Kánikula ide vagy oda, de nyaranta a világ mikulásai összegyűlnek a dániai Bakkenben a Nyári Mikulások Világkongresszusán. Idén a pécsi Mikulás is részt vett a rendezvény jubileumi, 60. eseményén.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz egy héten át tartó eseményen a világ számos országából érkeztek mikulások, akik fergeteges fesztivál-hangulatot teremtettek a Koppenhága melletti településen: felvonultak a város főutcáján, ajándékokat osztogatva játszottak a gyerekekkel a városka vidámparkjában, vagy együtt mártóztak meg a sós tengerben. A rendezvényt egy bizonyos Tribini professzor álmodta meg, s hívta életre 1957-ben. Az esemény kitalálója minden idők egyik legnagyobb szórakoztatója és varázslója, Christian Nielsen, aki a nyár közepén is meg akarta ünnepelni a karácsonyt. 

A pécsi Mikulás és Tribini professzor szobra. Kérjük, szenteljenek külön figyelmet a professzor nyakkendőjének! Igen, jól látják.

 

Azóta a kongresszus nemzetközi rendezvénysorozattá fejlődött, ahová a Mikulások a világ minden tájáról érkeznek, megbeszélést folytatnak a mikulásipari dolgokról és ünneplik a karácsonyt, a Mikulás-ünnepet, és az együttlétet. A Mikulások felvonulnak Bakkenben és Koppenhága belvárosában is. Idén több mint 120 férfi és női Mikulás és az ünnepkörhöz kapcsolódó szereplő találkozott. Dániából, Norvégiából, Grönlandról, Franciaországból, Japánból, Németországból, Hongkongból, az Egyesült Államokból, Angliából és számos más országból érkeztek résztvevők, tudtuk meg a pécsi Mikulástól.

A kongresszus négy szórakoztató napja alatt a Mikulások ellátogattak Koppenhágába is, hogy meglássák a Kis Hableányt, részt vegyenek egy hajókiránduláson, sétáljanak a Str?geten, és vízbe merészkedjenek a Bellevue partján éves sósfürdőzésükön.

Az esemény legfőbb érdekessége számunkra az, hogy Magyarország idén képviseltette magát először a Nemzetközi Mikulás Kongresszuson, sőt, Közép-Európából eddig még nem ment el Mikulás Dániába.

KategóriákPOP