Azt követően ugyanis hogy a Jobbik felvetette, legyen a csődközeli helyzet miatt rendkívüli közgyűlés Pécsett, az ezt célzó javaslatot minden ellenzéki párt aláírta, kivéve az ÖPÉ-t. Nélkülük ugyanis nincs rendkívüli ülés. Illetve maximum Fodor Ibolyával, de őt nem keresték. Avagy bármelyik fideszessel, de annak nem sok esélye van, hogy ők melléjük állnak. Kővári János előbb azt mondta, egyeztetni kell a javaslatról, majd saját javaslattal állt elő.

A cikk a hirdetés után folytatódik 

  • Augusztus elején a Jobbik felvetette, hogy rendkívüli közgyűlést szeretne Pécsett a város csődközeli helyzete miatt
  • A rendkívüli ülés összehívásához legalább hét képviselő aláírására van szükség Pécsett
  • Az ellenzéki pártoknak nyolc helye van a pécsi közgyűlésben, plusz ott van Fodor Ibolya is
  • Fodort nem kereste meg a Jobbik, csak a parlamenti ellenzéki pártokat és az Összefogás Pécsért Egyesületet, de az ÖPE két képviselője közül egyik sem írta alá javaslatukat
  • Kővári János (ÖPE) azzal magyarázta azt, hogy nem írták alá, hogy szerinte jobb napirendi pontokra lenne szükség, és amúgy is jobb lenne a rendkívüli közgyűlést szeptemberben tartani
  • Ha ugyanis a Jobbik papírját aláírják, és azonnal beadják, kb. augusztus 21-31. közt kellett volna megtartani a rendkívüli ülést
  • Kővári János augusztus 22-én, kedden délután sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette, hogy felszólítja Páva Zsolt polgármestert, hogy hívjon össze egy rendkívüli közgyűlési ülést Pécsett, két, az ÖPE által javasolt napirendi ponttal, amelyen Pécs csődközeli helyzetéről tárgyalhatnak
  • A többi ellenzéki párt nem repesett a boldogságtól Kőváriék akciója után

 

Kővári János (ÖPE) sajtótájékoztatót tartott Pécsett kedden délután. Rendkívüli közgyűlés összehívására szólította fel Páva Zsolt pécsi polgármestert. Ő két napirendi pontot javasolt, amelyek ugyanúgy a csődközeli helyzetről szólnak, mint a Jobbik bő két hete bejelentett kezdeményezése, csak szerinte az ő kérdései konkrétabbak, jobbak. Ugyanakkor elsősorban amiatt nem akarta a jobbikos Fogarasi Gábor által kezdeményezett rendkívüli közgyűlési ülésre szóló papírt aláírni, mondván az egy ellenzéki kezdeményezés volt, csak ellenzéki képviselőket szólítottak meg, miközben a csődközeli helyzet egy pécsi ügy. Ezért szerinte minden képviselőt meg kell, kellett volna már akkor keresni. Így tehát számít azoknak az ellenzéki képviselőknek az aláírására is, akik rajta kívül mindannyian aláírták a jobbikos papírt, sőt úgy gondolta, hogy esetleg még fideszesek is, sőt Páva Zsolt is belátja, hogy ez egy fontos ügy, ami miatt össze kell hívnia a rendkívüli közgyűlést.

Többen is kérdezték-felvetették, nem csak a Szabad Pécs, hogy olybá tűnik, mintha Kővári ki szeretné fogni a szelet a jobbikosok illetve a többi ellenzéki párt vitorlájából, magához vonni a kezdeményezést, de ő ezt tagadta, és inkább arról beszélt, hogy éppen ezt szerette volna elkerüln: hogy országos politikai kampánytéma legyen a pécsi fizetésképtelenség ügye (jogilag nem lehet csődben, nem mehet csődbe egy önkormányzat, fizetésképtelenség léphet fel, ami gyakorlatilag csőd, csak másképpen hívják). A Jobbik szerinte ott rontotta el, hogy nem elég jó napirendi pontokat akart, illetve hogy kizárólag ellenzékiek által akarta öszehívatni a rendkívüli közgyűlést. Az ÖPÉ-n kívül egyébként aláírta azt a Jobbik, az MSZP, az LMP és a DK minden pécsi városházi képviselője. Vagyis a két ÖPÉ-s közül kellett volna legalább az egyiknek aláírnia a sikerhez, a közgyűlés összehavásához, avagy bárki más képviselőnek.

Lapunk úgy tudta, és ezt meg is kérdezte Kőváritól, hogy az elmúlt hetekben többször is asztalhoz ültek a pécsi ellenzéki képviselők, de a többiek arra panaszkodtak, hogy Kővári próbálja húzni az időt, a Fidesz támogatásával az előző ciklusban Parlamentbe jutó ÖPÉ-s politikus azonban kitért ez elől a kérdés elől is.

 

Másfél milliárdot lehetne fogni

Azonnal kb. Ezt mondta Kővári arra a kérdésre, hogy mégis mennyit lehetne spórolni az ÖPE javaslataival. Kővári ugyanis elmondta, hogy ő az elmúlt két hétben csak azokkal a javaslatokkal foglalkozott, hogy miképpen lehetne a város pénzügyi helyzetét javítani. Kérdésünkre azt mondta, a korábbi, már a teljes közgyűlés által elfogadott javaslataik is részei az új csomagnak, csak tovább pontosítva.

Ja, és még valami, habár szakmai ügyekről van szó alapvetően, az ÖPE kis véleményládákat fog kihelyezni Pécsett, várja a pécsiek javaslatait az ügyben.

 

Tizenöt napon belül

Ha legalább hét pécsi képviselő kezdeményezi a rendkívüli közgyűlést, akkor azt össze kell hívnia a polgármesternek 15 napon belül, megvárva természetesen a néhánynapos értesítési időszak leteltét.

 

Az ellenzékiek eléggé kiakadtak 

Például az egész rendkívüli közgyűlést kitaláló Fogarasi Gábor is. Ez érződött a hangján,amikor felhívtuk, de azt mondta, éppen ezért nem is akar előre semmit sem mondani, szerdán sajtótájékoztatót tartanak majd az ügyben.

? Egy hónapja elindult már ez a kezdeményezés valójában, Fogarasi Gábor (Jobbik) keresett meg, kérte a segítségemet a technikai részleteket illetően – közölte megkeresésünkre Keresztes László Lóránt (LMP).

 

Visszautasítják, hogy pártügyet kreáltak volna

Nekem Pécs az első, nem az LMP, mondta Keresztes arra, hogy ők politikai és pártpolitikai kampányt kreáltak volna-e vagy sem a városi csődközeli helyzetéből. És ezt egyébként magának  Kővárinak is elmondta. És azt is, hogy biztos abban, hogy a többiek is így vannak ezzel.

Egyébként volt olyan tárgyalásuk az elmúlt hetekben, amelyen megbeszélték, hogy mi lenne az a három előterjesztés, amit beterjesztenek, arra ott és akkor Kővári János is rámondta az igent, majd ?eltűnt?, s most hallani arról, hogy ő kezdeményezne rendkívüli ülést.

 

Éppen elég bajuk van a sajtómegjelenésekkel

Keresztes azért volt szomorú, mert rendkívül károsnak tartja, hogy abban a kevés lehetőségben, amely a sajtóban jut az ellenzéknek, a civakodás látszik. (Nyilván itt a nyíltan vagy titkoltabban helyi lakájmédiára gondolt, ahol az ellenzék képviselői jószerivel csak negatív hírekben tűnnek fel.)

Kővári János egyértelműen húzta szerinte az időt, és úgy próbálta alakítani az ügyet, hogy ő kerüljön előtérbe, ami nem jó, mert az ügynek árt, márpedig a csődközeli helyzettel kapcsolatosan jó lenne minél előbb tiszta vizet önteni a pohárba.

 

Keresztesnek az ügy a fontos

Neki se fájt aláírni a jobbikos kezdeményezést, és emellé is oda fog állni a történtek ellenére is, közölte Keresztes. Éppen azért ő továbbra is kiáll az ügy mellett, alá fogja írni Kővári javaslatait is, ha azok jók, és arra érdemesek.

 

Időhúzásról beszél az MSZP is

A felelős magatartás az lett volna, hogy személyes egyeztetésen megállapodnak, és erre volt is esély, egyetlen szeméky volt a kerékkötője, Kővári János, közölte Gulyás Emil. Kővári János húzta az időt, ez egyértelmű volt, hangzott a sommás vélemény az MSZP egyik pécsi képviselőjétől. Az összes ellenzéki képviselő leült, egyet értettek abban, hogy ez a helyzet most Pécsett egy olyan megoldásért kiált, amely nem várhat, de ezt Kővári megakadályozta.

 

Fodor Ibolya ügyénél is

Gulyás Emil (MSZP) azt mondta az elmúlt hetekben tartott egyik egyeztetésen is megfogalmazta a többieknek, hogy baja van Kővári János ellenzéki magatartásával, mert már nem először tesz ilyet. Kővári szeptemberre akarta tolni a rendkívüli ülést, ez most sikerült is neki Ők azt akarták, hogy még a város napja előtt hívják össze, kiegészítő javaslatai többeknek voltak, ezeket is megszavazta  volna az MSZP, és a többiek is. Ők is tudtak volna kifogást találni a jobbikos javaslatban, de inkább aláírták, hogy mielőbb kapjanak információkat. 

Gulyás szerint egyértelműen látszott, hogy mindez csupán Kőváriéknak nem megfelelő. Például Fodor Ibolya ügyében is csak Kővárin múlt az emlékei szerint, hogy nem volt ellenzéki összefogás. A hét aláíráshoz az ÖPE is kellene, de nem szoktak az ilyen ügyekbe beleállni Gulyás Emil szerint, ezért  úgy véli, nem valódi ellenzéki párt az ÖPE.

KategóriákMETÁL