majd ki: kül- és beltéri képességfejlesztő játékokat, sporteszközöket és kerti bútorokat kapnak az óvodák. Emellett számos kisebb-nagyobb felújításra is sor kerül: új kerítések, támfalak és párakapuk is épülnek. A Tompa Mihály úti központi óvodában újra cserélik a teljes villamos hálózatot, beleértve a vezetékeket, a kapcsolókat és a csatlakozókat is. A szilvási óvodában szintén villamos felújítás a terv, emellett modernizálják és akadálymentesítik a melegítőkonyhákat. A körtvélyesi óvoda gumiborítású sportpályát, a bölcsőde és a kökönyösi óvoda pedig új, a korábbinál megbízhatóbb vízelvezetést kap.

 

Szóval, ömlik az uniós pénz a városba. Valószínűleg kijelenthetjük, hogy nem sikerült megállítani Brüsszelt.

 

 

KategóriákMETÁL